XXIV. Mednarodna likovna kolonija

Tomo Vran, selektor

11. julij - 16. julij 2021
Križanke
/

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Udeleženci:
Lea Čeč, Hrvaška
Franz Josef Berger, Avstrija
Arianna Ellero, Italija
Francisco Tomsich, Urugvaj
Miha Erič, Slovenija
Ana Sluga, Slovenija
Martin Zelenko Poles, Slovenija
Alja Košar, Slovenija
 

Otvoritev razstave udeležencev bo 16. 7. 2021 ob 12.00 v Viteški dvorani Križank

V sedanjih časih je organizacija kakršne koli kulturne prireditve zelo težavna in podvržena stalnemu prilagajanju. Lansko kolonijo nam je uspelo izvesti, ker je bilo poletno obdobje ugodnejše in nas korona kriza ni popolnoma zaprla.
Priprave na letošnjo, ki jo prireja Festival Ljubljana, so potekale v prepričanju »vse bo še v redu”, vendar je bila glede na dejansko stanje pandemije negotovost stalna, z obilico sprememb in ugibanja, ali se jo bo dalo izvesti. Problem je bil predvsem, ker avtorji, povabljeni iz tujine, do zadnjega niso vedeli, pod kakšnimi pogoji bodo lahko odpotovali v Slovenijo oziroma ali jim bo sploh dovoljeno. Zaprte meje, karantena, nedelujoč letalski promet, vsi ti podatki, ki so nujni za organizacijo, so se nenehno spreminjali. Mesta so se izolirala in zapirala, kar je prispevalo k težavam, saj dogajanje na tej koloniji, ki je ena redkih tovrstnih oblik ustvarjalnih srečanj za slikarje, poteka v izrazito urbanem okolju in prav to je pandemija najbolj prizadela. Mesece zaprti muzeji, galerije, koncertne dvorane, vse to bo še dolgo pustilo svojo sled. Velike državne institucije bodo seveda preživele, vendar pa je veliko vprašanje, ali bo to uspelo tudi plejadi manjših, zasebnih, ki so ogromno pripomogle k bogatenju sveta likovne umetnosti in so s svojim delovanjem naredile lepoto umetnosti za družbeno socialno bogastvo in z njo oplemenitile ves svet. Nedvomno je čas pandemije pripomogel k povečanju želje po kulturi. V tem zgodovinskem trenutku, ko smo bili milijoni ljudi fizično ločeni, je bila prav kultura tista, ki je povezovala, pomagala, nudila uteho, navdih in upanje. Prav tako se je izkazalo, da umetniškega dela noben virtualni surogat ne more nadomestiti. Ljudje pač hočemo otipati in s svojimi očmi videti, čutiti, doživeti originalna umetniška dela.
Seveda upamo, da nam bo uspelo in da bodo v čudovitem ambientu Plečnikovih Križank tudi letos nastajala umetniška dela in oznanjala »joie de vivre«. Je že tako, da vse besede, ki se vrtijo okoli umetniškega dela, pomenijo zelo malo, kajti to, kar umetnik želi povedati, je znotraj njegovega slikanja. Samo umetniško delo samo daje nove impulze, nova čustva in nove ideje. In prav v tem času, ki ga izpričuje naša boleča izkušnja, potrebujemo lepoto in umetnost, pozitivnost in pogum, da verjamemo in gremo v prihodnost.
Letos se bo s tem izzivom tako kot vsako leto doslej spopadlo osem umetnikov. Iz Hrvaške prihaja Lea Čeč, iz Italije Arianna Ellero, iz Avstrije Franz Josef Berger, iz Urugvaja Francisco Tomsich, iz Slovenije pa Ana Sluga, Alja Košar, Miha Erič in Martin Zelenko Poles.
Tudi letos se nam bo pridružil znani multimedijski umetnik Lado Jakša in nas spremljal ves teden. Na odprtju razstave ob koncu likovne kolonije pa bo s svojim glasbeno-vizualnim umetniškim pogledom predstavil njihovo ustvarjanje.
Vsem udeležencem želim veliko ustvarjalnega navdiha in prijetnega druženja, kljub varni razdalji. Upajmo, da nam bo vreme tudi letos naklonjeno in da bo Ljubljana očarala letošnje ustvarjalce tako kot njihove predhodnike.

Tomo Vran
Selektor

Pomembne informacije

Splošni pogoji