Od 21. julija je nakup vstopnic za prireditve Festivala Ljubljana možen tudi z bonom BON21. Za unovčitev bona sta potrebna izpolnjen Obrazec o unovčitvi bona, ki ga lahko prenesete tukaj in fotokopija osebnega dokumenta. Oboje je možno urediti na blagajni Križank. Več informacij o tem, kdo je upravičen do bonov in kako jih unovčiti, najdete tukaj.

Matija Raičević, klarinet
Trio Anima

3. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

11. november 2021
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Matija Raičević, klarinet
Duško Švonja, klavir

Trio Anima
Zala Plazar, flavta
Ivana Sešlar, flavta
Neža Ganc, klavir

Na sporedu:
J. Françaix: Tema z variacijami
R. Schumann: Fantazijske skladbe, op. 73
L. Berio: Sekvenca IX
J. Horovitz: Sonatina za klarinet in klavir
***
G. Sammartini: Sonata za flavti in continuo št. 2 v F-duru
F. Busoni: Duo za flavti in klavir
J. J. Quantz: Trio sonata v c-molu, QV 2: Anh. 5
G. Schocker: Trije plesi za flavti in klavir
J. Strauss ml., prir. A. Miyamoto: »Mein Herr Marquis«, arija Adele iz operete Netopir

Matija Raičević, rojen v Novem Sadu, je začel igrati klarinet s sedmimi leti na Glasbeni šoli Isidorja Bajića v Novem Sadu. Vse od začetka je kazal veliko ljubezen do glasbe in klarineta ter pod budnim očesom profesorja Đura Pete svojo nadarjenost hitro razvijal, kar so kmalu dokazali rezultati na prvih tekmovanjih, saj je osvojil najvišja priznanja.  Zaradi izjemnega napredovanja je osnovno in srednjo šolo končal dve leti prej. Trenutno je študent tretjega letnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Tadeju Kenigu. Med dosedanjim šolanjem je osvojil več kot 30 nagrad kot solist na prestižnih tekmovanjih v domovini in tujini, aktivno pa je deloval tudi kot član komornega ansambla, s katerim je prav tako osvojil številne prve nagrade in lavreate. Kot perspektivni mladi klarinetist je imel priložnost nastopiti na Madžarskem, v Italiji, Belgiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Kot član Simfoničnega orkestra je Matija sodeloval z različnimi dirigenti, kot so Igor Coretti Kuret, Gerardo Estrada in Catherine Larsen-Meguire, ter se udeležil seminarjev pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so François Benda, Olivier Faure, Nikola Srdić, Bela Kovacs, Wenzel Fuchs, Gabor Varga idr.

Pianist Duško Švonja, rojen v Novem Sadu, je začel igrati klavir s sedmimi leti na Osnovni glasbeni šoli Josipa Slavenskega, v razredu prof. Ivane Branovački in prof. Iris Kobal. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli Isidorja Bajića ter v tem času deloval kot eden izmed udeležencev posebne šole za mlade talente Nulta grupa, ki je bila ustanovljena na Akademiji za umetnost v sodelovanju z Akademijo za glasbo v Novem Sadu v razredu, ki ga je vodil prof. Jokut Mihajlović. Leta 1998 se je vpisal na Visoko šolo glasbene umetnosti v Bratislavi, leta 2001 diplomiral v razredu prof. Tatiane Franjove ter dve leti kasneje v istem razredu še magistriral. Med študijem je bil štipendist inštituta Soros Open Society. Svoje znanje je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih, kot so prof. Kemal Gekić, prof. Jokut Mihailović, prof. Tatiana Franjova, prof. Konstantin Bogino, prof. Falvai Šandor, prof. Kerek Ferenc idr. Kot koncertni umetnik deluje od leta 1998. Nastopil je na odrih v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, v Sloveniji ter leta 2003 zaokrožil celoten opus četveroročnih sonat W. A. Mozarta v sodelovanju s slovaškim pianistom Martinom Tomekom. Trenutno deluje kot profesor klavirja in korepetitor na oddelku za pihala na Srednji glasbeni šoli Isidorja Bajića v Novem Sadu.

Zasedbo Trio Anima sestavljajo flavtistki Zala Plazar in Ivana Sešlar ter pianistka Neža Ganc, učenke Glasbene šole Sevnica. Mlade glasbenice so se prvič združile v letu 2017/18, ko so se takrat še 10-letni Zala in Ivana ter 12-letna Neža zbrale in začele spoznavati komorno igro. Istega leta so se pod mentorstvom prof. Ane Mlakar udeležile Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov Temsig in si v kategoriji I. a z doseženimi 99 točkami prislužile zlato plaketo in prvo nagrado. Sodelovale so tudi na številnih prireditvah v domači občini, kjer velja izpostaviti letošnji nastop ob dnevu državnosti in nastope na proslavah ob občinskem prazniku. Predstavile so se tudi na Koncertu glasbenih šol Posavja, ki je potekal v Viteški dvorani Posavskega muzeja v Brežicah. Letos so se ponovno udeležile tekmovanja Temsig. V tekmovalni skupini komorne skupine s pihali so v kategoriji I. b osvojile zlato plaketo in prvo nagrado, poleg tega pa si prislužile še posebno priznanje žirije za doseženih vseh sto točk. Dekleta imajo sicer za seboj že večletno glasbeno izobraževanje in so prejemnice številnih nagrad tudi kot solistke.

Pomembne informacije

Splošni pogoji