Maja Horvat, violina
Ema Grčman, violončelo
Daniel Šimek, harmonika

8. koncert mednarodnega glasbenega cikla

15. februar 2018
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Maja Horvat, violina in Ema Grčman, violončelo

Program:

J. Haydn: Duo za violino in violončelo v D-duru, Hob.VI:D1

M. Ravel: Sonata za violino in violončelo, M. 73

A. Piazzolla: 3 Tangi

***

Daniel Šimek, harmonika

Program:

E. Jokinen: Alone

J. S. Bach: Preludij in fuga v g-molu št. 16, BWV 885

V. Semionov: Prophetic dream

A. Tuchowski: Te Lucis Ante Terminum

Godalni duo Maja Horvat-Ema Grčman je prvič nastopil leta 2016 v Italiji, zatem pa še v Radovljici in na Tartini festivalu v Kopru. Na zadnjem tekmovanju TEMSIG je prejel prvo nagrado, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih sto točk, posebno priznanje za izredno interpretacijo skladbe, certifikat EMCY ter nagrade v obliki koncertov.

Violinistka Maja Horvat se je začela glasbeno izobraževati na Glasbeni šoli Jesenice pri Bojanu Rističu, kasneje pa pri Blanki Piotrovski; KGBL je končala v razredu Volodje Balžalorskega, od leta 2015 študira na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu pri Danielu Rowlandu. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev priznanih violinskih pedagogov, kot so Saewon Suh, Vasilij Meljnikov, Tatjana Balašova, Daniel Rowland, Igor Ozim, Wonji Kim Ozim, Alina Ibragimova, Anton Martinov in Ivry Gitlis. Samostojno in v komornih zasedbah se je udeležila več tekmovanj v Sloveniji, Italiji, Angliji, na Slovaškem in Hrvaškem in na njih prejela različna, tudi najvišja priznanja in nagrade. Igrala je kot članica različnih simfoničnih orkestrov, bila je koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Kot solistka je nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom KGBL in komornim orkestrom Mladi ljubljanski solisti. Bila je tudi članica komorne skupine Evigilans, ki je delovala pod mentorstvom Tomaža Lorenza; nastopila je s klavirskim triom Crescendo. Redno koncertira kot solistka, v orkestru in s priložnostnimi komornimi zasedbami na londonskem kraljevem kolidžu.

Ema Grčman je glasbeno pot začela pri Vladimirju Kovačiču na glasbeni šoli v Ljubljani. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Milana Vrsajkova ter Karmen Pečar Koritnik. V letu 2014 je uspešno opravila sprejemne izpite na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu ter začela študirati pri Valterju Dešpalju, od leta 2016 nadaljuje na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu v razredu Juliana Arpa. Izobražuje se tudi na mojstrskih tečajih za violončelo pri Igorju Mitroviću, Christophu Richterju, Martinu Ostertagu, Mihovilu Karuzi, Marku Ylönenu, Giovanniju Gnocchiju, Moniki Leskovar, Claudiu Bohórquezu in Eleni Cheah. Solistično ter v komornih skupinah je na tekmovanjih (Antonio Janigro v Poreču, Petar Konjović v Beogradu, Antonio Salieri v Legnagu, HDGPP v Zagrebu …) prejela več nagrad in priznanj, tudi najvišja odličja. Je članica mednarodnega godalnega okteta Oberton, s katerim se predstavlja na tujih odrih in festivalih; na različnih kulturnih dogodkih sodeluje tudi v drugih komornih sestavih.

Daniel Šimek se je rodil leta 1996 na Reki na Hrvaškem. Pri petih je začel peti v pevskem zboru in igrati klavir, nato pa ga zamenjal za harmoniko. Na Srednji glasbeni šoli Ivana Matetića Ronjgova na Reki je maturiral z najvišjimi ocenami iz harmonike pri Josipu Nemetu in iz glasbene teorije (mentorica Nataša Šuleski). Udeležil se je veliko tekmovanj in osvojil drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Pulju; prvo nagrado in leta 2015 prvo mesto z 99 točkami na državnem tekmovanju harmonikarjev v Daruvarju; prestižno nagrado na mednarodnem tekmovanju Lions Grand Prix, ki mu je omogočila sodelovanje na mednarodnem glasbenem kampu v Avstriji, kjer je zdaj stalni sodelavec in eden od mentorjev; nazadnje pa prvo nagrado v solo kategoriji in prvo nagrado s komorno skupino Trio Agitato na mednarodnem tekmovanju Svirel v Novi Gorici ter zlato plaketo in prvo nagrado na 46. tekmovanju TEMSIG. Sodeloval je v ansamblih Narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Izpopolnjeval se je na seminarjih in mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so Mika Väyrynen, Teodoro Anzellotti, Boris Lenko, Aleksander Skliarov, Andreas Borregaard, Mikko Luoma, Corrado Rojac. Trenutno študira v razredu Boruta Zagoranskega na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Pomembne informacije

Splošni pogoji