Trobilni kvintet Neobrass
Trobilni kvintet Schaka
Ansambel saksofonov Akademije za glasbo UL

13. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

9. marec 2021
18.30
Prenos v živo iz Viteške dvorane Križank
Brezplačen ogled
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

TROBILNI KVINTET NEOBRASS
Jernej Maček in Kristjan Zupan, trobenta
Marko Arh, rog
Žan Kopše, pozavna
Uroš Menegatti, tuba

TROBILNI KVINTET SCHAKA
Matej Kravcar in Dominik Rus, trobenta
Blaž Ogrič, rog
Tine Plahutnik, pozavna
Rok Grubelnik, tuba

ANSAMBEL SAKSOFONOV Akademije za glasbo UL
Domen Koren in Boštjan Rojc, sopranski saksofon
Nika Deželak in Kristina Neli Lampe, altovski saksofon
Vida Vatovec in Agata Živoder, tenorski saksofon
Timotej Jerman in Arijan Mačak, baritonski saksofon

Program:
S. Scheidt, prir. C. De Jong: Canzona Bergamasca
M. Arnold: Kvintet za trobila, op. 73
L. Handeroso: Dixie Bach

J. S. Bach, prir. A. Frackenpohl: Contrapunctus I iz zbirke Umetnost fuge, BWV 1080
J. Gallus, prir. A. Misson: Ecce, quomodo moritur iustus
V. Ewald: Trobilni kvintet št. 1 v b-molu, op. 5

U. Rojko: Diapento (Stena-Jeza)
K. Beffa: Octopus

Trobilni kvintet Neobrass sestavljajo študentje ljubljanske Akademije za glasbo, in sicer trobentarja Jernej Maček in Kristjan Zupan iz razreda prof. Franca Kosma, hornist Marko Arh, ki je študiral v razredu prof. Boštjana Lipovška, pozavnist Žan Kopše, ki se izobražuje pri prof. Dušanu Kranjcu, in tubist Uroš Menegatti, študent drugega letnika v razredu prof. Rolanda Szentpálija. Kvintet je pod mentorskim vodstvom prof. Jureta Gradišnika leta 2019 na tekmovanju Temsig prejel zlato priznanje in osvojil prvo mesto v najvišji starostni kategoriji. V letu 2020 so se v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije s koncerti predstavili v Ljubljani, Celju, Kopru ter Slovenskih Konjicah.

Trobilni kvintet Schaka je zasedba petih mladih glasbenikov iz različnih krajev Slovenije, diplomantov Akademije za glasbo v Ljubljani, ki jih vodi glasba, združuje veselje do skupnega muziciranja in povezuje iskreno prijateljstvo. V njej igrajo trobentarja Matej Kravcar in Dominik Rus, hornist Blaž Ogrič, pozavnist Tine Plahutnik in tubist Rok Grubelnik. Kot trobilni kvintet so začeli delovati v študijskem letu 2017/2018 pod mentorstvom docenta Franca Kosma, znanje pa izpopolnjevali tudi pri drugih priznanih mojstrih trobilskega sveta, kot so Leonhard Paul (Mnozil Brass), Chris Coletti (Canadian Brass) in Marco Pierobon (Gomalan Brass). Na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig 2019 so bili nagrajeni z zlato plaketo. Glasbenike odlikujejo profesionalnost, zanesljivost in prilagodljivost, trudijo se poustvarjati program, zanimiv najširšemu krogu občinstva, s svojim veseljem do skupnega muziciranja in pozitivno energijo pa znajo poslušalcem vedno znova pričarati prijetno vzdušje.

Ansambel saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom Mihe Rogina deluje od leta 2010. V tradicionalni obliki ga sestavljajo po trije sopranski, altovski in tenorski, dva baritonska in en basovski sakosofon. Nekatere skladbe zahtevajo dodatne instrumentalne različke, kot sopranino in kontrabas saksofon. Zvočna prilagodljivost jim omogoča, da posegajo tako po originalnih delih kot transkripcijah.
Njihov repertoar obsega zvrsti od baroka do sodobne glasbe, kot tudi popularno glasbo in jazz. Sodelujejo z drugimi oddelki UL AG, kot sta oddelek za dirigiranje in oddelek za kompozicijo. S Tolkalnim studiom Akademije za glasbo so izvedli Posvetitev pomladi I. Stravinskega ter dela D. Mucka, R. Campa in L. Beria. Nastopili so na festivalih Emona, Kogojevi dnevi v Trstu in AS Bled. Japonska skladateljica Masa Macura jim je posvetila skladbi Toya in Cytokinesis 2, leta 2019 pa so skladbe posebej za omenjeni ansambel napisali skladatelj Matej Bonin (Eppur si muove II) in japonska skladateljica Emi Maeda (Earth pulsation continues).

Pomembne informacije

Splošni pogoji