Mladi virtuozi

12. december 2013
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Vstop prost

Glavni medijski sponzor:

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Gea Pantner Volfand, viola

EVA VRTAČNIK, oboa
NIKA TKALEC, klavir

DAVORIN MORI, klavir

JANEZ URŠEJ, saksofon
JEONGWOON ANDREAS SIM, klavir

Na sporedu

G. Ph. Telemann: Fantasia 8
R. Schumann: Adagio & Allegro
A. Dorati: Duo Concertante za oboo in klavir
J. S. Bach: Kromatična fantazija in fuga v d-molu, BWV 903
A. Skrjabin: 5 preludijev, op. 74 P. Hindemith: Suita 1922
C. Franck: Sonata za violino in klavir, prir. za alt saksofon in klavir

Eva Vrtačnik je rojena v Trbovljah, zdaj pa je študentka 1. letnika magistrskega študija oboe na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Mateja Šarca. S sedmimi leti se je začela učiti kljunasto flavto, pri dvanajstih pa oboo. Eva se je udeležila nekaterih državnih tekmovanj, na katerih je prejela kar dve prvi nagradi in tri zlata priznanja, je tudi dobitnica tretje nagrade na mednarodnem tekmovanju OFF beat v Krškem in dveh prvih nagrad in naslova lauerat za osvojenih sto točk na mednarodnem tekmovanju pihalcev v Požarevcu. Mlada umetnica je že nastopila z orkestrom, izkušnje pa pridno nabira tudi v komornih sestavih ter pihalnih in simfoničnih orkestrih. Ob tem se izpopolnjuje pri znanih pedagogih v tujini.

Evo bo pri klavirju spremljala pianistka Nika Tkalec, ki je končala nižjo glasbeno šolo pri Branimirju Bilišku v Krškem ter šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je z odliko maturirala v razredu Janeza Lovšeta. Leta 2011 je s posebno pohvalo summa cum laude diplomirala v razredu Tomaža Petrača. Dodatno se je izobraževala na Konservatoriju za glasbo v Madridu pri Pilar Bilbao. Kot solistka je že nastopila z nekaterimi simfoničnimi orkestri. Nika je dobitnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo.

Davorin Mori je od leta 2008 študent klavirja in dirigiranja na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. S črno-belimi tipkami se je seznanil pri osmih letih, ko se je vpisal na Glasbeno šolo v Dravogradu. Srednjo glasbeno šolo je končal v Mariboru, nato pa se je izpopolnjeval pri znanih klavirskih pedagogih doma in v tujini, med njimi pri Arbu Valdmi in Konstantinu Boginovu. Tudi Davorin je zmagovalec nekaterih tekmovanj, kot so Chopinov Zlati prstan, Citta di Gorizia, Davorin Jenko v Beogradu, Stefano Marizza v Trstu in državno tekmovanje TEMSIG.
Mladi pianist je imel prvi samostojni recital že s petnajstimi leti, pozneje nastop z orkestrom, intenzivno pa se ukvarja tudi s komorno igro, saj sodeluje v nekaterih zanimivih zasedbah. Vse bolj se posveča dirigiranju in lani decembra se je prvič predstavil kot dirigent v gledališču Klagenfurter Ensemble.

Saksofonist Janez Uršej je 2012. uspešno diplomiral v razredu Larsa Mlekuscha na Konservatoriju na Dunaju in opravil sprejemni izpit za glasbeno pedagogiko na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijski prestolnici, smer klasični saksofon. Že med študijem je sodeloval v številnih komornih zasedbah in interdisciplinarnih projektih. Janez prejema najvišje nagrade na slovenskih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih in sodeluje v različnih komornih zasedbah v Avstriji. Nedvomno je na prvem mestu kvartet saksofonov Mobilis, ki je prejel nagrado umetnikov leta 2011, podeljeno pri Bank Austria in Glasbeni mladini Dunaj, leta 2011 pa so posneli prvo zgoščenko. Umetnik je tudi član orkestra Vienna Saxophonic Orchestra. Janez Uršej živi na Dunaju, ohranja pa redne stike z domovino in sodeluje v številnih slovenskih pihalnih in simfoničnih orkestrih.

Jeongwoon Andreas Sim je leta 2012 končal diplomski študij na Konservatoriju na Dunaju in se naprej izobražuje na isti instituciji pri Karlu Barthu. Leta 1986 rojeni pianist se je najprej učil violončelo in se šele pri sedemnajstih odločil, da se posveti izključno klavirju. Je zmagovalec na tekmovanjih v domovini pa tudi v Avstriji in Italiji. Intenzivno se posveča komornemu muziciranju, pri čemer pa ne pozablja na solistično kariero. Jeongwoon je nastopil na nekaterih pomembnih koncertnih odrih zlasti v Avstriji in se udeležuje mednarodnih mojstrskih tečajev pri znanih svetovnih pedagogih.

Foto galerija

Glavni medijski sponzor:

Pomembne informacije

Splošni pogoji