SEOGNAM PHILHARMONIC ORCHESTRA
NANSE GUM, dirigent
MARIA SOLOZOBOVA, violina
MIN JIO, haegeum

Filharmonični orkester iz Seognama

 
 
 
8. julij 2024
17.00
Narodna galerija
24 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Program:
Benjamin Britten: Preprosta simfonija za godalni orkester, op. 4
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 3 v G-duru, K 216
***
Jung Jae-Min: Urban Arirang
Wolfgang Amadus Mozart: Simfonija št. 40 v g-molu, K 550

Seongnam Philharmonic Orchestra (Filharmonični orkester iz Seongnama) je bil ustanovljen leta 2003 z umetniško vizijo, da bi svojemu mestu zagotovil širok spekter kulturnih dogodkov in tako postal reprezentativni orkester Republike Koreje. Njegov umetniški direktor in šef dirigent je izkušeni Nanse Gum, ki je leta 1977 diplomiral na Univerzi umetnosti v Berlinu ter kot prvi Korejec osvojil nagrado Herberta von Karajana za mlade dirigente. Orkester je vse od njegovega imenovanja za šefa dirigenta leta 2015 močno povečal število svojih letnih koncertov. V prvem delu programa bodo izvedli Benjamina Brittna in njegovo Preprosto simfonijo,  ki temelji na osmih temah, ki jih je skladatelj napisal v rosnih letih. Sledilo bo delo Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki je svoj Koncert za violino in orkester št. 3  poimenoval “Strasbourški”  zaradi aluzij na lokalni ples. V vlogi solistke bo nastopila violinistka Maria Solozobova, ki slovi po svoji kombinaciji virtuoznosti in ustvarjalne spontanosti. Po premoru bodo izvedli skladbo Jung Jae-Mina, ki s svojo glasbo raziskuje zgodbe, povezane z južnokorejsko sodobno kulturo. Delo bo izvedla Min Jio, ki sodeluje pri nastopih s specializiranimi ansambli za korejsko strunsko glasbilo haegeum, kot sta Korean Haegeum Ensemble (Korejski ansambel za haegeum) in Haegeum Research Society (Društvo za raziskovanje haegeuma). Večer bo sklenila Mozartova Simfonija št. 40 v g-molu,  v kateri najdemo zametke beethovnovske usodnosti.

  • Nanse Gum je leta 2017 postal častni konzul Slovaške
  • Seognam Philharmonic Orchestra (Filharmonični orkester iz Seognama) je pod taktirko Nanseja Guma gostoval že leta 2010 na 58. Festivalu Ljubljana in leta 2019 na 67. Ljubljana Festivalu
  • violinistka Marija Solozobova igra na violino, ki jo je leta 1728 izdelal Nicolo Gagliano
  • Preprosto simfonijo  Benjamina Brittna lahko slišimo tudi v filmu režiserja Wesa Andersona Kraljestvo vzhajajoče lune (2012)
  • Simfonija št. 40 v g-molu, K 550  je najbolj znano orkestrsko delo Wolfganga Amadeusa Mozarta

Pomembne informacije

Splošni pogoji