Ljubljanski godalni kvartet & Michel Bourdoncle, klavir

8. avgust 2013
20.00
Križevniška cerkev, Križanke
14 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Program

M. Kogoj: Andante za violino in klavir, prir. F. Avsenek
F. Schubert: Godalni kvartet v a-molu, op. 9
A. Dvoržak: Klavirski kvintet v A-duru, op. 81

Ljubljanski godalni kvartet se kot ime ansambla pojavlja že prek 50 let. V prvi zasedbi so bili Leon Pfeifer, Ali Dermelj, Vinko Šušteršič in Čenda Šedlbauer. Leta 1983, torej pred tridesetimi leti, so njegovo umetniško pot nadaljevali Monika Skalar, Karel Žužek, Frenk Avsenek in Stane Demšar. Kvartet je posebno intenzivno deloval od začetka do leta 2004, tokrat pa se veselimo ponovnega nastopa in skupnega praznovanja visokega jubileja, 30-letnice umetniškega delovanja. Ansambel se posebej posveča izvedbam slovenskih skladb, na repertoarju pa seveda ne manjkajo niti najpomembnejši godalni kvarteti iz svetovne literature. Leta 1997 je Ljubljanski godalni kvartet prejel Betettovo nagrado, najvišje slovensko priznanje za poustvarjalne dosežke na glasbenem področju.

Francoski pianist Michel Bourdoncle je študiral na pariškem konservatoriju in leta 1984 prejel veliko nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Acanthes, ki mu je predsedoval Iannis Xenakis. Pozneje je dobil štipendijo za študij na konservatoriju Čajkovski v Moskvi in leta 1986 zmagal na tekmovanju Franz Liszt v nizozemskem Utrechtu.
Koncertna pot je odličnega pianista peljala na vse pomembne evropske pa tudi ameriške in azijske koncertne odre. Enako kot solist je izjemno cenjen kot komorni glasbenik.

Bourdoncle se intenzivno ukvarja tudi s pedagoškim delom. Od leta 1987 je profesor za klavir na konservatoriju Darius Milhaud v Aix-en-Provence, med letoma 1981 in 1991 pa je poučeval komorno glasbo na konservatoriju v mestu Marseille.

Pomembne informacije

Splošni pogoji