Nika Gorič, sopran
Ensemble Dissonance

23. april 2022
20.00
Viteška dvorana, Križanke
10 €
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Ob 19.30 bo potekal predkoncertni pogovor z izvajalci. Moderatorka pogovora bo Tjaša Ribizel Popič.

Program:
K. Jeraj, prir. K. Hvala: Gondoljera
K. Jeraj, prir. K. Hvala:
Jesenska pesem (V. Jeraj)
Kaj mi krajšalo je čase (V. Jeraj)
Ne vprašuj (V. Jeraj)
M. Kogoj / K. Jeraj: Allegretto
L. M. Škerjanc, prir. K. Hvala:
Beli oblaki (T. Li / P. Karlin)
Jesenska pesem (T. Li / O. Hauser / F. Kozak)
Počitek pod goro (T. Li / O. Hauser / F. Kozak)
Pred ogledalom (T. Li / O. Hauser / F. Kozak)
Vizija (P. Karlin)
Večerna impresija (I. Gruden)
***
L. M. Škerjanc: Ciaccona
L. M. Škerjanc: Simfonija št. 4 v H-duru

Vokalna glasba in zborovsko petje sta bila desetletja dolgo vodilo glasbenega življenja na Slovenskem: bila sta vir narodne zavesti in kulturne moči, ki sta dosegli najširše plasti slovenskega prebivalstva. Instrumentalna glasba je bila zato na obrobju zanimanja premalo izobraženega občinstva. Da bi spodbudila napredek na področju orkestralne glasbe, je Glasbena matica leta 1919 ustanovila Orkestralno društvo, učilnico ne le za ljubiteljske, temveč tudi bodoče poklicne glasbenike. Četudi zasnovano kot ljubiteljski godalni ansambel (po potrebi so se mu pridružili tudi drugi instrumentalisti), katerega osrednji nalogi sta bili razvijati resno instrumentalno glasbo in spodbujati domačo ustvarjalnost, je društvo do leta 1945 pomembno prispevalo k izvirni simfonični glasbi med obema vojnama.
V zgodovinski kontekst postavljen program, s katerim izpolnjuje godalna zasedba Ensemble Dissonance eno svojih poslanstev promovirati bogato preteklost glasbene Ljubljane, osvetli osrednji osebnosti, ki sta zaznamovali delo Orkestralnega društva. Violinist Karel Jeraj, do razpada monarhije dolgoletni član orkestra Dunajske dvorne opere in Dunajskih filharmonikov, je bil ustanovitelj in prvi dirigent društva, velik pečat pa je zapustil tudi kot profesor violine in vodja mladinskega orkestra na ljubljanskem konservatoriju GM. Njegov zet Lucijan Marija Škerjanc, član umetniškega odseka GM, je Orkestralno društvo vodil kar dve desetletji, s številnimi izvirnimi skladbami pa bogatil repertoar orkestra.
Poleg instrumentalnih skladb, napisanih ali za godalni orkester prirejenih v sodobni glasbeni preobleki Klemna Hvale, ustanovitelja in umetniškega vodje zasedbe Ensemble Dissonance, bomo prisluhnili tudi samospevom obeh skladateljev: tokrat v interpretaciji mlade sopranistke Nike Gorič, vzhajajoče zvezde svetovnih koncertnih in opernih odrov ter »mojstrice različnih glasbenih stilov«.

Pomembne informacije

Splošni pogoji