Milica Zulus, violina
Marija Radovanović, violina

5. koncert mednarodnega glasbenega cikla

13. december 2018
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert Mladih virtuozov si zagotovite na blagajni Križank in na spletni strani www.ljubljanafestival.si

5. koncert mednarodnega glasbenega cikla 

MILICA ZULUS, violina
UKI OVASKAINEN, klavir

MARIJA RADOVANOVIĆ, violina 
UKI OVASKAINEN, klavir  

Na sporedu

L. van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24
F. Kreisler: Recitativ in Scherzo caprice za solo violino, op. 6
F. Kreisler: Ciganski capriccio
F. Waxman: Fantazija na teme iz opere Carmen

***

A. Schnittke: Suita (Sonata) v starem slogu, za violino in klavir, op. 80
J. Brahms: Sonata za violino št. 3 v d-molu, op. 108
C. Saint-Saëns: Introdukcija in Rondo Capriccioso v a-molu, op. 28

Milica Zulus se je rodila leta 1999 na Dunaju. Violino je začela igrati pri štirih letih. Šolala se je pri prof. M. Sorokovi na Univerzi za glasbo na Dunaju. Od leta 2015 je redna dodiplomska študentka koncertne violine v razredu prof. G. Schulza na Univerzi za glasbo na Dunaju. Preden je osvojila vrh na evropskem violinskem tekmovanju Alfredo e Vanda Marcosig v Gorici v Italiji (prva nagrada leta 2008), je zmagala tudi na več narodnih tekmovanjih v Avstriji. Večkrat je nastopala v Dunajski koncertni hiši (Mozartova dvorana, Schubertova dvorana) in v glavni dvorani v Kolarčevi zadužbini v Beogradu, tudi z orkestrom. Med drugim je igrala v Sava Centru (Beograd), na Srbski akademiji znanosti in umetnosti (Beograd), v Glasbenem zavodu (Zagreb), Nadškofijski palači (Bratislava), gledališču Teatro Malibran (Benetke), gledališču Stanislavski na Festivalu Spivakove fundacije (Moskva), na Festivalu Chopin v Gamingu (Avstrija) in na številnih koncertih na ArtLink festivalu (Beograd). Februarja 2018 je v Beogradu s Simfoničnim orkestrom Radiatelevizije Srbija v sodelovanju z dirigentom Bojanom Suđićem odigrala violinski koncert Čajkovskega. Dejavna je s solističnimi nastopi in tudi na področju komorne glasbe.

Marija Radovanović se je rodila leta 2001 v Beogradu. Violino je začela igrati pri sedmih letih na Glasbeni šoli Petar Konjović pri profesorici D. Mladenović. Septembra 2015 je začela obiskovati Glasbeno šolo Vatroslav Lisinski v Beogradu. Od junija 2016 kot redna študentka obiskuje razred za zelo nadarjene otroke pri profesorju E. Percanu na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu. Prejela je številne nagrade na različnih tekmovanjih. Najpomembnejše so prvo priznanje na Ohridskih biserih pod Evropsko zvezo glasbenih tekmovanj za mladino (EMCY) v Ohridu v Makedoniji 2016 ter drugo priznanje na Kocianovem violinskem tekmovanju v češkem mestu Ústí nad Orlicí (2017) in Mednarodnem festivalu glasbene ustvarjalnosti Zemlja je naš skupni dom v Jekaterinburgu v Rusiji (2017). Prejela je tudi prvo priznanje na Srbskem narodnem tekmovanju (v letih 2014, 2015, 2016, 2018) in tretje priznanje na Kocianovem violinskem tekmovanju na Češkem (2015) ter Mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Petar Konjović pod EMCY v Beogradu (2013). Z orkestrom je prvič nastopila pri devetih letih v Srbiji, junija 2017 je igrala z orkestrom Univerze v Gradcu, junija 2018 pa z ansamblom Camerata Musica. Marija Radovanović je koncertna mojstrica in solistka pri komornem orkestru Artlink Virtuosi. 

Uki Ovaskainen se je rodil leta 1975 v mestu Espoo na Finskem. Študiral je na sloviti akademiji Sibelius v Helsinkih in na Kraljevi danski akademiji v Köbenhavnu, kjer je z odliko diplomiral. Podiplomski študij je opravil na Visoki šoli za glasbo v Hannovru. Je dobitnik nagrad z mednarodnih tekmovanj.
Koncertira kot solist in komorni glasbenik po Skandinaviji, v Nemčiji, Avstriji, Izraelu, Španiji, Rusiji, Srbiji in na Hrvaškem. Od leta 2001 je korepetitor na oddelku za godala na beograjski Fakulteti glasbene umetnosti.

Pomembne informacije

Splošni pogoji