Nikola Pajanović, violina
Tim Jančar, klavir

8. koncert mednarodnega glasbenega cikla

9. februar 2017
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Nikola Pajanović se je rodil leta 2000 v Ljubljani. Je študent drugega letnika ljubljanske akademije za glasbo ter tretjega letnika gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Violino je začel igrati leta 2006, najprej pri Igorju Ulokinu, za tem v razredu Plamenke Dražil, pri kateri je končal nižjo glasbeno šolo. Leta 2010 je začel obiskovati ure pri profesorju Gorjanu Košuti. Že kot osemletni otrok se je udeležil mednarodnega tekmovanja Euritmia v Povolettu v Italiji in dosegel zlato priznanje ter 2. nagrado. Od takrat se je uspešno udeležil še številnih tekmovanj in prejel vrsto nagrad. RTV Slovenija je leta 2012 posnela oddajo Biseri glasbene prihodnosti, v kateri se je predstavil tudi Nikola. Za seboj ima mnogo nastopov, na katerih je pokazal svojo izredno nadarjenost in veselje do glasbe. Kot solist je nastopil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. V duu z violončelistko Saro Čano sta bila povabljena na predstavitev tekmovanja Ars nova na tiskovno konferenco Bruselj in na 23. Memorial Franjo Krežma v Osijek na Hrvaškem (oboje novembra 2014). Za izjemne uspehe pri uveljavljanju KGBL je leta 2015 prejel Škerjančevo nagrado. V letu 2016 je bil finalist izbora za slovenskega predstavnika za Evrovizijske mlade glasbenike in je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Od leta 2010 se redno udeležuje mednarodnih poletnih šol in svoje violinsko znanje nadgrajuje pri priznanih violinskih pedagogih, kot so Vesna Stanković, Igor Ozim, Zakhar Bron, Ana Čumačenko, Stefan Milenković, Ning Feng. Od septembra 2014 je štipendist Mestne občine Ljubljana.

Tim Jančar, rojen leta 1993, je začel pouk klavirja pri Damjani Cvetko. Po končani nižji glasbeni šoli se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana – smer klavir in glasbeni stavek, študij pa nadaljuje na Akademiji za glasbo Ljubljana pri Tatjani Ognjanovič.  Med študijem se je udeležil državnih in mednarodnih tekmovanj in osvojil: 3. in 1. mesto ter zlati plaketi na TEMSIG 2010, 2016; 1. mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Città di Gorizia; priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe na mednarodnem tekmovanju Aci Bertoncelj. Dvakrat je nastopil z orkestrom RTV Slovenija: marca 2015 je z dirigentom En Shaom izvedel Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2, maja 2016 pa je pod taktirko Simona Krečiča izvedel Koncert za klavir in orkester št. 4 Rahmaninova. Leta 2013 je prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, maja 2016 pa je imel samostojni recital na Dunaju v okviru cikla pod pokroviteljstvom Bank Avstrije – Piano forte – the next generation kot predstavnik AG v Ljubljani. Vsa leta se udeležuje seminarjev in poletnih šol pri priznanih profesorjih, kot so Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer in Boris Berman.

Stefan Pajanović se je rodil leta 1996 v Ljubljani. Klavir je začel igrati pri petih letih. Končal je nižjo Glasbeno šolo Ljubljana Moste-Polje v razredu Lilijane Žerajić. Pod njenim skrbnim mentorstvom je na mednarodnem tekmovanju Ars nova v Trstu trikrat zaporedoma (2006, 2007 in 2008) dosegel prve nagrade in leta 2006 absolutno prvo nagrado. Na mednarodnem tekmovanju Euritmija (Povoletto, Italija) je leta 2009 prejel drugo nagrado, leta 2011 pa prvo nagrado in drugo mesto. Leta 2007 je na državnem tekmovanju TEMSIG prejel srebrno plaketo, leta 2010 pa zlato plaketo in tretjo nagrado. Tekmoval je tudi v disciplini komorna glasba-klavirski trio in tudi dosegel na mednarodnih tekmovanjih prve nagrade. V letih 2011–2015 je bil gojenec Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu Lidije Malahotky Haas. V tem času njegov glasbeni razvoj potrjujejo nagrade na tekmovanjih v Povolettu 2014 – prva nagrada in drugo mesto, na memorialu Jurica Murai v Varaždinu 2015 – druga nagrada, ter na TEMSIG 2013 – srebrna plaketa. Leta 2015 je bil sprejet na ljubljansko glasbeno akademijo v razred Jasminke Stančul. Svoje klavirsko znanje je izpopolnjeval na seminarjih in poletnih šolah pri priznanih in svetovno uveljavljenih pianistih in pedagogih, kot so Konstantin Bogino, Claudio Martinez Mehner, Ruben Dalibaltayan in Jasminka Stančul.

 

Na sporedu

W. A. Mozart: Sonata v e-molu, KV 304

E. Chausson: Poema, op. 25

H. Wieniawski: Variacije na originalno temo, op 15

***

S. Rahmaninov: Etude tableaux, op. 39

Pomembne informacije

Splošni pogoji