Romeo in Julija

1. julij 2013
21.00
Križanke
39, 29 €

 Medijski sponzor


Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dirigent:
Mladen Tarbuk

Balet SNG Maribor

Orkester Slovenske filharmonije

Glasba:
Sergej Prokofjev

Koncept in koreografija:
Valentina Turcu

Asistent koreografije
Leo Mujić

Scenograf:
Marko Japelj

Kostumograf:
Leo Kulaš

Oblikovanje luči / Light Designer:
Pascal Mérat

Leta 1934 je Sergej Prokofjev dobil naročilo za novo baletno delo Romeo in Julija po Shakespearovi tragediji. Skladatelj je že dlje bival v tujini in prošnja gledališča Kirov se mu je zdela odlična priložnost, da se vsaj za krajši čas vrne v domovino. Zaradi nekaterih zapletov je bil balet prvič izveden šele nekaj let pozneje v Brnu na Češkem, čeprav je Prokofjev prej želel prepričati še vodstvo baleta v slovitem Bolšoj teatru v Moskvi. Po nekaj izvedbah je postal eden največkrat izvajanih in je železni repertoar vsake dobre baletne hiše.

Kot beremo v gledališkem listu, je »praizvedba baleta Romeo in Julija v SNG Maribor popolnoma avtorski koncept solistke mariborskega Baleta, koreografinje Baleta, Opere in Drame SNG Maribor, Valentine Turcu. Valentina interpretira vsebino Shakespearove in Prokofjeve zgodovinske umetniške mojstrovine na svojstven način in jo sodobno oplemeniti. Stremi k zlitju vseh gledaliških elementov v eno. Preobraža baletni jezik, hkrati integrira dramsko igro, sledi notranjemu občutju, pri čemer se zliva z besedilom drame in z glasbo baleta.« Pri tem Valentinin koreografski koncept ostaja zvest Shakespearovemu besedilu in ponuja vizijo drzne, čutne in brutalne ere, kjer se je o življenju in smrti odločalo v trenutku.
Koreografinja pa je obenem polnokrvna ženska, ki svet doživlja drugače in pravi: »Vsi iščemo ljubezen in neskončnost in zato se mi zdi, da nas Romeo in Julija že več kot 400 let navdihujeta, vznemirjata in vabita v enost.«
Scenografijo za baletno predstavo je prispeval Marko Japelj, ki je v Sloveniji in v tujini ustvaril že blizu dvesto gledaliških scenografij. Najprej je sodeloval s Tomažem Pandurjem, pozneje pa z vsemi pomembnimi gledališkimi režiserji. Njegovo delovanje se razširja tudi na opero in za svoje delo je prejel vrsto pomembnih nagrad, med njimi tri Borštnikove, nagrado zlati venec MES Sarajevo in nagrado Prešernovega sklada.

Foto galerija

 Medijski sponzor


Pomembne informacije

Splošni pogoji