SIMFONIČNI ORKESTER SGBŠ KGBL

16. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

9. april 2020
19.30
Slovenska filharmonija
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Zaradi povečane stopnje tveganja prenosa novega koronavirusa smo primorani odpovedati koncert Simfoničnega orkestra SGBŠ KGBL. O ostalih informacijah vas bomo obveščali sproti. Hvala za razumevanje.

SIMFONIČNI ORKESTER SGBŠ KGBL
Slaven Kulenović, dirigent

Solisti: Bodo objavljeni naknadno

Na sporedu
C. M. von Weber: Andante in madžarski rondo, op. 35
J. Nepomuk Hummel: Introdukcija, tema in variacije, op. 102
F. Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21
P. I. Čajkovski: Suita iz baleta Labodje jezero, op. 20a – izbor

Simfonični orkester srednje stopnje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje vse od ustanovitve šole leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in spoznavanje literature, obenem pa najboljšim omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti. Orkester je bil gost na številnih priznanih festivalih, med njimi je Festival Ljubljana. Nekaj posnetkov koncertov je na treh zgoščenkah, ki so bile izdane ob jubilejih šole. Orkester je v zadnjih 20 letih izvedel več kot 15 skladb slovenskih skladateljev, ki so bile posvečene prav mladim izvajalcem KGBL. Poleg tega je posnel dva koncerta za Radiotelevizijo Slovenija ter nastopil na 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem. Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana so v preteklosti vodili: Vinko Šušteršič, Franc Rizmal (1987–1991), Tomaž Habe (1991–2011), Živa Ploj Peršuh (2012–2014). Leta 2014 ga je prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović. Pod njegovim vodstvom se je orkester predstavil na odmevnih gostovanjih doma in v tujini: Nemčija (Dresden, München), Avstrija (Gradec), Madžarska (Budimpešta), BiH (Sarajevo, Zenica). Redno sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije na koncertih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Eden najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije Slaven Kulenović je umetnik z izostrenim čutom za različne glasbene sloge. Je dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, vodi Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunci na njegovi poti gre omeniti zelo odmevna gostovanja s Simfoničnim orkestrom KGBL v Dresdnu, Münchnu, Gradcu, Budimpešti, Sarajevu in Zenici ter dirigentski nastop na Svetovnih glasbenih dnevih 2015. Z Radiotelevizijo Slovenija je sodeloval pri snemanju koncerta ob 70-letnici skladatelja Lojzeta Lebiča in na snemanju božičnega oziroma slavnostnega koncerta KGBL. S solističnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopil v številnih državah. Dirigentsko se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Marku Stringerju, Georgeu Hurstu, Wolfgangu Dörnerju, Klausu Arpu, Andreju Borejku in Georgeu Pehlivanianu. Med drugim je dirigiral Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Sarajevski filharmoniji, Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestru SNG Maribor, Simfoničnemu orkestru Romunskega radia, Simfoničnemu orkestru Akademije za glasbo itn. Krstno je izvedel številna dela znanih slovenskih skladateljev. Kulenović je profesor klavirja in komorne glasbe na KGBL, iskan je tudi kot umetniški sodelavec in korepetitor (deloval je v SNG Ljubljana in SNG Maribor).

Pomembne informacije

Splošni pogoji