Mitra Kotte, klavir
Naja Mohorič, harfa

8. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

20. januar 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Na sporedu:
J. Brahms: Osem klavirskih skladb, op. 76 (izbor)
L. van Beethoven: Sonata za klavir št. 23 v f-molu, op. 57, »Appassionata«
***
G. F. Händel: Suita v d-molu, HWV 437
E. W. Walter-Küne: Fantazija na teme iz opere Faust
B. Pigovat: The wandering stars
G. Muženič: Noviteta*
M. Ravel: Introdukcija in allegro za harfo, flavto, klarinet in godalni kvartet

*krstna izvedba

Mitra Kotte je imela prvo učno uro klavirja pri štirih letih. Kmalu je bila sprejeta v program za nadarjene otroke in mlade talente na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, kjer od leta 2012 študira klavir z Martinom Hughesom. Trenutno opravlja podiplomski študij. V študijskem letu 2017/2018 je bila študentka Daejina Kima na korejski Nacionalni univerzi za umetnost v Seulu. Udeležila se je tudi številnih mojstrskih tečajev, ki so jih vodili izvrstni glasbeniki, in na njih pridobila neprecenljive izkušnje. Prejela je vrsto nagrad na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih v kategorijah klavirski solo in komorna glasba, med katerimi je vredno izpostaviti tekmovanje MozARTe Aachen v Nemčiji (2018), nagrado Benjamin-Prize fundacije Wolfgang Boesch (2017), mednarodno Mozartovo tekmovanje za mlade glasbenike v Žuhaju na Kitajskem (2015), tekmovanje Musica Juventutis (2014) in mednarodno tekmovanje za mlade pianiste v Ettlingenu v Nemčiji (2014), leta 2019 ji je avstrijska organizacija Jeunesse – Musikalische Jugend podelila tudi naziv obetavne »start-up« umetnice. Leta 2015/16 je prvič nastopila kot solistka s klavirskim recitalom v Stekleni dvorani dunajskega Glasbenega združenja in na Lisztovem festivalu v Raidingu, igrala je tudi v dunajski Koncertni hiši ter nastopala za Mednarodno Chopinovo društvo, Beethovnovo društvo na Dunaju in Fundacijo Cziffra. V številnih evropskih in azijskih državah ter Združenih državah Amerike je nastopala na solističnih koncertih in koncertih komorne glasbe, med drugim s Simfoničnim orkestrom iz Teherana, dunajsko Filharmonijo za mlade in Salzburškimi komornimi solisti.

Naja Mohorič je osnovno in srednje glasbeno izobraževanje končala na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri profesorju Daliborju Bernatoviću, dodiplomski študij na Akademiji za glasbo Civica scuola di Musica Claudio Abbado Milano v razredu dr. Irine Zingg, letos pa z odliko summa cum laude magistrski študij na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu izr. prof. Mojce Zlobko Vajgl. Na tekmovanjih doma in v tujini vedno posega po najvišjih nagradah: Mednarodno tekmovanje Društva harfistov Slovenije (pet zlatih plaket, tri tretje nagrade, ena prva nagrada in posebna nagrada za obetavno harfistko), Temsig (tri zlate plakete, prva nagrada, druga nagrada in tretja nagrada), mednarodno tekmovanje Petar Konjović (dve zlati plaketi in dve drugi nagradi), mednarodno tekmovanje Antonio Salieri (absolutna prva nagrada) … Kot prva Slovenka je bila povabljena na Mednarodni festival harf Rio de Janeiro 2018 v Braziliji, kjer je imela tri solistične koncerte. Redno sodeluje z orkestri in nastopa po festivalih v Sloveniji in tujini. Dodatno se izobražuje tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih harfistkah. Štiri leta zapored je bila povabljena na največji harfistični seminar HarpMasters Academy v Švici. Letos je postala sopredsednica Društva harfistov Slovenije.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS št. 174/ 2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom predpisane pogoje. Več informacij tukaj.