RAZPRODANO

Simfonični orkester KGBL
Slaven Kulenović, dirigent

15. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

8. april 2022
19.00
Slovenska filharmonija
Brezplačne vstopnice
RAZPRODANO

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Solista:
Brina Vuković, mezzosopran
Ivo Gustinčič, klavir

Na sporedu:
L. van Beethoven: Allegro con brio iz Koncerta za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19
W. A. Mozart: “Non so piu”, arija Cherubina iz opere Figarova svatba
P. I. Čajkovski: Suita Labodje jezero, op. 20a, TH. 219

Simfonični orkester srednje stopnje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje vse od ustanovitve šole leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in spoznavati literaturo, obenem pa najboljšim omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti. Nekaj posnetkov koncertov je na treh zgoščenkah, ki so bile izdane ob jubilejih šole. Orkester je v zadnjih 20 letih izvedel več kot 15 skladb slovenskih skladateljev, ki so bile posvečene prav mladim izvajalcem KGBL. Poleg tega je posnel dva koncerta za Radiotelevizijo Slovenija ter nastopil na 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem. Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana so v preteklosti vodili: Vinko Šušteršič, Franc Rizmal (1987–1991), Tomaž Habe (1991–2011), Živa Ploj Peršuh (2012–2014). Leta 2014 ga je prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović. Pod njegovim vodstvom se je predstavil na odmevnih gostovanjih doma in v tujini: Nemčiji (Dresden, München), Avstriji (Gradec), na Madžarskem (Budimpešta), v BiH (Sarajevo, Zenica). Redno sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije na koncertih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Eden najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije Slaven Kulenović je umetnik z izostrenim čutom za različne glasbene stile. Je profesor klavirja in komorne glasbe na KGBL ter dirigent in umetniški vodja Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik, vodi tudi simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med vrhunci na njegovi poti gre omeniti zelo odmevna gostovanja s Simfoničnim orkestrom KGBL (Dresden, München, Gradec, Budimpešta, Sarajevo in Zenica) ter nastop na festivalu IMAGO Sloveniae (Slovanska rapsodija) 2019, kjer je dirigiral Simfoničnemu orkestru SNG Maribor ter združenim zborom Hrvaške in Srbske radiotelevizije. Z Radiotelevizijo Slovenija je sodeloval pri snemanju koncerta ob 70-letnici skladatelja Lojzeta Lebiča in na snemanju božičnega oziroma slavnostnega koncerta KGBL. Letos je s predstavo La Traviata G. Verdija dirigentsko debitiral v SNG Opera in balet Ljubljana. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je najprej študiral klavir v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak (leta 2007 je z odliko diplomiral), nato pa dirigiranje v razredu Milivoja Šurbka; študij je končal leta 2009. Za interpretacijo Mozartovega Koncerta za klavir in orkester v c-molu je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. S solističnimi recitali in kot komorni glasbenik je nastopil v številnih državah. Dirigentsko se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Jukki-Pekki Sarasteju, Esi-Pekki Salonenu, Hannu Lintu, Klausu Arpu, Marku Letonji, Georgeu Hurstu, Wolfgangu Dörnerju, Marku Letonji in Andreju Borejku. Med drugim je dirigiral Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Orkestru Sarajevske filharmonije, Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestru SNG Maribor, Simfoničnemu orkestru Romunskega radia, Simfoničnemu orkestru Akademije za glasbo, Zboru Hrvaške radiotelevizije, Zboru Srbske radiotelevizije itn. Krstno je izvedel številna dela znanih slovenskih skladateljev.

Ivo Gustinčič, dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je svojo glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Postojna, kjer je pri prof. Snježani Pleše Žagar končal osem razredov klavirja. V letošnjem šolskem letu izobraževanje nadaljuje pri prof. Andreji Kosmač.
Na nižji glasbeni šoli je velikokrat nastopal solistično ter sodeloval z godalnim, pihalnim in simfoničnim orkestrom. V organizaciji Glasbene šole Postojna že štiri leta zapored junija izvede solistični celovečerni koncert, na katerem predstavi klavirske skladbe skladateljev različnih obdobij in stilov. Kot solist je s komornim orkestrom KGBL posnel tudi klavirski koncert mladega skladatelja Vida Ožbolta. Med šolanjem se je izobraževal pri znanih pianistih, kot so prof. Tatjana Ognjanovič, prof. Christian Tarla in prof. Ana Malikova. V letošnjem letu se je udeležil 51. državnega tekmovanja Temsig in osvojil zlato plaketo.

Brina Vukovič je svojo pevsko pot začela pri Glasbeni matici Ljubljana, kjer se je dve leti učila pri prof. Tanji Rupnik. Trenutno končuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, v razredu prof. Edite Garčević Koželj. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so Martin Vacha, Hermine Haselböck-Litassy in Edita Garčević Koželj. Je tudi članica Komornega zbora KGBL, s katerim nastopa redno kot zboristka in solistka. Na Mednarodnem solopevskem tekmovanju za mlade pevce Aegis Carminis (2021) je dosegla tretje mesto v svoji kategoriji in prejela posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, na 51. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (Temsig 2022) pa je osvojila zlato priznanje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji