Urška Gutnik, violina
Ema Krečič, violončelo

4. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

18. november 2021
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Urša Gutnik, violina
Beata Ilona Barcza, klavir

Ema Krečič, violončelo
Tadej Horvat, klavir

Na sporedu:
H. W. Ernst: Introdukcija in variacije na irsko temo »Poslednja vrtnica«
C. Franck: Sonata za violino in klavir v A-duru
***
L. van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102, št. 1
P. Vasks: Grāmata čellam
R. Schumann: Fantazijske skladbe, op. 73

Urška Gutnik je violino začela igrati pri osmih letih na Glasbeni šoli Vrhnika pri prof. Nini Demšar in kasneje pri prof. Nastji Cajhen Rode. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Žiga Branka, pri katerem zdaj končuje dodiplomski študij na ljubljanski Akademiji za glasbo. Je prejemnica številnih nagrad tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih: prve nagrade na državnem tekmovanju Temsig 2021, druge nagrade in dveh nagrad za najboljši izvedbi capriccia in virtuozne skladbe na tekmovanju Mladi virtuozi 2021 v Zagrebu, prve nagrade na tekmovanju Ars Nova v Trstu in prve nagrade in sto točk na mednarodnem tekmovanju Fantast v Bečeju. Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik in Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana na koncertih v Münchnu, Ljubljani, Celju in Gradcu. Novembra 2019 je nastopila tudi v ciklu Dobimo se na Magistratu v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske, s triom Les petits couchons pa so se v sklopu cikla GM odra v sezoni 2019/2020 predstavili na koncertih po Sloveniji. Svoje znanje redno izpopolnjuje na seminarjih pri profesorjih, kot so Latica Honda-Rosenberg, Leonid Sorokov, Igor Ozim, Stefan Milenković, Vesna Stanković, Božena Angelova, Vasilij Meljnikov idr.

Pianistka Beata Ilona Barcza je glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertödu na glasbeni šoli Josepha Haydna. Nadaljevala je na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Sodelovala je na različnih tekmovanjih in osvojila pohvalno število prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Sodelovala in nastopala je že s številnimi slovenskimi glasbeniki, na primer Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Trenutno je zaposlena kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Ema Krečič je violončelo začela igrati pri šestih letih na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri prof. Damirju Hamidullinu. Po končani osnovni šoli se je vpisala na Koroški deželni konservatorij v Celovcu v razred prof. Igorja Mitrovića in vzporedno maturirala na Škofijski klasični gimnaziji. Študij violončela je nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je junija 2021 diplomirala v razredu prof. Karmen Pečar. V zimskem semestru 2020/21 je bila na študijski izmenjavi na univerzi Mozarteum v Salzburgu v razredu prof. Clemensa Hagna. Za dosežene študijske uspehe je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani (2021). Študij od oktobra 2021 nadaljuje na salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Enrica Bronzija. Pogosto sodeluje na tekmovanjih na državni in mednarodni ravni. Aprila 2019 je zmagala na mednarodnem tekmovanju Petra Konjovića v Beogradu. Na tekmovanju Temsig je junija 2021 osvojila prvo nagrado, dvakrat (leta 2009 in 2015) zlato priznanje, bronasto leta 2012 ter srebrno leta 2018. V študijskih letih se je udeležila številnih mojstrskih seminarjev pri priznanih profesorjih, kot so Jens-Peter Maintz, Philippe Muller, Reinhard Latzko, Giovanni Gnocchi, Marco Testori idr. Februarja 2019 se je odzvala vabilu in za arhiv RTV Slovenija s pianistko Beato Barcza posnela Sonato za violončelo in klavir X v E-duru Giuseppeja Valentinija. Po uspešno opravljeni avdiciji je marca 2020 kot solistka nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom Catherine Larsen-Maguire in izvedla Rokoko variacije Petra Iljiča Čajkovskega. Poleg solističnih recitalov redno igra v komornih sestavih ter svoj čas posveča tudi petju. Dve leti je bila članica gimnazijskega Dekliškega komornega zbora sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič ter kasneje nastopala v Dekliškem komornem zboru GCEW in Mešanem pevskem zboru sv. Nikolaja Litija. Od leta 2016 se uči tudi solopetje, med drugim je na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC Maribor 2020 prejela tretjo nagrado. Ema Krečič igra na italijanski violončelo, ki je bil nekoč last prof. Heinricha Schiffa. Izdelal ga je Angelo Radrizzani leta 1932.

Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je končal specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. Med šolanjem je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski Univerzi (2006). Kot solist je nastopal doma in v tujini in uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih ter na njih v letih 1998 in 2001 osvojil dve prvi nagradi in zlati plaketi, leta 2004 pa drugo nagrado. Leta 2005 je v klavirskem duu z Miho Haasom prejel prvo nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih sto točk. Uspešno je tekmoval na mednarodnem tekmovanju Sparkasse v Avstriji in tekmovanju v Zagrebu, kjer je prejel posebni nagradi za najboljšo izvedbo etude hrvaškega skladatelja in skladbe J. S. Bacha v vseh kategorijah. Med študijem je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti izvedel tudi slovensko noviteto. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Centru Johna F. Kennedyja v Washingtonu. Bil je dirigent revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal popularno, zabavno, plesno in filmsko glasbo. Tadej je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot korepetitor in profesor klavirja, že vrsto let pa sodeluje z Akademijo za glasbo kot strokovni sodelavec.

Pomembne informacije

Splošni pogoji