ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE IN OTVORITEV RAZSTAVE VÁCLAVU TALICHU

19. april 2018
18.30
Unionska dvorana, Grand Hotel Union
Vstop prost

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

ODKRITJE SPOMINSKE PLOŠČE IN OTVORITEV RAZSTAVE VÁCLAVU TALICHU 

Oblikovalec: Robert Žvokelj

Kipar: Metod Frlic

Uvodni nagovor: Jernej Weiss Predstavnik Mestne občine Ljubljana bo slavnostno otvoril spominsko ploščo posvečeno češkemu dirigentu Václavu Talichu.

DIRIGENT VÁCLAV TALICH, BEROUN IN ČEŠKI KRAS

Razstava odkriva nekatere doslej bolj ali manj skrite povezave Češke s Slovenijo. Predstavlja dirigenta Václava Talicha (1883–1961), lepote Češkega krasa in njegovo središče, srednjeveško mesto Beroun pri Pragi, v katerem je Talich živel zadnja leta z ženo Vido Prelesnik (18861976), pianistko iz Ljubljane; oba sta v Berounu tudi pokopana. Václav Talich je bil eden največjih čeških dirigentov 20. stoletja, tesno povezan z osrednjimi glasbenimi ustanovami na Slovenskem. Na povabilo Glasbene matice je med letoma 1908 in 1912 deloval v Ljubljani in tu zapustil pomembne sledi v tedanjem glasbenem življenju, zlasti v Deželnem gledališču (današnji Operi) in Slovenski filharmoniji. Ta je takrat prvič, a le štiri leta, nastopala pod tem imenom in pod Talichovim vodstvom.

Beroun je v letu 2015 praznoval 750. obletnico nastanka. Mestne pravice in naziv kraljevsko mesto mu je podelil Karel IV. Luksemburški (1316–1378). Mesto z burno zgodovino s številnimi vojaškimi obleganji je v svojem jedru ohranilo veliko zgodovinskega pečata s srednjeveškim obzidjem in gotskima obrambnima stolpoma. Češki kras (128 km2) je del istoimenske zaščitene pokrajine, slovi pa po bogatih geoloških najdiščih in fosilih. Tudi sicer je mesto z okolico privlačno zaradi lepe pokrajine, dobre infrastrukture, neposredne bližine več ohranjenih gradov ter Prage, oddaljene zgolj 30 kilometrov. V spomin na velikega dirigenta že od leta 1982 poteka mednarodni festival klasične glasbe Talichov Beroun.
Razstava na panojih s slikovnim gradivom in teksti v slovenskem jeziku je skupni projekt Mestne občine Beroun, Muzeja Češkega krasa ter avtorskega združenja Stranou/Ob robu iz Berouna.

Peter Kuhar, soavtor razstave

Pomembne informacije

Splošni pogoji