Los Van Van

5. junij 2013
21.00
Križanke
Cena: 19 € (Popusti veljajo samo za člane Kluba Festivala Ljubljana. Na dan koncerta 24 €.)

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Los Van Van končno v Križankah. Najpomembnejša kubanska skupina, katere atributi so mešanje klasičnih salsa ritmov z vplivi hip hopa, rocka, funka, jazza in impresiven vokalni razpon, prihaja v Ljubljano 5. junija.

Los Van Van je, kar zadeva salso, številka ena na Kubi in med najpomembnejšimi na svetu. Pravijo ji créme de la créme kubanske salse. S svojim edinstvenim in s celotno latino sceno neprimerljivim slogom več kot štirideset let pomembno vpliva na to glasbeno zvrst; za svoje dosežke je bila pogosto nominirana za grammyja. Leta 2000 ga je tudi prejela za album Llegó Van Van.

Vplivi rocka, popa, disca, hip hopa, funka, jazza v kombinaciji s klasično čaranga zasedbo flavte, godal in tolkal ter zvoki trobente, kot jih poznajo v velikih orkestrih, pa impresiven in močan vokalni razpon so atributi skupine, ki jih do perfekcije zameša v ritme vroče, strastne, življenja polne salse. Los Van Van je vse od 70. let ustvarila številne hite, kot so Sandungueta, Que le den candela, Deja la ira, Esto te pone la cabeza mala, El negro esta cocinando; skupini je vedno uspevalo ujeti duha aktualnega časa in hkrati ostati samosvoja. Zahvala gre vodji Juanu Formellu in ostalim sijajnim glasbenikom. Mnoge vodje danes najbolj priznanih salsa skupin na svetu so nekdanji člani Los Vana Vana kot na primer Pupi iz Pupi y los que Son Son, Pedrito Calvo iz La Justicie, José Cortés in El Tosco iz NG la Banda.

Los Van Van je obiskala vse pomembnejše odre. Bili so prva salsa skupina na svetu, ki je nastopala v sydneyjski operni hiši. Impresivno pa je bilo tudi njihovo sodelovanje na maratonskem dobrodelnem koncertu v Havani leta 2009 – poimenovali so ga Peace without Borders – ki ga je v živo videlo več kot milijon ljudi, v neposrednem prenosu pa cel svet.
Občinstvo začara eksplozivna mešanica izkušenih glasbenikov prve, ustanovne generacije, in izbor nadarjenih mlajših kubanskih talentov, ki jih vodi izjemen bobnar Samuel Formell, sin ustanovitelja skupine Juana Formella.

Posebno doživetje je vpijati energijo 16-članskega benda, ob katerem nobeno občinstvo ne ostane hladno. Prepričani smo, da bo tako tudi v ljubljanskih Križankah, kamor prihajajo 5. Junija ob 21.00. Kot predskupina bodo nastopili El Señores, posebnost, saj se v njej pretaka slovensko-kubanska energija.

Pomembne informacije

Splošni pogoji