Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, če bo posamezni dogodek zaradi epidemije odpovedan, bomo vsem kupcem vstopnic povrnili kupnino. Zaradi menjave ponudnika prodaje vstopnic lahko prihaja do neskladja med lokacijo in datumom posamezne prireditve. Več informacij: https://ljubljanafestival.si/aktualne-informacije-in-vracilo-kupnine-vstopnic/

Paul Claudel, Jacques Lacan: TALKA

Anton Podbevšek Teater
Matjaž Berger, režiser

10. julij 2020
21.00
Preddverje Križank
Vstopnice kmalu v prodaji.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Anton Podbevšek Teater

Režija: Matjaž Berger

Glasba: Duo Silence
Kostumografija: Peter Movrin, Metod Črešnar
Scenografija: Sara Slivnik, Dorian Šilec Petek
Avtorstvo projekcij: Iztok H. Šuc, Gašper Vovk

Zasedba:
Anuša Kodelja, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Borut Doljšak, Lovro Zafred

Dispozitiv za uprizoritev Talke Paula Claudela je vezan na ultimativno dejanje terorja v človekovi pokrajini, kjer moramo izb{i}rati, da bi skozi radikalno zavrnjen okvir izbire lahko vzniknili z Ne! v novo singularnost … Vprašanje terorja je v zgodbi, ki pritiče žanru melodrame, implicirano z ideološkimi nosilci: državo, Cerkvijo, razrednim bojem, ljubeznijo, ekonomijo in skozi vel – življenje ali denar, svoboda ali smrt, o katerem pravi Jacques Lacan, da je »edini dokaz svobode, ki ga lahko ponudite v okoliščinah, v katerih ste se znašli, prav to, da izberete smrt, saj s tem pokažete, da imate svobodo izbire«. V tej zelo posebni claudelovski pokrajini prevladuje njegov taktilni mojstrski slog – dolg, bogat in neriman verz, v teoriji aklamiran kot verset claudélien. Claudelova Talka je torej drama o paradoksu izsiljene izbire, v katerem se mora Sygne de Coûfontaine, osrednji lik, na ozadju brutalnosti dogodkov iz francoske revolucije odreči temu, kar predstavlja njeno bit samo, tja do »najintimnejših korenin« {Lacan}. Drama so odvija med Sygnino izbiro in Sygninim ne-, v katerem talka besede z dejanjem svobode in nemo in smrtno grimaso Ne!{gacije} vznikne v novo singularnost.

Anton Podbevšek Teater

Rezervni termin v primeru slabega vremena je 11. julij 2020. Končni termin bo določen na dan dogodka in objavljen na ljubljanafestival.si.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/