PLÁCIDO DOMINGO, dirigent
G. Verdi: REKVIEM

Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije in Zbor SNG Opera in balet Ljubljana

Razprodano
17. junij 2019
20.00
Cankarjev dom
Razprodano

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Predprodaja vstopnic se je zaključila 15. 1. 2019. Člani kluba Festivala Ljubljana lahko v redni prodaji koristite 10% popust. V klub Festivala Ljubljana se brezplačno včlanite na: https://ljubljanafestival.si/klub/

Pod taktirko opernega velikana Plácida Dominga!

* Slavni tenorist se bo predstavil v vlogi dirigenta

* Izvedel bo eno najlepših vokalno-inštrumentalnih del, Verdijev Rekviem

* Je dobitnik številnih grammyjev in častnih doktoratov

* V svoji dolgoletni karieri je uprizoril kar 150 tenorskih vlog, kar do sedaj ni uspelo še nobenemu tenoristu

* Dolga leta je deloval v sloviti zasedbi Trije tenorji

Giuseppe Verdi, operni skladatelj 19. stoletja, je glavnino svojega opusa namenil glasbenemu gledališču. Poleg številnih opernih del pripada pomembna vloga epohalnemu vokalno-instrumentalnemu delu Rekviem. Leta 1868 je Verdi združil večino tedanjih pomembnih italijanskih skladateljev, da bi počastili obletnico smrti skladatelja Giaccoma Rossinija, ki je glasbeni svet močno pretresla. Toda devet dni pred premiero je bila izvedba dela odpovedana in Verdijev Rekviem prepuščen zobu časa. Leta 1873 se je skladatelj odločil, da bo znova uresničil delo, le da bo tokrat sam glasbeno zložil vse speve. Delo je tako dokončno posvetil preminulemu pisatelju in humanistu Alessandru Manzoniju, ki ga je izjemno cenil, in prvo izvedbo 22. maja 1874 v cerkvi sv. Marka v Milanu dirigiral sam. Tokrat bo eno najlepših del glasbene literature zazvenelo pod taktirko vsem znanega tenorista Plácida Dominga. Legendarni glasbenik je dobitnik številnih častnih doktoratov in grammyjev, v svoji dolgoletni karieri pa je uprizoril kar 150 tenorskih vlog, kar ni uspelo še nobenemu tenoristu. Najbolj znan je po tem, da je bil dolga leta član slovite zasedbe Trije tenorji, v zadnjem času pa postaja vse bolj prepoznaven tudi kot dirigent. V solistični vlogi se bodo predstavili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacòn-Cruz in basbaritonist Roberto Tagliavini. Solisti bodo nastopili s spremljavo zbora in Orkestra Slovenske filharmonije ter zbora SNG Opera in balet Ljubljana.

Letošnja novost: Za vse, ki bi radi v spominu ohranili enkratno glasbeno doživetje, bo na voljo tudi SPOMINSKA VSTOPNICA, ki si jo lahko zagotovite na spletu in na blagajni Križank!

        Domingo vstopnica     Domingo credits Pedro Walker.

 


 

Plácido Domingo, dirigent
Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije in Zbor SNG Opera in balet Ljubljana

Fanfare: Člani orkestra Slovenske vojske

Željka Ulčnik Remic, zborovodja

Solisti:

Elvira Hasanagić, sopran
Annalisa Stroppa, mezzosopran
Arturo Chacòn-Cruz, tenor
Roberto Tagliavini, bas

 

Video

Pomembne informacije

Splošni pogoji