NJEGOVA EKSCELENCA CHRISTIAN GRASSET

Predstavitev romana diplomata Franca Mikše

27. avgust 2014
12:00
Viteška dvorana, Križanke
Vstop prost

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Predstavitev romana Njegova ekscelenca Christian Grasset

Literarni prvenec dolgoletnega diplomata in veleposlanika Franca Mikše v konglomeratu občečloveških spominskih in filozofskih razglabljanj dveh prijateljev – diplomatov in svetovljanov – umetelno krmari med vedno aktualnima in navidezno nasprotujočima si tematikama: erotiko in diplomacijo. Diplomatsko dogajanje je umeščeno v zakulisni okvir velikih zgodovinskih prelomnic ob razpadu nekdanje SFRJ, v čas velikih sprememb, špekulacij in hlepenja po demokraciji, kot so jih iz prve roke doživljali in soustvarjali avtor romana in njegovi kolegi, ter odkriva marsikatero zamolčano noto tega turbulentnega obdobja. Kot kontrapunkt pa se rdeča nit tega politično-osebnega romana poigrava z globinami moške erotične domišljije, ki jih skozi razgibano svetovljansko življenje diplomata zapolnjujejo bolj ali manj mimoidoče privlačne ženske, ter tančico za tančico odstira ljubezenski akt s protagonistovo mlado življenjsko sopotnico, ki z zategnjeno vrvjo okrog vratu poskrbi za njegov poslednji erotični izziv – doživeti najmočnejši vrhunec naslade – in preživeti …

Strast in ljubezen kot najžlahtnejši gibali življenja, se v romanu zlivata kot skupni imenovalec obeh tematik. Kot pravi avtor: Ljubljenje je poezija, je sla po nadvladi: po zmagi ene osebe, po zmagi druge osebe … In se zaključi z vrhuncem: Po zmagi obeh! Kar je navsezadnje tudi namen in končni cilj diplomacije.

Franc Mikša je rojen leta 1953 na Ptuju, diplomiral je iz mednarodnih odnosov in naredil magisterij iz mednarodnega prava. Z diplomacijo se ukvarja že od leta 1979. Od 1987 do 1991 je bil konzul na Generalnem konzulatu SFR Jugoslavije v Celovcu, od 1997 do 2001 pooblaščeni minister in namestnik stalnega predstavnika na Stalni misiji R Slovenije pri Uradu OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, od 2005 do 2009 izredni in pooblaščeni veleposlanik R Slovenije na Irskem, od septembra 2013 je izredni in pooblaščeni veleposlanik v Švici in v Kneževini Liechtenstein.

Zahvala:

  • gospodu Milanu Hlebcu, vinarju in lastniku Turistične kmetije Hlebec na Kogu v Slovenskih goricah,
  • domačiji Trstenjak na Kajžarju in
  • prof. Dušanu Gerloviču, direktorju svetovalnega podjetja DG international in pobudniku projekta KajžarFEST.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji