MARGARETH MENEZES

MÚSICA POPULAR BRASILEIRA
Brazilski Afropop / Bahia

 
 
21. julij 2024
21.00
Križanke
49 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Raoní Lima Maciel, kitara
Caio Felipe Ferreira Nascimento, klaviature
Nelmário Marques Cerqueira, bas
Caio Oliveira Dos Santos, tolkala
Joilson Dias Dos Santos, bobni

Margareth Menezes je pri nas nastopila prvič leta 1991 v Cankarjevem domu, tri leta po prelomnem koncertu Gilberta Gila v Križankah. Gilberto Gil  je bil med prvimi brazilskimi glasbeniki, ki so polnili naše koncertne dvorane od leta 1988, sledili pa so velikani, kot so Caetano Veloso, Jorge Ben Jor, Milton Nascimento, Maria Bethania, João Bosco, Marcos Valle, Tania Maria, Eliane Elias, Ivan Lins …
Margareth, ki prihaja tako kakor Gil in Cetano iz Salvadorja (Bahia), je zvesta svojim glasbenim koreninam in prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop. Gibanje afropop, polno estetskih simbologij, si prizadeva za ohranitev tradicije in zgodovine, hkrati pa dodaja nove plasti inovacij. Oblikuje nekaj povsem novega, navdihujočega in sodobnega. Vse našteto lahko slišimo na njenih številnih albumih, od tistega zgodnjega z naslovom Elegibô,  ki ga je produciral in ji tudi sicer bil v veliko pomoč David Byrne (Talking Heads). Autêntica  (2019) pa je naslov albuma, za katerega je prejela  nominacijo za latino-grammy. Leta 2021 je bila uvrščena med sto najvplivnejših temnopoltih osebnosti na svetu.
Margareth Menezes pa s svojim gromkim glasom in nalezljivo, močno ritmično, neustavljivo plesno glasbo ni le glasbenica, ampak tudi aktualna brazilska ministrica za kulturo. Z Gilbertom Gilom (kulturnim ministrom od leta 2003-2008) sta velikokrat natopila skupaj, tudi na njenem albumu Naturalmente  (2008) in istega leta na otvoritvenem koncertu svetovne razstave Expo v Zaragozi. Pridite na ples.

V sodelovanju z: Brane Rončel

Pomembne informacije

Splošni pogoji