SAXES & STRINGS

Ensemble Dissonance
Kvartet saksofonov Signum
IZIDOR LEITINGER, dirigent

2. avgust 2022
20.00
Križevniška cerkev, Križanke
19 €
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.
  • Kvartet saksofonov Signum, eno vodilnih tovrstnih zasedb v svetu, odlikuje tudi iskanje novih idej, izzivov in izvirnih glasbenih srečevanj, kar odmeva v zanimivih koncertnih programih.
  • Ensemble Dissonance bo skupaj s kvartetom Signum premierno izvedel delo Cartagena, ki ga je za zanimivo sozvočje kvarteta saksofonov in godal napisal Izidor Leitinger.
  • Sonatina za godala Uroša Kreka, eden najlepših biserov slovenske glasbene literature, bo zazvenela ob obletnici skladateljevega rojstva.

Program:
P. Gregson: Allemanda
U. Krek: Sonatina za godala
G. Lago: Sarajevo
G. Lago: Addis Ababa
A. Ginastera: Argentinski plesi
R. Giazotto: Adagio v g-molu (prip. T. Albinoni) (prir. Kvartet saksofonov SIGNUM za kvartet saksofonov)
I. Leitinger: Cartagena, suita za kvartet saksofonov in godala*

*prva izvedba

Ensemble Dissonance bo premierno izvedel delo Cartagena, ki ga je za zanimivo sozvočje kvarteta saksofonov in godal napisal Izidor Leitinger. Kot dirigent bo mednarodno uveljavljeni instrumentalist, pedagog, skladatelj in dirigent izvedbo svojega novega dela tudi vodil. Godalnemu orkestru se bo pridružil kölnski Kvartet saksofonov Signum, katerega člana sta tudi slovenska saksofonista Blaž Kemperle in Alan Lužar. Vodilo kvarteta mladih glasbenikov s številnimi nagradami na mednarodnih tekmovanjih je iskanje novih idej, izzivov in zanimivih glasbenih srečevanj, kar odmeva tudi v neobičajnih koncertnih programih. Na koncertu bodo poleg Leitingerja zazvenela dela dveh še živečih glasbenikov, skladatelja in čelista Petra Gregsona ter saksofonista Willema van Merwijka, ki kot skladatelj ustvarja pod imenom Guillermo Lago, slišali pa bomo tudi enega najlepših biserov sodobne slovenske glasbene literature za godala, Sonatino za godala Uroša Kreka, čigar 100. obletnica rojstva je prav letos, Argentinske plese enega najvplivnejših argentinskih skladateljev 20. stoletja in učitelja Astorja Piazzolle, Alberta Ginastera, ter kontemplativni Adagio, katerega avtorstvo je napačno pripisano baročnemu skladatelju Tomasu Albinoniju.

Pomembne informacije

Splošni pogoji