#SYNERGY NA ODRU

1. koncert

1. avgust 2023
20.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko od 8. junija prevzamete pri blagajni Križank.

Andrijana Durmišević, violina
Tereza Horáková, violina
Leufat Buçuku, violina
Milena Petković, violina
Marija Božić, viola
Entela Qarkagjija, viola
Magdalena Burhan, viola
Arian Zherka, violončelo
Cristina Basili, violončelo
Marija Ticl, glas
Egli Prifti, klavir
Andi Duraku, klavir
Tim Jančar, klavir
Alenka Bogataj, flavta
Timotej Kosovinc, kitara
Martina Jembrišak, harmonika

Klavirski trio Iskra
Dušan Obrenović, violina
Teodora Uskoković, violončelo
Miljana Nikolić, klavir

Program:
M. Pićurić: Zrak*
A. Halimi: Na robu tišine*
N. Perović: Srečanja*
M. Krečić: Velika ladja, polna veselja in sranja*
K. Aliçkaj: Kuartet pianistik*
T. Kosovinc: Neslišana zgodba*

*slovenska premiera

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans, ki ga podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa, se je rodil iz želje po okrepitvi sodelovanja na mednarodni ravni, pri čemer bi predstavili lokalno dediščino in umetnike ter tako dodatno prispevali k razvoju umetnostne glasbe v tem delu Evrope.
Ta projekt je pod vodstvom črnogorskega festivala Don Brankovi glasbeni dnevi na KotorArt združil nekatere največje organizacije in festivale umetnostne glasbe v regiji, kot so Dubrovniške poletne igre, Festival Ljubljana, Center beograjskih festivalov, organizacija Vox Baroque iz Albanije in Fundacija F. Chopina s Kosova.
Cilji tega projekta so usposabljanje in povezovanje kulturnih delavcev, zlasti tistih, ki delujejo na področju festivalov in umetnostne glasbe, ter spodbujanje skladanja novih del klasične glasbe, navdihnjenih z lokalno dediščino navedenih držav, začenši s Kotorjem in Črno goro, pa tudi povezovanje in sodelovanje mladih glasbenikov, skladateljev in organizacij, ki se ukvarjajo z umetnostno glasbo na Zahodnem Balkanu.
Projekt je v treh letih povezal 12 skladateljev ter več kot 50 mladih glasbenikov in kulturnih menedžerjev, izvedenih je bilo 6 seminarjev za kulturne delavce in 12 umetniških rezidenc, nastalo pa je tudi 12 novih del, ki jih je navdihnila kulturna dediščina regije in širše Evrope. Veliki zaključek projekta bo festivalska turneja po Zahodnem Balkanu, ki bo potekala poleti 2023 in bo predstavila skladatelje, nove skladbe in mlade glasbenike.

Pomembne informacije

Splošni pogoji