RAZPRODANO

Mitra Kotte, klavir
Naja Mohorič, harfa

8. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

20. januar 2022
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
RAZPRODANO
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Gostje pri zadnji skladbi:
Tim Skalar Demšar, 1. violina
Neža Nahtigal, 2. violina
Maja Zupin, viola
Tara Korica, violončelo
Laura Felicijan, flavta
Nina Pavšek, klarinet

Na sporedu:
L. van Beethoven: Sonata za klavir št. 23 v f-molu, op. 57, »Appassionata«
J. Brahms: Osem klavirskih skladb, op. 76 (izbor)
***
G. F. Händel: Suita v d-molu, HWV 437
B. Pigovat: The wandering stars
E. W. Walter-Küne: Fantazija na teme iz opere Faus
G. Muženič: Sanjarjenje*
M. Ravel: Introdukcija in allegro za harfo, flavto, klarinet in godalni kvartet

*krstna izvedba

Mitra Kotte je imela prvo učno uro klavirja pri štirih letih. Kmalu je bila sprejeta v program za nadarjene otroke in mlade talente na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, kjer od leta 2012 študira klavir z Martinom Hughesom. Trenutno opravlja podiplomski študij. V študijskem letu 2017/2018 je bila študentka Daejina Kima na korejski Nacionalni univerzi za umetnost v Seulu. Udeležila se je tudi številnih mojstrskih tečajev, ki so jih vodili izvrstni glasbeniki, in na njih pridobila neprecenljive izkušnje. Prejela je vrsto nagrad na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih v kategorijah klavirski solo in komorna glasba, med katerimi je vredno izpostaviti tekmovanje MozARTe Aachen v Nemčiji (2018), nagrado Benjamin-Prize fundacije Wolfgang Boesch (2017), mednarodno Mozartovo tekmovanje za mlade glasbenike v Žuhaju na Kitajskem (2015), tekmovanje Musica Juventutis (2014) in mednarodno tekmovanje za mlade pianiste v Ettlingenu v Nemčiji (2014), leta 2019 ji je avstrijska organizacija Jeunesse – Musikalische Jugend podelila tudi naziv obetavne »start-up« umetnice. Leta 2015/16 je prvič nastopila kot solistka s klavirskim recitalom v Stekleni dvorani dunajskega Glasbenega združenja in na Lisztovem festivalu v Raidingu, igrala je tudi v dunajski Koncertni hiši ter nastopala za Mednarodno Chopinovo društvo, Beethovnovo društvo na Dunaju in Fundacijo Cziffra. V številnih evropskih in azijskih državah ter Združenih državah Amerike je nastopala na solističnih koncertih in koncertih komorne glasbe, med drugim s Simfoničnim orkestrom iz Teherana, dunajsko Filharmonijo za mlade in Salzburškimi komornimi solisti.

Naja Mohorič je glasbeno izobraževanje na nižji in srednji stopnji zaključila na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri profesorju Daliborju Bernatoviću, dodiplomski študij na glasbeni akademiji Civica scuola di Musica Claudio Abbado v Milanu v razredu dr. Irine Zingg, v lanskem letu pa je z odliko summa cum laude zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Mojce Zlobko Vajgl.
Je dobitnica prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih – Mednarodno tekmovanje Društva harfistov Slovenije, TEMSIG, Mednarodno tekmovanje Petar Konjović v Srbiji, Mednarodno tekmovanje Antonio Salieri v Italiji,…
Redno se predstavlja na festivalih in solističnih koncertih ter sodeluje z raznimi orkestri doma in v tujini. V začetku letošnjega leta je kot solistka izvedla Koncert za harfo op. 25 skladatelja Alberta Ginastere skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije. Z istim orkestrom je kot solistka nastopila že leta 2011 ob 60-letnici Glasbene šole Velenje. Kot prva Slovenka je bila povabljena na Mednarodni festival harf Rio de Janeiro 2018, Brazilija, v okviru katerega je imela več solo koncertov. Skladatelji Paolo Coggiola, Gašper Muženič in Tilen Slakan so ji posvetili skladbe za solo harfo. Skupaj s flavtistko Barbaro Spital igra v duu Eunoia, konec leta pa je sodelovala tudi s pihalnim kvintetom Slowind.
Dodatno se izobražuje na mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih harfistih (Mara Galassi, Milda Agazarian, Isabelle Moretti, Luisa Prandina, Sylvain Blassel). Štiri leta zapored je bila povabljena na največji mednarodni harfistični seminar HarpMasters Academy v Švici. V lanskem letu je postala so-predsednica Društva harfistov Slovenije ter članica odbora HarpMasters.

Pomembne informacije

Splošni pogoji