Marko Kete, bariton
Domen Križaj, bariton

2. koncert mednarodnega glasbenega cikla

27. oktober 2016
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Prost vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Zaradi zdravstvenih razlogov je nastop sopranistke Maje Ceglar iz 27. 10. 2016 prestavljen na 26. 1. 2017. Z Markom Ketejem bo 27. 10. nastopil baritonist Domen Križaj.

Baritonist Marko Kete se je rodil leta 1984. Svoje pevsko izobraževanje je začel pri sopranistki Jerici Rudolf in ga nadaljeval pri basbaritonistu Markosu Finku. Od leta 2014 svoje pevsko znanje nadgrajuje pri baritonistu Matjažu Robavsu. Več let je bil član Komornega zbora Ipavska in je kot pevec sodeloval pri projektih Zbora slovenske Filharmonije in različnih pevskih zasedb. Kot solist je nastopal na več recitalih, božičnih in velikonočnih koncertih, drugih javnih prireditvah ter z različnimi inštrumentalnimi in vokalnimi zasedbami sodeloval pri nastanku zgoščenk s sakralno glasbo. Na letošnjem državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG je v najvišji kategoriji prejel prvo nagrado. Ob koncu leta 2015 je uspešno zaključil doktorski študij na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici s področja Znanosti o okolju in bil promoviran v doktorja znanosti.

Baritonist Domen Križaj je rojen leta 1989 v Kranju. Solopetje študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Matjaža Robavsa. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je zaključil študij medicine. Je prejemnik več priznanj na domačih in mednarodnih tekmovanjih; Tekmovanje Mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) 2008, 1. nagrada, TEMSIG 2010, 3. nagrada, Mednarodno tekmovanje »Ferruccio Tagliavini«, Deutschlandsberg (Avstrija), 1. nagrada, Mednarodno tekmovanje »Petar Konjović«, Beograd (Srbija), 1. nagrada, TEMSIG 2013, 1. nagrada, Mednarodno tekmovanje »Amici della musica«, Videm (Italija), nagrada Euroregione. V letu 2015 je bil finalist prestižnega »Hans Gabor Belvedere« mednarodnega tekmovanja, prejemnik 3. nagrade na Mednarodnem tekmovanju »Zinka Milanov« na Reki, Hrvaška in prejemnik 2. nagrade ter nagrade publike na Mednarodnem tekmovanju »Otto Edelmann« na Dunaju (Avstrija). TEMSIG 2016, 1. nagrada, Mednarodno pevsko tekmovanju v Mariboru, 1. nagrada.  V letu 2013 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. V letu 2015 je bil prejemnik štipendije društva Richard Wagner Ljubljana.  Leta 2013 se je kot solist v okviru programa YSP (Young singers project) predstavil na Salzburških slavnostih igrah (Salzburger Festspiele), kjer je nastopal v operi Don Carlo, G. Verdija (deputati fiamminghi) in v operi Jeanne d’Arc, W. Braunfelsa (Englischer Hauptmann). Leta 2014 je pel glavno vlogo v prvem izvirnem slovenskem muzikalu Cvetje v jeseni (Janez). V letu 2016 je upodobil Onjegina (P. I. Čajkovski; Jevgenij Onjegin) na »Zomeropera« festivalu v Belgiji, Alberta (J. Massenet; Werther) v Reki, Hrvaška ter imel recital samospevov na mednarodnem festivalu »Allegretto« Žilina (Slovaška). Sodeloval je z orkestri Dunajske filharmonije, ORF Radio-symphonie orkestrom, orkestrom Camerata Salzburg, orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana… Sodeloval je z dirigenti kot: A. Pappano, M. Honeck, T. Guschlbauer, M. Letonja, I. Švara, D. Močnik, S. Dvoršak. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri priznanih pevskih pedagogih in umetnikih, med drugim: H. Lazarska, T. Hampson, H. Deutsch, M. Robavs, K. Hanser.

Pianistka Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na dunajskem Konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in prejela vrsto prvih nagrad: Mozartovo klavirsko tekmovanje v Ljubljani 1991, TEMSIG 1992 in 1995, Mednarodno klavirsko tekmovanje Konzerteum v Grčiji 1995. Leta 1996 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Snemala je za RTV Slovenija, italijanski RAI ter s flavtistom Matejem Zupanom izdala zgoščenko z deli C. Reineckeja. Kot solistka je igrala z orkestrom SGBŠ, orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertnih nastopih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti ( M. Robavs, P. Brodnik, B. Kozelj, M. Močnik Pirc, K. Konvalinka, M. Trček, M. Kobal, J. Vidic, K. Stražanac, M. Zupan, K. Šantl Zupan, T. Peterson, J. Balint, A. Oliva, J. Beaudiment, S. Vella, M. Larrieu, P. L. Graf..). Igrala je tudi s Slovenskim komornim zborom pod vodstvom M. Batič. Pogosto kot korepetitor sodeluje na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Na sporedu

F. Mendelssohn-Bartholdy: Herr Gott Abrahams (arija Elije iz oratorija Elija)                      

(Marko Kete)

 

M. Ravel: Don Quichotte a Dulcinee

(1. Chanson romanesque, 2. Chanson epique, 3. Chanson a boire)

 (Domen Križaj)

 

F. Schubert: Der Musensohn

C. Guastavino: Prestame tu panuelito

(Marko Kete)

 

A. Lajovic: Poljub

(Domen Križaj)

 

A. Lajovic: Iskal sem svojih mladih dnij…

(Marko Kete)

 

L. M. Škerjanc: Jesenska  pesem

(Domen Križaj)

 

B. Ipavec: Ven v mrak in vihar

W. A. Mozart: Fin ch’han dal vino, arija Don Giovannija iz opere “Don Giovanni”

(Marko Kete)

 

W. A. Mozart: Hai gia vinta… Vedro mentr’io, recitativ in arija Grofa iz opere “Figarova svatba”

(Domen Križaj)

 

A. Lortzing: Wie freundlich strahlt… Heiterkeit und Fröhlichkeit, recitativ in arija Eberbachta iz opere “Čarostrelec”

(Marko Kete)

 

G. Verdi: Per me guinto, arija Rodriga iz opere “Don Carlo”                                                     

(Domen Križaj)

 

G. Puccini: Questo amor vergogna mia, arija Franka iz opere “Edgar”

C. Gounod:  Avant de quitter ces lieux, arija Valentina iz opere “Faust”                               

(Marko Kete)

 

U. Giordano: Nemico della patria, arija Gerarda iz opere “Andrea Chenier”                       

(Domen Križaj)

 

G. Rossini: Largo al factotum, arija Figara iz opere “Seviljski brivec”                                  

(Marko Kete)

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji