VELIKI KONCERT OB 30. OBLETNICI SKUPINE BAJAGA & INSTRUKTORI

6. junij 2014
21.00
Križanke
19, 22 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

V ljubljanskih Križankah bo v petek, 6. junija  2014, ob 20.00 koncert ob 30. obletnici ene največjih pop rock skupin z območja nekdanje skupne države, skupine Bajaga & Instruktori. V 30 letih obstoja skupine se je pevec, kitarist in avtor Momčilo Bajagić – Bajaga zapisal v srca številnih generacij ljubiteljev kakovostne pop in rock glasbe, v tem času pa nastopil na več kot 2.500 koncertih in prodal več kot 3 milijone nosilcev zvoka! Na koncertu, kjer jih bodo počastili tudi glasbeni gostje iz nekdanje skupne države, bomo zagotovo lahko slišali mnoge uspešnice, ki jih je skupina pod taktirko Bajage ustvarila v 30 letih ustvarjanja in nastopov, med njimi zagotovo železne uspešnice, kot so »Ruski voz«, »Zažmuri«, »Plavi Safir«, »Muzika na struju«, »Dobro jutro džezeri«, »Berlin«, »Limene trube«, »220 u voltima«, »Tamara«, »Sa druge strane jastuka«, »442 do Beograda«, »Lepa Janja, ribareva kči« in številne druge.

Vstopnice za ta veliki koncert, na katerem se boste naužili dobre volje s prepevanjem vsem znanih uspešnic in začutili prave emocije, ki vejejo z juga, so že naprodaj, a pohitite, saj je samo 300 vstopnic po najnižji ceni 15,00 EUR. Kasneje bo njihova cena 19,00 EUR, na dan koncerta pa 22,00 EUR.

Momčilo Bajagić – Bajaga se je rodil 19. februarja 1960. Otroška in najstniška leta je preživel v Zemunu, glasbeno kariero pa je začel že pri 14 letih, kot pevec skupine TNT. Konec leta 1978 ga je Rajko Kojić pripeljal v Ribljo čorbo, na mesto ritem kitarista. Na začetku je igral le na nekaterih delih koncertov, sčasoma pa se je dokazal tudi kot dober avtor glasbe in besedil. Tako je že na drugem albumu sodeloval kot avtor glasbe nekaterih pesmi, na kasnejših albumih pa kot avtor kompletnih pesmi. Z Ribljo čorbo je posnel pet albumov in skomponiral glasbo za številne hite.

Njegov prvi izlet iz skupine je bil sodelovanje s skupino Frka, za svoj prvi solo album “Pozitivna geografija” pa je zbral okoli sebe preverjeno ekipo beograjskih glasbenikov. Album je izšel januarja 1984, Bajaga pa še ni imel velikih teženj po solo karieri. Želel je le objaviti pesmi, ki so se nakopičile, sicer pa je želel še naprej sodelovati s Čorbo. Na prigovarjanje drugih je solo ploščo vseeno promoviral z nekaj koncerti. Prvi je bil v zagrebškem klubu Kulušič, uradno promocijo plošče pa so imeli v beograjskem Domu sindikata 21. aprila istega leta. Takrat so prvič nastopili pod imenom Instruktori.

Kmalu je prenehal delovati v Riblji čorbi in takrat se je uradno pričela njegova solo kariera. Že konec leta so ga bralci revije Rock v anketi okronali z nazivom roker leta, glasbeniki pa “Pozitivno geografijo” označujejo kot najboljšo ploščo tega obdobja. Glasbeni uspehi so se začeli nizati eden za drugim. Že v začetku leta 1985 so posneli drugo ploščo “S druge strane jastuka”. Po glasovanju kritikov v reviji Rock so jih razglasili za najboljšo skupino leta, Bajago pa za rock glasbenika sezone. “Zažmuri” je bila najboljša pesem, “S druge strane jastuka” pa album leta. Uspešno kariero je Bajaga nadgradil v osemdesetih s trofejnimi albumi “Jahači magle”, “Prodavaonica tajni” in “Neka svemir čuje nemir”. V času, ko je razpadala Jugoslavija pa je leta 1991 objavil nov material, mini LP “Četiri godišnja doba”. Na plošči je gostovala tudi operna pevka Jadranka Jovanović.

