Urška Zupan, klarinet
Trobilni kvartet GŠ Velenje

7. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

23. januar 2020
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

URŠKA ZUPAN, klarinet 
ALEKSEJ GROTZ, klavir

TROBILNI KVARTET GŠ VELENJE
LUKA OVČJAK, evfonij 
JURE HROVAT, pozavna  
GAŠPER POPRIJAN, tuba  
OSKAR REDNAK, pozavna 

Na sporedu:

C. Debussy: Prva rapsodija

I. Stravinsky: 3 skladbe za solo klarinet

A. Berg: 4 skladbe za klarinet in klavir, op. 5

F. Poulenc: Sonata za klarinet in klavir

***
D. Speer: Sonata
J. G. Mortimer: Pariška suita
H. Carmichael, prir. R. G. Hughes: Stardust
J. Lennon & P. McCartney, prir. G. A. Robertson: Hey Jude
P. Desmond, prir. I. Luis: Take Five
A. Barroso, prir. H. Weichselbaumer: Brazil
I. Berlin, prir. J. Gale: Alexander’s Ragtime Band
J. Agrell: Gospel Time
P. Ballard, prir. U. Dittmar: Mr. Sandman
Slovenska narodna, prir. M. Hočevar: Po jezeru
Slovenska ljudska: Potrkan ples
M. Sepe, prir. M. Šumečnik: Zemlja pleše

Urška Zupan je svojo glasbeno pot začela z devetimi leti pri prof. J. Kregarju na Glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. D. Sodje. Leta 2016 je bila sprejeta na dodiplomski študij v razred prof. W. Fuchsa, solo klarinetista priznanega Orkestra Berlinske filharmonije, na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Trenutno končuje zadnji letnik dodiplomskega študija. Uspešno se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Med drugim je na državnem tekmovanju Temsig (2010, 2016 in 2019) vsakokrat prejela zlato plaketo, dve tretji nagradi in leta 2019 prvo. Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri domačih in tujih klarinetistih, leta 2016 je bila sprejeta na prestižen seminar v Apeldoornu na Nizozemskem k prof. C. Neidichu. V Salzburgu je postala članica pihalske filharmonije (Bläserphilharmonie) in z njo poleg številnih drugih projektov v letih 2018 in 2019 nastopila na priznanem novoletnem koncertu (6. januar) pod taktirko Hansjörga Angererja. Poleg tega je bila izbrana, da v salzburški rezidenci izvede Mozartov kvintet za klarinet in godalni kvartet. Redno sodeluje s številnimi simfoničnimi in komornimi orkestri, v letu 2018 je bila mentorica pri uspešnem glasbenem projektu Orkesterkamp. 

Aleksej Grotz se je rodil leta 1988 v Moskvi. Glasbeno se je začel izobraževati pri prof. V. Horošina na Moskovskem državnem konservatoriju, od leta 2007 pa na Inštitutu za historično izvajalsko prakso in sodobno interpretacijo pri profesorjih A. Lubimovu (klavir), J. Martinovu (historični inštrumenti) in K. Batašovu (kompozicija). Od leta 2012 izpopolnjuje svoje znanje v razredu profesorja J. Rouvierja na univerzi Mozarteum v Salzburgu. Aleksej Grots redno sodeluje na mednarodno priznanih festivalih, kot sta Piano Festival Ruhr in Festival sodobne glasbe v Bakuju. Udeležuje se najrazličnejših mojstrskih tečajev, med drugim v centru Arnolda Schönberga na Dunaju, kjer je osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju za klavir Rubinstein 2010. Njegov repertoar vključuje dela Bacha, Beethovna, Mozarta, Schuberta, Schumanna, Chopina, Brahmsa, Liszta, Ravela, Prokofjeva, Bartoka, Schönberga, glasbo 17. in 18. stoletja ter tudi moderno glasbo. Z Aleksejem Lubimovim je nastopil na več projektih, posvečenih delom Schönberga, Schuberta, Berga in Ustvolskaje. Poleg tega je imel priložnost sodelovati pri snemanju albumov s sovjetskimi skladbami Denisova, Volkonskega in Batašova. Leta 2011 je na festivalu komorne glasbe v Jeruzalemu izvedel svojo priredbo gorske opere Wozzeck za godalni kvartet, kontrabas in klavir. Leta 2011 je z Aleksejem Lubimovim posnel Schubertove štiriročne skladbe.

Trobilni kvartet Glasbene šole Velenje deluje že peto leto pod mentorstvom prof. M. Šumečnika. Sestavljajo ga Luka Ovčjak, Jure Hrovat in Gašper Poprijan, dijaki umetniške smeri Gimnazije Velenje in njenega vzporednega izobraževanja, ter Oskar Rednak, študent na glasbeni univerzi v avstrijskem Gradcu. Kot dobro usklajena ekipa sodelujejo na državnih in mednarodnih tekmovanjih in dosegajo zavidljive rezultate. V šolskem letu 2015/16 so na mednarodnem tekmovanju Svirél osvojili zlato plaketo in prvo mesto, na koncu leta pa zasluženo prejeli pohvalo za izjemne dosežke Glasbene šole Velenje. Oktobra 2018 so se predstavili na glasbenem festivalu Euro Music v nemškem Esslingenu, kjer so poželi veliko navdušenja nad svojim igranjem, organizator pa jih je povabil k sodelovanju na desetletnici tega festivala v mestu Vienne, Francija. Lani so sodelovali na državnem tekmovanju Temsig in prejeli zlato plaketo in nastop na ciklu Mladih virtuozov 2019/20. Vsa leta aktivno sodelujejo pri različnih kulturnih dejavnostih in projektih Glasbene šole, Mestne občine Velenje in drugih društev. Takšnih nastopov je več kot 30 na leto, kar dokazuje, da je kvartet pri domači publiki zelo priljubljen. 

Pomembne informacije

Splošni pogoji