Pihalni kvintet Vivus
Svirél ljudska glasbila

12. koncert mednarodnega glasbenega cikla

18. april 2019
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert Mladih virtuozov si zagotovite na blagajni Križank in na spletni strani www.ljubljanafestival.si

12. koncert mednarodnega glasbenega cikla 

PIHALNI KVINTET VIVUS
Dorina Biro, fagot
Gabriel Maul, rog
Aleksadra Škrilec, flavta
Nina Smrekar, oboa 
Andraž Golob, klarinet

SVIRÉL LJUDSKA GLASBILA:
EVA NOVAK, citre
ANŽE KREVH, harmonika
LOVRO GAŠPAR, tambura-brač
ZRINKA MUŽEK, klavir

Na sporedu 

S. Barber: Poletna glasba za pihalni kvintet, op. 31
P. Hindemith: Mala komorna glasba za pihalni kvintet št. 2, op. 24
G. Ligeti: Pet bagatel

***

J. S. Bach, prir. G. Glasl: Suita za violončelo v d-molu št. 2, BWV 1008
Ž. Stanič: Slovenska pravljica
F. Schwenk, prir. G. Glasl: El Primer Zamba

***

C. Thomain, prir. M. Šavron: Bossa in Normandy
J. L. Noton, prir. M. Šavron: La dent Blanche
G. Caporilli, prir. M. Šavron: Sensazioni su un tema
M. Eisl, prir. M. Šavron: Hinterm Kachelofen
F. Marocco, prir. M. Šavron: Lisa
A. Astier, prir. M. Šavron: L’Aquilon

***

W. Popp, prir. A. Šimičić: Madžarski ples št. 2, op. 311
G. Perlman, prir. T. Lenart: Israeli Concertino
G. Fauré, prir. K. Šimičić: Sicilienne, Op. 78
T. Uhlik, prir. T. Lenart: Čardaš

Kvintet Vivus je začel delovati avgusta 2017 zaradi želje po izpopolnjevanju in izvajanju kakovostne glasbe. Premierno je nastopil na Evropskem forumu v Alpbachu, Avstrija. Med drugim so sledili nastop v sklopu abonmajskih koncertov Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, radijsko snemanje ter dosežena srebrna plaketa na mednarodnem tekmovanju Svirél. V njem je pet članov iz treh držav: iz Madžarske je Dorina Biro (fagot), iz Avstrije Gabriel Maul (rog), in iz Slovenije Aleksandra Škrilec (flavta), Nina Smrekar (oboa), in Andraž Golob (klarinet).

Citrarka Eva Novak se je rodila leta 2002 v Celju. Po končani osnovni šoli  se je lani vpisala na 1. gimnazijo v Celju – umetniška gimnazija, glasbena smer. V glasbeno šolo se je vpisala v tretjem razredu osnovne šole. Leto kasneje se je udeležila prvega tekmovanja Temsig in prejela zlato plaketo. V komorni zasedbi se je naslednje leto udeležila tekmovanja Svirél in osvojila zlato plaketo. Leto pozneje se je tekmovanja Svirél udeležila kot solistka in prejela srebrno priznanje. Tekmovanja Temsig se je vnovič udeležila in osvojila zlato plaketo, prvo nagrado in posebno nagrado za najbolje izvedeno obvezno skladbo, ki je bila samostojni koncert na festivalu Lent. V naslednjih letih je na tekmovanju Svirél s komorno skupino prejela srebrno plaketo, sama osvojila zlato priznanje. Po vpisu na glasbeno gimnazijo se je letos ponovno prijavila na tekmovanje Svirél ter osvojila zlato priznanje in uvrstitev v finale Ten of  the best med godali in brenkali. Pravi, da je njen cilj v prihodnosti spodbujati mlade h glasbi in jih navdihovati za ta inštrument, prav tako pa citre prikazati širši množici in pokazati, kaj vse se na to glasbilo poleg ljudskih pesmi da zaigrati.

Anže Krevh  prihaja iz Zgornjega Lehna na Pohorju, občina Ribnica na Pohorju. Star je 17 let in obiskuje tretji letnik Tehniškega šolskega centra v Mariboru, smer tehnik mehatronike. Diatonično harmoniko je začel igrati pri šestih. Že vse od začetka ima voljo do trdega dela, predvsem pa veselje, kar se izraža na tekmovanjih, ki jih obiskuje, saj mu zmeraj uspe doseči dober rezultat. Najbolj ponosen je na naslove, ki jih je prejel, in sicer: absolutni državni prvak 2015, absolutni evropski prvak 2016 in lani naslov absolutnega mladinskega svetovnega prvaka. Trenutno je njegov mentor mag. M. Šavron, s katerim prirejata novejšo klasično glasbo na diatonično harmoniko, kar je za ta inštrument zelo nenavadno in zlasti težavnostno. V prihodnosti se vidi v solo karieri z željo po ustvarjanju in prirejanju predvsem drugačnih skladb za diatonično harmoniko.

Lovro Gašpar je bil rojen leta 2004 v Zagrebu. V Sesvetah obiskuje šesti, zadnji razred Glasbene šole Zlatka Grgoševića na oddelku za tamburice, inštrument brač, pri profesorici K. Šimičić. Kot solist in kot član tamburaškega orkestra Glasbene šole Zlatka Grgoševića sodeluje na številnih javnih nastopih, produkcijah in koncertih, tako v sklopu glasbene šole kot v sodelovanju z drugimi šolami in organizacijami. Že od desetega leta sodeluje na regionalnih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Sonus op. 5 v Križevcih (2017) je osvojil prvo nagrado, na 55. regionalnem tekmovanju učencev in študentov glasbe in plesa v Jastrebarskem (2017) je prejel prvo nagrado, na 55. državnem tekmovanju učencev in študentov glasbe in plesa v Zagrebu (2017) pa drugo nagrado. Za njegova največja uspeha štejeta prva nagrada v kategoriji solo brenkala (citre, harfe, kitare in tamburica) na mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél v Novi Gorici in izbor na tekmovanje Ten of the best. Za Lovra je glasba predvsem radost, zato želi s pomočjo svoje nadarjenosti in usvojene glasbene spretnosti nadaljevati to pot na srednješolski stopnji pri profesorici K. Šimičić.

Zrinka Mužek je osnovno in srednješolsko glasbeno izobraževanje končala na Glasbeni šoli Blagoja Berse v Zagrebu. Klavir je začela študirati leta 2006 na Umetniški akademiji v Splitu, kjer je pod mentorstvom J. Garin leta 2011 tudi magistrirala. Tekmovala je tako kot solistka kot komorna glasbenica. Kot članica komornih zasedb je sodelovala na seminarjih komorne glasbe v nemškem Weikersheimu pod vodstvom Matthiasa Kirschnereita, Heimeja Müllerja, kvarteta Vogler (Tim Vogler), kvarteta Casals (Vera Martinez Mehner) ter Konrada Elserja. Udeleževala se je tudi seminarjev glasbenikov in profesorjev, kot so Vladimir Krpan, Đuro Tikvica, Sergio De Simone, Natalia Troull, Vesna Podrug Kossjanenko. Leta 2017 je nastopila v Mali dvorani Vatroslava Lisinskega s flavtistko Matejo Šarlijo v sklopu Tribine »Darka Lukića«. Od leta 2013 je profesorica klavirja na Glasbeni šoli Zlatka Grgoševića v Sesvetah.

 

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji