MARTA SESAR, flavta
GEA PANTNER VOLFLAND, viola
MAJA ROME, viola
IGOR MITROVIĆ, violončelo
IGOR DEKLEVA, klavir
ANŽE RUPNIK, klavir
IZIDOR ERAZEM GRAFENAUER, kitara
TIM JURKOVIČ, kitara
URŠKA KRIŽNIK ZUPAN, harfe
TAJDA KRAJNC, citre

Noč slovenskih skladateljev

 
 
 
 
 
 
 
18. april 2024
19.30
Dvorana Slavka Osterca, Slovenska filharmonija
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Program:
Aleksandra Bajde: Forms of Intimacy za violo in violončelo*
Tomaž Bajželj: Between the lines za harfo*
Vladimir Batista: Subtilna materija za flavto, violo, violončelo in klavir*
Imer Traja Brizani: Nocturno for Trio za flavto, violončelo in klavir*
Igor Dekleva: Rondo capriccioso za klavir*
Bojan Glavina: Trije miniaturni prizori za flavto, violo in klavir*
Tomaž Habe: Sozvočja petindevetdesetih strun za kitaro, harfo in citre*
Uršula Jašovec: Neskončnost za kitaro in harfo*
Matija Marčina: Petulance za kitaro*
Urška Orešič Šantavec: Neparni za flavto, violo in klavir*
Črt Sojar Voglar: Zimska pastorala za kitaro in harfo*
Tomaž Svete: “Réseaux” za kitaro, harfo in citre*
Žarko Živković: Tango milonguero za kitaro solo*

* krstna izvedba

Eden vodilnih promotorjev slovenske glasbe je zagotovo Društvo slovenskih skladateljev – strokovno združenje, ki ohranja kakovost in ugled slovenske glasbe doma in po svetu. Društvo, ki že pogleduje proti častitljivemu, 80. jubileju delovanja, uresničuje svoje poslanstvo tudi s koncertno dejavnostjo. Vanjo med drugim sodi celovečerni koncertni cikel sodobne klasične glasbe, tradicionalna Noč slovenskih skladateljev, ena od stalnih spremljevalk Slovenskih glasbenih dnevov. Nepretrgana koncertno-ustvarjalna dejavnost, ki se čez leto zvrsti na različnih glasbenih odrih po Sloveniji, je namenjena izključno slovenskim krstnim izvedbam. Kot tak je dogodek vedno znova pisana mešanica raznolikih oblikovnih in kompozicijsko-tehničnih rešitev ter estetskih premis aktualnih slovenskih ustvarjalcev.
Slovenski glasbeni dnevi bodo tokrat postregli s štirinajstimi novostmi, napisanimi za pester nabor inštrumentov v različnih zasedbah. Novitete za solistične inštrumente so izpod peres prekaljenih avtorjev Igorja Dekleve in Žarka Živkovića, ki ostajata zvesta svojima izvornima glasbiloma klavirju oziroma kitari. Medtem ko je kitara navdihnila tudi jazzu zavezanega Mitjo Marčina, pa je Tomaž Bajželj svoje novo delo posvetil romantični harfi.
Viola in violončelo se družita v noviteti nekonvencionalne, na Dunaju živeče Aleksandre Bajde, vsestranska Uršula Jašovec in izrazno samosvoj Črt Sojar Voglar pa pomembno bogatita sicer razmeroma skromen repertoar za duo kitare in harfe. Kompozicije za trio zasedbe so prispevali iz romske tradicije izhajajoči Imer Traja Brizani, neposredni in subtilni Bojan Glavina ter žanrsko raznolika Urška Orešič Šantavec, ki so iskali nove zvočne rešitve v tradicionalnih instrumentalnih kombinacijah flavte, klavirja in viole oziroma violončela. Drugačna zvočna svežina se obeta pri Tomažu Svetetu in tradiciji zavezanemu Tomažu Habetu, ki v svojih dveh novostih družita tri brenkala: kitaro, harfo in na koncertnih odrih vedno pogostejše citre.
Noč slovenskih skladateljev, ki nastaja pod umetniškim vodstvom Črta Sojarja Voglarja, bo krstno predstavila še en instrumentalni kvartet (flavta, viola, violončelo in klavir), pod katerega se je podpisal v svetu jazza in improvizacije domači Vladimir Batista.
Interpretacije novitet so zaupane odličnim slovenskim glasbenikom mlajše in srednje generacije, med katerimi so mnogi tudi mednarodno uveljavljeni solisti.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Sorodni dogodki

72. Ljubljana Festival (20. 6.-3. 9. 2024)