MARIA JOÃO PIRES, klavir
Simfonični orkester RTV Slovenija
RICARDO CASTRO, dirigent

1. februar 2022
19.30
Cankarjev dom
39 €, 35 €, 29 €, 25 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

  • ena najboljših interpretk Beethovnove in Mozartove glasbe na svetu
  • koncertni nastop v živo s Kraljevim orkestrom Concertgebouw in Riccardom Chaillyjem, za katerega se je naučila napačen Mozartov klavirski koncert, a je po spominu brez ene same napake zaigrala pravega, je eden najbolj neverjetnih trenutkov iz sveta klasične glasbe
  • njen posnetek Chopinovih nokturnov pri založbi Deutsche Grammophon je bil razglašen za najboljšo verzijo
  • za izobraževanje otrok iz prikrajšanih okolij je na Portugalskem ustanovila Center za umetnost
  • verjame v veličino glasbe in njeno moč pri ustvarjanju boljšega sveta

Program:
L. van Beethoven: Uvertura Coriolan v c-molu, op. 62
F. Chopin: Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21
***
H. Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras št. 4
I. Stravinski: Ognjeni ptič, baletna suita iz leta 1919

Ena najbolj priznanih izvajalk na svetu, portugalska pianistka Maria João Pires, se je rodila v Lizboni leta 1944. Prvi javni nastop je imela pri sedmih z Mozartovimi klavirskimi koncerti v Portu na Portugalskem. Dobro leto pozneje je prejela najvišjo portugalsko nagrado za mlade glasbenike. Od leta 1953 do 1960 je študirala na lizbonskem konservatoriju pri profesorju Camposu Coelhu in obiskovala tečaje kompozicije, teorije in zgodovine glasbe pri Francine Benoit. Študij je nadaljevala v Nemčiji, najprej na Münchenski glasbeni akademiji pri Roslu Schmidu, nato v Hannovru pri Karlu Englu. Maria je navdušena izvajalka komorne glasbe ter velja za eno najboljših interpretk Beethovnovih in Mozartovih del. V svoji obsežni in zavidljivi karieri je nastopila z vsemi največjimi orkestri, kot so Berlinski in Dunajski filharmoniki, Kraljevi orkester Concertgebouw, Londonski kraljevi filharmonični orkester, Pariška filharmonija, Simfonični orkester iz Bostona, ter gostovala na največjih festivalih po svetu. Prav tako je prejemnica nagrad Mednarodnega glasbenega sveta (IMC), Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), nagrade gramofon za izvedbo Beethovnovega 3. in 4. klavirskega koncerta z dirigentom Danielom Hardingom ter Simfoničnim orkestrom Švedskega radia. V letu 2019 je prejela tudi medaljo za kulturne zasluge Ministrstva za kulturo portugalske vlade. Na petem zimskem festivalu bo s Chopinovim Koncertom za klavir in orkester št. 2 v f-molu nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Ricarda Castra, prvega brazilskega dirigenta, ki je prejel častno članstvo v Kraljevi filharmonični družbi.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Nakup vstopnic za prireditve Festivala Ljubljana do 30. 6. 2022 je možen tudi z bonom BON21. Več informacij tukaj.

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS št. 174/ 2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom predpisane pogoje. Več informacij tukaj.