Leonel Morales, klavir
Tatjana Ognjanović, klavir

4. Zimski Festival - Hommage à Ludwig van Beethoven

4. februar 2020
19.00
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
34, 29, 24 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Koncerte v sklopu 4. Zimskega festivala smo, zaradi investicijskih del v sklopu skupine Union hoteli, prestavili v Slovensko filharmonijo ter na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in ne bodo izvedeni v Unionski dvorani, kot je bilo sprva predvideno.

Cenjene kupce vstopnic obveščamo, da je vstopnice potrebno zamenjati za nadomestne. Vljudno vas prosimo, da menjavo opravite pri Blagajni Križank (Trg francoske revolucije 1) oziroma po telefonu (01 241 60 26; 01 241 60 28), vsak delavnik med 12. in 20. uro ter ob sobotah med 10. in 14. uro.

Pri prevzemu novih vstopnic je potrebno predložiti obstoječe vstopnice.

Za nastale nevšečnosti se vam iskreno opravičujemo.

Spoštovani, obveščamo vas, da parkirišče pri Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana zaradi majhne kapacitete na dan koncerta ne bo na voljo. Priporočamo vam, da uporabite parkirišča v bližini šole – Prule, Trnovo, Botanični vrt (številko parkirnih mest je omejeno). Hvala za razumevanje.

4. Zimski Festival – Hommage à Ludwig van Beethoven

Solista: Leonel Morales (Španija) in Tatjana Ognjanović (Slovenija), klavir

Orkester Slovenske filharmonije

András Keller, dirigent


Na sporedu:

L. van Beethoven: Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21

L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19; Leonel Morales, klavir

***

L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58; Tatjana Ognjanović, klavir


Na drugem koncertnem večeru 4. Zimskega festivala bo Orkester Slovenske filharmonije nastopil pod taktirko madžarskega dirigenta Andrása Kellerja, ki je med drugim ustanovitelj slovitega godalnega kvarteta Keller. Z orkestrom se bosta v solističnih vlogah predstavila v Španiji živeči kubanski pianist Leonel Morales in slovenska pianistka Tatjana Ognjanović. Leonel Morales se je sicer rodil na Kubi, a se je pri 25 letih preselil v Španijo in si na številnih mednarodnih tekmovanjih, na katerih je dosegel najvišja priznanja, ustvaril mednarodno prepoznavnost. Slovi po izjemni virtuoznosti, briljantni tehniki, prefinjeni izraznosti ter raznovrstnem repertoarju. Sodeloval je s številnimi najboljšimi evropskimi orkestri in dirigenti, med drugim z nekdanjim šefom dirigentom Slovenske filharmonije Georgeom Pehlivanianom. Redno poučuje na Poletni glasbeni akademiji v Salzburgu in na Fakulteti za glasbo in uprizoritvene umetnosti Univerze Alfonso X el Sabio v Madridu, kjer se izobražuje tudi njegov sin Leonel Morales Herrero, ki je bil med drugim gost na 24. Mladih virtuozih v Viteški dvorani Križank. Slovenska pianistka Tatjana Ognjanović pa je klavir študirala pri Dubravki Tomšič-Srebotnjak na Akademiji za glasbo, kjer je leta 1986 tudi diplomirala. Je nagrajenka veliko klavirskih tekmovanj, med drugim je trikrat dobila posebno nagrado za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate. Nastopila je na številnih mednarodnih festivalih in koncertirala v petnajstih evropskih državah od Portugalske do Rusije, gostovala pa je tudi v Maleziji in Singapurju. Njen repertoar obsega vse od baročne do najsodobnejše glasbe ter prve izvedbe slovenskih skladateljev. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani redno poučuje od leta 1993, bila je članica tudi več strokovnih žirij na mednarodnih klavirskih tekmovanjih v Avstriji, med drugim na Beethovnovem tekmovanju leta 2005 na Dunaju. Prisluhnili boste lahko Koncertu za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19, Koncertu za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58, ter Simfoniji št. 1 v C-duru, op. 21. Kot zanimivost lahko dodamo, da je Beethoven četrti klavirski koncert premierno izvajal sam, in sicer na koncertnem večeru 22. decembra 1808 na Dunaju, kjer je predstavil tudi 5. in 6. simfonijo – dve izmed najbolj znanih del klasične glasbene zakladnice.

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji