RAZPRODANO

VIVIJANA ROGINA, violina
KLAVIRSKI DUO KRAJNC LUŽNIK

3. koncert 31. Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

 
 
19. oktober 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
RAZPRODANO

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Vivijana Rogina, violina
Sae Lee, klavir (Japonska)

Klavirski duo Krajnc Lužnik
Ina Krajnc, klavir
Klara Lužnik, klavir

Program:
L. van Beethoven: Sonata za klavir in violino št. 9 v A-duru, op. 47
P. I. Čajkovski: Melodija v Es-duru, št. 3 iz cikla Souvenir d’un lieu cher, op. 42
P. I. Čajkovski: Ruski ples iz baleta Labodje jezero, op. 20
***
I. Stravinski: Petruška, burleskne scene v 4 slikah, prir. za klavir štiriročno, K 12

Vivijana Rogina je glasbeno izobraževanje začela pri petih letih na Glasbeni šoli Velenje pri prof. Danici Koren, šolanje pa nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Tatjani Špragar. V študijskem letu 2020/21 je diplomirala na Akademiji za glasbo, v razredu prof. Vasilija Meljnikova, pri katerem trenutno končuje magistrski študij violine. Na Mednarodnem tekmovanju Antonio Salieri v Legnanu leta 2018 je prejela naziv absolutnega zmagovalca. Leta 2020 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za izvedbo Mendelssohnovega Violinskega koncerta  in drugo bogato koncertno dejavnost ter Bernekerjevo plaketo za umetniško udejstvovanje na Koroškem. Mnogokrat je nastopila kot solistka z orkestrom, prvič z osmimi leti z Godalnim orkestrom glasbene šole Velenje, leta 2017 s Simfoničnim orkestrom Cantabile in Sarasatejevim Zigeunerweisnom,  leta 2019 je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z istim orkestrom izvedla Koncertno polonezo  H. Wieniawskega, nastop pa so ponovili tudi v Logatcu. Leta 2019 je opravila avdicijo za solistične koncerte s profesionalnimi orkestri in tako na podlagi te marca 2020 v Slovenski filharmoniji izvedla Mendelssohnov Violinski koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Caterine Larsen-Maguire. Dodatno se je izobraževala na različnih mojstrskih tečajih in seminarjih pri profesorjih Christophu Poigetu, Igorju Ozimu, Wonji Kim, Vesni Stankovič, Nadeždi Tokarevi, Sihani Badivuki, Martynu Vinku, Nahmanu Sluchinu in Lani Trotovšek. Od letošnje sezone je zaposlena v Simfoničnem orkestru SNG Maribor, kjer bo opravljala delo namestnika za druge violine.

Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. “Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarajo občinstvo.”  (časopis Mainichi). Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj mesta Padove in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in mesta Alcobaça. Nastopila je na uglednem pariškem Festivalu Piano Enghien, na Mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in Unesca ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla  O. Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Pianistki Ina Krajnc in Klara Lužnik sta se spoznali leta 2016 na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer sta obe uspešno končali srednjo šolo, Ina v razredu prof. Andreje Kepeski in Klara v razredu prof. Planinke Atić. Po uspešno opravljenih sprejemnih preizkusih glasbeno pot od oktobra 2020 nadaljujeta na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, Klara pod mentorstvom prof. Zuzane Niederdorfer in Ina pod mentorstvom prof. Ajami Ikeba. Obe redno nastopata tako doma kot v tujini in sta nagrajenki številnih državnih ter mednarodnih tekmovanj. Med prvim letom šolanja na univerzi se je porodila ideja za klavirski duo – tako od oktobra 2021 skupaj delujeta v razredu Klavirskega dua Silver-Garburg, ki ga sestavljata Sivan Silver in Gil Garburg. Do zdaj sta izvedli že nekaj recitalov po Sloveniji (Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec), marca 2023 pa sta na tekmovanju TEMSIG osvojili absolutno prvo nagrado in posebno nagrado za interpretacijo skladbe. V sezoni 2023/2024 načrtujeta koncerte po Sloveniji in Avstriji, prav tako pa se bosta udeležili prihajajočih mednarodnih tekmovanj.

Pomembne informacije

Splošni pogoji