MARTA SESAR, flavta
GEA PANTNER VOLFLAND, viola
MAJA ROME, viola
IGOR MITROVIĆ, violončelo
MIHA HASS, klavir
IZIDOR ERAZEM GRAFENAUER, kitara
TIM JURKOVIČ, kitara
URŠKA KRIŽNIK ZUPAN, harfe
TAJDA KRAJNC, citre

Noč slovenskih skladateljev

 
 
 
 
 
 
 
 
18. april 2024
19.30
Dvorana Slavka Osterca, Slovenska filharmonija
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Program:
Aleksandra Bajde: Ekspozicija za violo in violončelo*
Tomaž Bajželj: Novo delo za harfo*
Vladimir Batista: Subtilna materija za flavto, violo, violončelo in klavir*
Imer Traja Brizani: Trio in D-minor, op. 1 – Nocturno za flavto, violončelo in klavir*
Igor Dekleva: Rondo capriccioso za klavir*
Bojan Glavina: Trije prizori za flavto, violo in klavir*
Tomaž Habe: Nostalgija sozvočja za kitaro, harfo in citre*
Uršula Jašovec: Neskončnost za kitaro in harfo*
Matija Marčina: Brazilske barve za kitaro*
Urška Orešič Šantavec: Novo delo za flavto, violo in klavir*
Črt Sojar Voglar: Duo za harfo in kitaro*
Tomaž Svete: Amabile za kitaro, harfo in citre*
David Veber: Kvartet za flavto, violo, violončelo in klavir*
Žarko Živković: Tango milonguero za kitaro*

* krstna izvedba

Eden vodilnih promotorjev slovenske glasbe je zagotovo Društvo slovenskih skladateljev – strokovno združenje, ki ohranja kakovost in ugled slovenske glasbe doma in po svetu. Društvo, ki že pogleduje proti častitljivemu, 80. jubileju delovanja, uresničuje svoje poslanstvo tudi s koncertno dejavnostjo. Vanjo med drugim sodi celovečerni koncertni cikel sodobne klasične glasbe, tradicionalna Noč slovenskih skladateljev, ena od stalnih spremljevalk Slovenskih glasbenih dnevov. Nepretrgana koncertno-ustvarjalna dejavnost, ki se čez leto zvrsti na različnih glasbenih odrih po Sloveniji, je namenjena izključno slovenskim krstnim izvedbam. Kot tak je dogodek vedno znova pisana mešanica raznolikih oblikovnih in kompozicijsko-tehničnih rešitev ter estetskih premis aktualnih slovenskih ustvarjalcev.
Slovenski glasbeni dnevi bodo tokrat postregli s štirinajstimi novostmi, napisanimi za pester nabor inštrumentov v različnih zasedbah. Novitete za solistične inštrumente so izpod peres prekaljenih avtorjev Igorja Dekleve in Žarka Živkovića, ki ostajata zvesta svojima izvornima glasbiloma klavirju oziroma kitari. Medtem ko je kitara navdihnila tudi jazzu zavezanega Mitjo Marčina, pa je Tomaž Bajželj svoje novo delo posvetil romantični harfi.
Viola in violončelo se družita v noviteti nekonvencionalne, na Dunaju živeče Aleksandre Bajde, vsestranska Uršula Jašovec in izrazno samosvoj Črt Sojar Voglar pa pomembno bogatita sicer razmeroma skromen repertoar za duo kitare in harfe. Kompozicije za trio zasedbe so prispevali iz romske tradicije izhajajoči Imer Traja Brizani, neposredni in subtilni Bojan Glavina ter žanrsko raznolika Urška Orešič Šantavec, ki so iskali nove zvočne rešitve v tradicionalnih instrumentalnih kombinacijah flavte, klavirja in viole oziroma violončela. Drugačna zvočna svežina se obeta pri Tomažu Svetetu in tradiciji zavezanemu Tomažu Habetu, ki v svojih dveh novostih družita tri brenkala: kitaro, harfo in na koncertnih odrih vedno pogostejše citre.
Noč slovenskih skladateljev, ki nastaja pod umetniškim vodstvom Črta Sojarja Voglarja, bo krstno predstavila še dva instrumentalna kvarteta (flavta, viola, violončelo in klavir), pod katera sta se podpisala v svetu jazza in improvizacije domači Vladimir Batista ter mednarodno nagrajeni David Veber.
Interpretacije novitet so zaupane odličnim slovenskim glasbenikom mlajše in srednje generacije, med katerimi so mnogi tudi mednarodno uveljavljeni solisti.

Pomembne informacije

Splošni pogoji