Vuk Ovaskainen, violončelo
Urmin Majstorović, rog

6. koncert mednarodnega glasbenega cikla

12. januar 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Vstop prost

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Vuk Ovaskainen se je rodil v Beogradu leta 2001 in pri sedmih letih začel igrati violončelo. Udeležil se je več tekmovanj, kjer je posegel po visokih priznanjih: zmagal je na mednarodnih tekmovanjih Petar Konjović in Dušan Protić ter na Mozartovem tekmovanju v Quintu Vicentinu v Italiji, na mednarodnem tekmovanju za violončeliste Heran na Češkem in na avstrijskem festivalu Liezen je prejel drugo nagrado, na festivalu mladih talentov v Sremskih Karlovcih je bil razglašen za najbolj nadarjenega violončelista v Srbiji. V Srbiji je nastopil na več recitalih ter na Cello Festu in Chopin Festu v Beogradu. Ovaskainen je član komorne zasedbe ArtLink, večkrat pa se je že predstavil kot solist orkestra v sklopu cikla za mlade talente ArtLink – Société Genérale. Študiral je pri profesoricah Boži Saramandić, Danijeli Militinović in Judit Niederholzer-Josifoska. Udeležil se je mojstrskih tečajev pri Janu Voglerju, Alexandru Baillieju in Louise Hopkins. Leta 2016 je bil povabljen k sodelovanju v programu komorne glasbe Colluvio ter pri turneji po Avstriji, Nemčiji in Balkanu. Za Vuka Ovaskainena sta že komponirala Dejan Despić in Ivan Jevtić.

Urmin Nes Majstorović se je rodil leta 1998. Violino je začel igrati pri petih letih, klavir pri sedmih, rog pa pri enajstih. Hkrati študira na Akademiji umetnosti v Novem Sadu pri Nenadu Vasiću in Igorju Laziću. Leta 2014 se je udeležil mojstrskega tečaja Kristijana Lamperta v Ljubljani. Zmagal je na državnih tekmovanjih za klavir in violino ter na mednarodnih tekmovanjih v Verbanii v Italiji in na tekmovanju Petra Konjovića v Srbiji. Z rogom je prejel prvo nagrado na mednarodnih tekmovanjih Ohridski biseri in Davorin Jenko. Na svojem prvem recitalu se je leta 2012 predstavil na Srbski akademiji znanosti in umetnosti (SANU). Dejan Despić je Majstorovićev nastop uporabil kot navdih za prav zanj napisan Concertino. Z ansamblom Libriko je nastopil na več kot 30 koncertih po Srbiji, Turčiji, na Slovaškem, v Bolgariji in Savdski Arabiji. V Srbiji nastopa z vsemi vodilnimi orkestri. Leta 2015 je bil tam tudi izbran za nagrado ArtLink za najobetavnejšega mladega umetnika in svoj zmagovalni recital predstavil v koncertni dvorani Kolarac. ArtLink bo njegovo prvo zgoščenko izdal oktobra 2016.

Uki Ovaskainen se je rodil leta 1975 v mestu Espoo na Finskem. Študiral je na sloviti Akademiji Sibelius v Helsinkih in na Kraljevi danski akademiji vKopenhagnu, kjer je z odliko diplomiral. Podiplomski študij je opravil na Visoki šoli za glasbo v Hannovru. Je dobitnik nagrad z mednarodnih tekmovanj.
Koncertira kot solist in komorni glasbenik po Skandinaviji, v Nemčiji, Avstriji, Izraelu, Španiji, Rusiji, Srbiji in na Hrvaškem. Od leta 2001 je korepetitor na oddelku za godala na beograjski Fakulteti glasbene umetnosti.

 

Na sporedu

J. Brahms: Melodien zieht es mir št. 2, op. 105

J. Brahms: Sonata za violončelo v F-duru, op. 99

R. Schumann: 3 Fantazijske skladbe, op.73

***

R. Strauss: Koncert za rog in orkester št. 1, op. 11

S. Rahmaninov: Vocaliza, op. 34, št. 14

R. Gliere: Nocturno za rog in klavir št. 10, op. 35

P. Dukas: Villanelle

 

 

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji