OKROGLA MIZA Z EVROPSKIM KOMISARJEM TIBORJEM NAVRACSICSEM

Umetnost in grajenje skupnosti

5. marec 2019
/

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

OKROGLA MIZA Z EVROPSKIM KOMISARJEM TIBORJEM NAVRACSICSEM
Umetnost in grajenje skupnosti
Zveza festivalov za Evropo državljanov
Leto 2019 je leto evropskih volitev. Evropsko združenje festivalov (EFA) je danes, 5. marca v Bruslju, organiziralo okroglo mizo, katere cilj je, da zagotovi tekoče nadaljevanje 12-letnega uspešnega dialoga med Evropskim združenjem festivalov in evropskim komisarjem za kulturo. To je bila tudi priložnost, da so predstavili dosežke dosedanjega uspešnega dialoga.
Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Tibor Navracsics se je 5. marca 2019 srečal z direktorji festivalov.
Na področju evropskih umetniških festivalov se dogaja pomemben premik. Ljubitelji umetnosti in zavzeti organizatorji festivalov imajo na voljo novo orodje: spletno stran FestivalFinder.eu, ki je pomembna povezava med umetniki in ljubitelji umetnosti. Omogoča tudi poglobljeno razpravo z javnimi organi glede edinstvene donosnosti naložb, ki jo dosega umetnost.
Na okrogli mizi so se vidni ustvarjalci festivalov in Evropsko združenje festivalov (EFA) sestali z evropskim komisarjem Navracsicsem in preučili donosnost teh naložb.
Letna okrogla miza in stalen dialog z Generalnim direktoratom za izobraževanje in
kulturo ter Evropskim parlamentom sta prispevek festivalov dvignila na višjo raven. Na okrogli mizi so formalizirali skupno delo pri uspešnem razvoju že ustanovljenih iniciativ:
•          kontinuiteto projekta »Evropa za festivale – festivali za Evropo« (EFFE) – s primopredajo razvijajoče se in uspešne formule ENOTNEGA programa za vse evropske umetniške festivale naslednjemu komisarju,
•          novo shemo Travelling Arts Fund znotraj EFFE, ki bo okrepila sodelovanje med
več tisoč umetniškimi festivali in njihovo zmožnost podpore umetnikom in mobilnosti umetnosti,
•          priložnosti za usposabljanje, ki jih ponuja Festivalska akademija združenja EFA; razširitev pilotnega progama na Kitajskem kot zakladnici znanja in izkušenj za svetovno skupnost ustvarjalcev festivalov v okviru prednostnih nalog kulturne diplomacije.

Pomembne informacije

Splošni pogoji