Leto 1993 je prineslo kar dva nova albuma, LP “Muzika na struju” in kompilacijo “So Far The Best Of Bajaga&Instruktori”, naslednje leto pa je s Sašo Loknerjem skomponiral glasbo za film “Ni na nebu, ni na zemlji” režiserja Miše Radivojevića in napisal glasbo za TV serijo “Otvorena vrata”. CD “Od bižuterije do ćilibara” je Bajagine oboževalce razveselil konec leta 1996, naslednji, “Zmaj od Noćaja” pa šele pet let kasneje. Material za zadnji živi album z naslovom “Best of Live” je bil posnet na turneji “Zmaj od Noćaja” v letu 2002 …

Leta 2003 je Bajaga napisal glasbo za film Profesionalac, ki je vključeval uspešnico »Pada vlada«. Bajaga & Instruktori so izdali kompilacijo uspešnic, ki se navezujejo na mesto Beograd, poimenovano »Ruža vetrova Beograda«, ki med drugim vključuje dve novi skladbi »Novosti« in »Ruža vetrova«, za slednjo je bil narejen tudi remix.

V letu 2005 so Bajaga & Instruktori izdali novo studijsko ploščo »Šou počinje u ponoč«, ki vsebuje devet novih skladb in mešanico glasbenih žanrov. »Šou počinje u ponoč«, »Otrov«, »Padaj kišo, keve ti« in »Kap po kap« je le nekaj skladb s te plošče. Pevka Bebi Dol nastopi kot gostja pri skladbah »Bademi i so« ter »Pesma slobode«.

V letu 2008 za potrebe serije »Vratiće se rode« naredi pesem »Bežiš od mene ljubavi«, kot tudi duet z vodjo Plavega orkestra, Sašo Lošićem z naslovom »A ti se nečeš vratiti«. Istega leta posname za srbsko teniško reprezentanco himno »Dejvis kup«, ki je predelava Bajagine skladbe »220 u voltima«. Instruktori z Bajago gostujejo na festivalu Lent, kjer nastopi tudi Riblja Čorba.

Leta 2008 je Bajaga z Instruktori nastopil na veliki avstralski turneji, ki je presegla vsa pričakovanja obiskanosti skupaj s skupino Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Željkom Bebekom in Alanom Islamovićem. Konec istega leta Bajaga ustvari glasbo za humoristično serijo To toplo ljeto. Brez dovoljenja Bajage, izide kompilacija uspešnic, ki jih je ustvaril z naslovom »Gde stižu moja sečanja«.

Najbolj znana ex jugoslovanska rock skupina je objavila 10 rock albumov i 10 kompilacij, prodala je več kot 3 milijone nosilcev zvoka, imeli pa so več kot 2.500 koncertov po vsem svetu.

Youtube kanal:
https://www.youtube.com/channel/UC2a1Pn_LzoTX0nuU5-q86hQ

Facebook dogodek:
https://www.facebook.com/events/236595343190812/

Uradna Facebook stran:
https://www.facebook.com/bajaga.official.fan.page

Cene vstopnic: predprodaja: 19,00 EUR, na dan koncerta: 22,00 EUR.

Predprodajna mesta: RIC Bela krajina, Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Hiša športa Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje, Klicni center: 1977) in partnerska prodajna mesta:  Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, Kompas, (K)kiosk, 3DVA Trafika, Mercator Hipermarket, M Holidays, Svet Knjige in Palma turistična agencija

Pomembne informacije

Splošni pogoji