VLADIMIR AČIMOVIĆ, klavir
EMILIJA MLADENOVIĆ, violončelo

3. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

7. november 2019
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

VLADIMIR AČIMOVIĆ, klavir 

EMILIJA MLADENOVIĆviolončelo 
NATALIJA MLADENOVIĆ, klavir 

Na sporedu:

M. Mendelssohn-Bartholdy: Resne variacije za klavir v d-molu, op. 54
N. Metner: Sonata reminiscenza iz zbirke Pozabljene melodije I, op. 38
F. Chopin: Balada št. 1 v g-molu, op. 23
F. Liszt: Transcendentalna etuda št. 10 v f-molu, S. 139
F. Liszt: Transcendentalna etuda št. 12 v b-molu, S. 139

***
S. Rahmaninov: Vokaliza
J. Brahms: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v e-molu, op. 38
G. Cassadó: Suita za violončelo solo

Vladimir Ačimović je osnovno glasbeno izobraževanje končal v razredu prof. M. Kurteve (Bolgarija). Diplomiral je na Glasbeni gimnaziji v Nišu v razredu prof. S. Novaković. Trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu v razredu prof. M. Černjavske in na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu v razredu prof. L. Stanković. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto nagrad, vključno s prvo. Uspešno je nastopal v Srbiji, Rusiji, na Češkem, v Italiji, Bolgariji, Avstriji, Belgiji, Liechtensteinu, Švici, Romuniji, Španiji, Nemčiji in Severni Makedoniji. Kot predstavnik srbskega Ministrstva za kulturo je kot solist sodeloval s Predsedniškim orkestrom Ruske federacije pod taktirko maestra Antona Orlova, zaslužnega umetnika Ruske federacije, na koncertu v prestižni dvorani sv. Jurija v Veliki kremeljski palači na festivalu Melodika Pokoleniy 31. maja 2015. Leta 2012 je prejel nagrado constantinus, ki jo podeljujejo najobetavnejšim glasbenikom, mlajšim od 18 let. Je tudi štipendist Ministrstva za šolstvo Republike Srbije. Vladimir je prejel nagrado dositeja srbskega Ministrstva za mladino in šport ter nagrado Srbske akademije znanosti in umetnosti, ki jo podeljujejo najobetavnejšim mladim talentom za dosežke na področju kulture. Je prejemnik glasbene štipendije Go Styria! za leto 2019.

Emilija Mladenović je bila rojena leta 1999 v Samari (Rusija) v družini glasbenikov. Violončelo je začela igrati pri petih letih v razredu svojega očeta, profesorja M. Mladenovića. Leta 2013 je končala Glasbeno šolo Petra Konjovića v Beogradu kot najboljša učenka svoje generacije, šolanje pa je nadaljevala na Glasbeni šoli Vatroslava Lisinskega v Beogradu, kjer je prejela Vukovo diplomo za najuspešnejše dijake. Trenutno obiskuje prvi letnik diplomskega študija na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu v razredu profesorja K. Jankovića. Na tekmovanjih in festivalih v domovini in tujini je osvojila več kot 40 nagrad. Za izjemne dosežke je prejela naziv častne občanke občin Voždovac in Čukarica (2011–2016) pa tudi nagrado dositeja (2015, 2016, 2017).
Trenutno je članica prestižnega mladinskega orkestra Gustava Mahlerja pod vodstvom maestra Herberta Blomstedta in Jonathana Notta. Sodelovala je s številnimi mednarodnimi orkestri: Nemško-skandinavskim mladinskim filharmoničnim orkestrom na koncertu v veliki dvorani Berlinske filharmonije; kot glavna violončelistka z Orquestra Vigo 430 pri izvedbi opere Tosca; z Orchesterakademie na Tiroler Festspiele Erl (Avstrija); na poletni akademiji Toppenkurset (Norveška); z orkestrom Bolšoj teatra (Srbija). Udeležila se je tudi vrste seminarjev z uglednimi profesorji in violončelisti.

Natalija Mladenović je svojo glasbeno pot začela pri petih z učenjem klavirja v rodni Samari (Rusija). Pri 11 letih se je vpisala v Glasbeno šolo moskovskega Državnega konservatorija P. I. Čajkovskega, kjer se je šolala pri profesorjih V. Buninu in A. Rjabovu. Pri 17 je bila sprejeta na Državni konservatorij P. I. Čajkovskega, kjer je študirala v razredih L. Dedove, I. Osipove in J. Malinina. Podiplomski študij je nadaljevala na isti šoli in ga leta 1996 končala z odliko. Je nagrajenka mednarodnih klavirskih tekmovanj Petra Konjovića v Beogradu in Nikolaja Rubinsteina v Parizu. Nastopila je po vsej nekdanji ZSSR, v Nemčiji, Švici, Franciji, Bolgariji, Črni gori, na Danskem in Hrvaškem. Kot solistka je nastopila s Samarsko filharmonijo in Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Srbije pod taktirkama A. Šureva in B. Suđića. Bila je korepetitorka na javnem tečaju Miše Majskega v Beogradu. Zaposlena je kot spremljevalna pianistka na oddelku za godala na Fakulteti za glasbo Univerze za umetnost v Beogradu. Poučuje tudi na poletni šoli Arlemm.

Pomembne informacije

Splošni pogoji