ODPOVEDANO

Mmm…Mozart?!
Irena Grafenauer in prijatelji

5. Zimski festival

19. januar 2021
19.30
Slovenska filharmonija
29 €, 19 €
ODPOVEDANO

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

IRENA GRAFENAUER, flavta
MATE BEKAVAC, klarinet
TIMOTHY RIDOUT, viola
IVAN KARIZNA, violončelo
PER RUNDBERG, klavir

Program:
W. A. Mozart, prir. A. Volodos: Turški marš (koncertna parafraza)
W. A. Mozart, prir. J. Wendt: Čarobna piščal (izbor) za flavto, violino, violo in violončelo 
A. Pärt: Mozartov Adagio za violino, violončelo in klavir 
W. A. Mozart: Kvartet za flavto in godala št. 4 v A-duru, K. 298
***
L. van Beethoven: 12 varijacij na temo »Se vuol ballare« iz Mozartove opere Figarova svatba, WoO 40
J. N. Hummel: Fantazija za violo in klavir, op. 94 
F. X. Mozart: Rondo v e-molu za flavto in klavir 
J. N. Hummel: Kvartet za klarinet in godalni trio v Es-duru, S. 78 
F. W. Süsssmayr: Rondo iz Kvinteta v D-duru, SmWV 602

Wolfgang Amadeus Mozart je ljubljenec glasbenih poznavalcev in laikov. Glasbeni genij se je v zgodovino zapisal že v zgodnjih letih svojega ustvarjanja. Njegova skladateljska vsestranskost še danes preseneča, celotni opus pa sega na vsa slogovna in zvrstna področja, prav tako kaže vso raznolikost umetniškega izražanja tistega časa. Mozartova glasba je že tedaj pritegnila pozornost po vsej Evropi in še danes zaznamuje svet. Ob skladateljevih melodijah se poraja vprašanje: »Hm, kaj je že to?«, kmalu pa dilemo razreši misel: »Mmm…Mozart?!« Koncert torej zaznamuje Mozartova glasba v družbi Mozartovih odsevov izpod peres sodobnikov, v luči Irene Grafenauer s prijatelji. Znamenita slovenska flavtistka se je že pri 20 letih prebila do položaja solistke enega najboljših nemških orkestrov, Simfoničnega orkestra Bavarskega radia. Po desetih letih v njem je svojo umetniško pot nadaljevala kot vrhunska solistka in pedagoginja, od leta 1987 do 2016 je bila redna profesorica flavte na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Kot solistka nastopa z najznamenitejšimi orkestri pod vodstvom uglednih dirigentov. Njena diskografija obsega 30 plošč, med temi je kot posebno cenjena interpretinja Mozartove glasbe sodelovala pri veliki izdaji Mozartovih zbranih del založbe Philips. Za svoje umetniško delo je prejela več nagrad in priznanj, med temi Prešernovo nagrado za življenjsko delo, častno članstvo Slovenske filharmonije, zlati častni znak svobode Republike Slovenije, avstrijski častni križ za umetnost in znanost.

Na prireditvah bo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ustrezno poskrbljeno za vse zdravstvene ukrepe.

Skladno z Odlokom o dopolnitvah in spremembi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 143/2020) je na vseh javnih mestih obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih.

Vse obiskovalce vljudno prosimo, da se obveznih in priporočenih preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 dosledno držijo ter s tem poskrbijo za svoje zdravje in zdravje drugih.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Pomembne informacije

Splošni pogoji