Simfonični orkester KGBL
Slaven Kulenović, dirigent

15. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

8. april 2022
19.00
Slovenska filharmonija
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri Blagajni Križank.

Na sporedu:
Program bo objavljen naknadno

Simfonični orkester srednje stopnje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje vse od ustanovitve šole leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in spoznavati literaturo, obenem pa najboljšim omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti. Nekaj posnetkov koncertov je na treh zgoščenkah, ki so bile izdane ob jubilejih šole. Orkester je v zadnjih 20 letih izvedel več kot 15 skladb slovenskih skladateljev, ki so bile posvečene prav mladim izvajalcem KGBL. Poleg tega je posnel dva koncerta za Radiotelevizijo Slovenija ter nastopil na 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem. Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana so v preteklosti vodili: Vinko Šušteršič, Franc Rizmal (1987–1991), Tomaž Habe (1991–2011), Živa Ploj Peršuh (2012–2014). Leta 2014 ga je prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović. Pod njegovim vodstvom se je predstavil na odmevnih gostovanjih doma in v tujini: Nemčiji (Dresden, München), Avstriji (Gradec), na Madžarskem (Budimpešta), v BiH (Sarajevo, Zenica). Redno sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije na koncertih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Eden najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije Slaven Kulenović je umetnik z izostrenim čutom za različne glasbene sloge. Je dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, vodi pa tudi Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunce na njegovi poti spadajo odmevna gostovanja s Simfoničnim orkestrom KGBL v Dresdnu, Münchnu, Gradcu, Budimpešti, Sarajevu in Zenici ter dirigentski nastop na Svetovnih glasbenih dnevih 2015. Z Radiotelevizijo Slovenija je sodeloval pri snemanju koncerta ob 70-letnici skladatelja Lojzeta Lebiča in na snemanju božičnega oziroma slavnostnega koncerta KGBL. S solističnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopil v številnih državah. Dirigentsko se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Marku Stringerju, Georgeu Hurstu, Wolfgangu Dörnerju, Klausu Arpu, Andreju Borejku in Georgeu Pehlivanianu. Med drugim je dirigiral Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Sarajevski filharmoniji, Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestru SNG Maribor, Simfoničnemu orkestru Romunskega radia, Simfoničnemu orkestru Akademije za glasbo itn. Krstno je izvedel številna dela znanih slovenskih skladateljev. Kulenović je profesor klavirja in komorne glasbe na KGBL, iskan je tudi kot umetniški sodelavec in korepetitor (deloval je v SNG Ljubljana in SNG Maribor).

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Nakup vstopnic za prireditve Festivala Ljubljana do 30. 6. 2022 je možen tudi z bonom BON21. Več informacij tukaj.

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS št. 174/ 2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom predpisane pogoje. Več informacij tukaj.