TODOR MARKOVIĆ, kontrabas; JANA FRIDAU, kitara

3. koncert mednarodnega glasbenega cikla

9. december 2015
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

TODOR MARKOVIĆ, kontrabas
STEFAN PAJANOVIĆ, klavir

JANA FRIDAU, kitara

Na sporedu

J. Brahms: Sonata za violončelo in klavir v e-molu, št. 1, op. 38 (prirejeno za kontrabas)
L. M. Škerjanc: Pet liričnih melodij za violončelo (prirejeno za kontrabas)

F. Sor: Veliki solo, op. 14
A. Kumar: Oljke v snegu
J. Viñas: Introdukcija in Andante, op. 41

 

Kontrabasist Todor Marković je bil rojen leta 1997 v Postojni in je trenutno študent 3. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu svojega očeta Zorana Markovića. Najprej se je učil violončelo, pri trinajstih pa je začel igrati kontrabas in opravil sprejemni izpit na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Kmalu se je udeležil več tekmovanj ter prejel leta 2013 zlato priznanje in drugo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG in prvo nagrado na Tekmovanju godalcev v srbskem Nišu. Kot eden najmlajših je v letih 2013 in 2014 uspešno opravil avdicijo v Mladinskem orkestru Evropske unije. Nastopil je v koncertnem ciklu Dobimo se na Magistratu, kot član ansambla kontrabasov Bass Chorus je koncertiral na Nizozemskem, v Italiji in Srbiji. Krstno je izvedel noviteto skladatelja Štefana Maurija na Noči slovenskih skladateljev. Letos je ponovno prejel zlato priznanje in prvo nagrado na tekmovanju TEMSIG, po uspešno opravljeni avdiciji pa se je kot najmlajši član udeležil spomladanske in poletne turneje prestižnega Mladinskega orkestra Gustav Mahler ter sodeloval z Orkestrom Festivala Maribor.

Stefan Pajanović je bil rojen leta 1996 v Ljubljani. Klavir je začel igrati pri petih letih. Po nižji glasbeni šoli in maturi na Konservatoriju za glasbo in balet prav zdaj začenja študij na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Jasminke Stančul.
Svoje klavirsko znanje je izpopolnjeval na seminarjih in v poletnih glasbenih šolah pri priznanih in svetovno uveljavljenih pianistih in pedagogih, kot so Konstantin Bogino, Claudio Martinez Mehner, Ruben Dalibaltajan in Jasminka Stančul. Med šolanjem se je udeležil več mednarodnih in državnih tekmovanj, bodisi kot solist bodisi v komornih zasedbah.
Med njimi so mednarodno tekmovanje Ars Nova Trst, kjer je leta 2006 prejel zlato priznanje in prvo nagrado, leto pozneje na istem tekmovanju enako nagrado, 2009 je prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju TEMSIG, večkrat pa je bil dobitnik priznanj in nagrad tudi na mednarodnem tekmovanju Euritmia v italijanskem Povolettu. Letos je na mednarodnem tekmovanju Memorial Jurica Murai v Varaždinu prejel srebrno priznanje.

Jana Fridau (1995) se je kitaro začela učiti v Glasbeni šoli Gornja Radgona pri Mariji Purnomo, kasneje pa jo je poučeval Samo Ismajlovič. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Sašu Lamutu.
Študij kitare trenutno nadaljuje na Akademiji za glasbo v razredu profesorja Andreja Grafenauerja.
Udeležila se je že številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Na tekmovanju TEMSIG je dvakrat prejela srebrno plaketo, leta 2008 pa je s kitarskim duom prejela zlato plaketo, letos še zlato plaketo in prvo nagrado.
Na mednarodnem tekmovanju Ithaka v Ljubljani je leta 2007 dobila zlato priznanje in prvo nagrado.
Velikokrat je sodelovala tudi na Mörskem festivalu kitare in večkrat prejela zlato priznanje, leta 2014 pa še zlato priznanje na Dnevih kitare Krško.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji