MEDNARODNI ORKESTER LJUBLJANA IN ORKESTER SARAJEVSKE FILHARMONIJE

Simfonični koncert Generacija 99, ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

13. julij 2018
20.00
Cankarjev dom
19, 14, 9 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

MEDNARODNI ORKESTER LJUBLJANA IN ORKESTER SARAJEVSKE FILHARMONIJE

Simfonični koncert Generacija 99, ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne

Živa Ploj Peršuh, dirigentka

Solistka: Viviana Lasaracina, klavir 

Program:
A. Casella: Nell’Adriatico (iz Pagine di Guerra, op. 25b)
S. Osterc: Suita za orkester
M. Ravel: Klavirski koncert za levo roko
P. Eötvös: Alle vittime senza nome / Žrtvam brez imena (prva izvedba v Sloveniji)
L. Berio / F. Schubert: Rendering

MUSIC UP CLOSE Network – povezovanje orkestralne glasbe z mladim občinstvom je večletni projekt evropskih orkestrov in mednarodnih organizacij za mobilnost umetnikov, zasnovan kot začetek dolgoročne evropske mreže za sodelovanje, ki želi ponuditi konkretne odgovore na aktualne izzive na področju orkestralne glasbe. Pri projektu sodelujejo orkestri svetovnega kova, med katerimi so tudi orkestri, znani po izvajanju projektov za mlado občinstvo in vzgajanju novih rodov nadarjenih glasbenikov na svojih oddelkih za višjo glasbeno izobrazbo ter oddelkih za izobraževanje in skupnost, kot so Orkester Nizozemske filharmonije, Barcelonski simfonični orkester, Državni orkester iz Lilla, Simfonični orkester svete Cecilije, Orkester Sarajevske filharmonije, Črnogorski simfonični orkester in Mednarodni orkester Ljubljana.

Evropski karierni center za umetnike – Triple Bridge: navdih za delo centra so potrebe in interesi mladih glasbenikov z vsega sveta. Center se od nekdaj celovito loteva razvoja umetnikov ter v središče svojih dejavnosti postavlja njihov umetniški in tudi osebni razvoj. Ideja za center temelji na prepričanju, da si vsak umetnik zasluži uspešno kariero, zato je namen centra poskrbeti, da umetniki pridobijo kompetence, pogum in zaupanje vase. Triple
Bridge spodbuja medkulturni dialog, čezmejno povezovanje ter tesnejše sodelovanje med partnerskimi mesti, podjetji, sponzorji, ljubitelji umetnosti in mediji.

Mednarodni orkester Ljubljana: naša ljubezen, naš navdih, naš orkester. Gre za edinstven preplet izvrstnih talentov, kulturne raznolikosti in umetniške vizije. Mednarodni orkester Ljubljana postaja vse bolj prepoznaven med mladimi glasbeniki in profesionalci, vodilnimi umetniki po svetu. Še naprej uspešno nastopa v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Srbiji, Španiji, Združenem kraljestvu in na Hrvaškem. Orkester je del Evropskega kariernega centra za umetnike – Triple Bridge, ki podpira njegov dolgoročni razvoj, in si prizadeva ustvariti mednarodni orkester, sestavljen iz izjemnih mladih glasbenikov, ki jim želi omogočiti dragocene izkušnje igranja v simfoničnem orkestru s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti.

Orkester Sarajevske filharmonije je prvi profesionalni simfonični orkester v Bosni in Hercegovini, njegove korenine pa segajo v zasedbe, ustanovljene med avstro-ogrsko vladavino. Vse od leta 1923 je filharmonični orkester Bosne in Hercegovine eden od stebrov glasbene kulture ter temeljna glasbena ustanova, ki je bistvena za Sarajevo in Bosno. V desetletjih dela v okolju, kjer so družbene spremembe neusmiljeno vplivale na razmere v kulturi, je bil večkrat prisiljen na novo napisati strani svoje zgodovine. Orkester Sarajevske filharmonije je 85. obletnico obstoja in dela praznoval z mogočnim koncertom 11. oktobra 2008 v Olimpijski dvorani Zetra. Ob tej priložnosti je pod taktirko Julia Marića izvedel priljubljeno Carmino Burano Carla Orffa. V pričakovanju novih pomembnih mejnikov si še naprej prizadeva uresničevati cilje, ki si jih je zastavil ob začetku delovanja, ter tako ostaja eden od svetilnikov na bosanski kulturni sceni in nedvomno eden najpomembnejših členov v verigi glasbenega življenja v Sarajevu ter Bosni in Hercegovini.

Živa Ploj Peršuh

»Dirigentka Živa Ploj Peršuh se je s svojim marljivim delom in veliko nadarjenostjo ter znanjem že krepko usidrala v slovenskem glasbenem življenju. Vedno znova nas preseneča s svežino in muzikalno prepričljivostjo

Monika Kartin za Festival Ljubljana

Ni pa prisotna le kot dirigentka s širokim simfoničnim in opernim repertoarjem. Trdno namreč verjame v pomen prenašanja umetniškega znanja in spretnosti, zlasti klasične glasbe vseh obdobij in žanrov. Zato okrog sebe zbira najspretnejše in najbolj priznane glasbenike z vsega sveta ter jih pripelje v Ljubljano, kjer je osrednja osebnost, ustanoviteljica in umetniška vodja Mednarodnega orkestra Ljubljana, Akademije Branimir Slokar ter Evropskega kariernega centra za umetnike – Triple Bridge. V tujini je dirigirala v Bolgariji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Italiji, Španiji, Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Poljskem. Sodelovala je pri glasbenih projektih v Ljubljani in Mannheimu ter na festivalu v Luzernu. Še preden je končala študij, je ustanovila svoj simfonični in komorni orkester Festine, ki je poklicne glasbenike povezal s študenti in jim omogočil, da so mladim podajali svoje izkušnje iz profesionalnega glasbenega življenja in jih usmerjali pri igranju sodobne glasbe. Dirigirala je Orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija in Simfoničnemu orkestru Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru ter je redna gostja v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani, kjer je pred kratkim dirigirala operi Madama Butterfly in Salome ter moderni balet Simfonija otožnih pesmi na glasbo Góreckega kot poklon režiserju Tomažu Pandurju. V sezoni 2017/2018 je glasbena vodja in dirigentka novega baleta Jeroena Verbruggna Orfična himna in oper Philipa Glassa Lepotica in zver ter Wolfganga Amadeusa Mozarta Don Giovanni.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Video

Pomembne informacije

Splošni pogoji