ARIS VEHOVEC, oboa
LARA OPREŠNIK, klavir

10. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

27. februar 2020
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

ARIS VEHOVEC, oboa  
BEATA ILONA BARCZA , klavir  

LARA OPREŠNIKklavir 

Na sporedu:

G. Ph. Telemann: Fantazija št. 2 v a-molu
A. Dorati: Duo Concertante za oboo in klavir
L. Oprešnik: Sonata za oboo in klavir*

***

J. Brahms: Klavirske skladbe, op. 118
S. Rahmaninov: Preludij št. 3 v d-molu, op. 23
S. Rahmaninov: Preludij št. 6 v Es-duru, op. 23
S. Rahmaninov: Preludij št. 7 v c-molu, op. 23
S. Rahmaninov: Preludij št. 10 v h-molu, op. 32
S. Prokofjev: Sonata št. 1 v f-molu, op. 1

*krstna izvedba

Oboist Aris Vehovec (1995) je obiskoval nižjo in srednjo glasbeno šolo v razredu prof. Tanje Mršnjak Petrej v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju. Vzporedno je igral klavir in obiskoval solopetje. Študij oboe je nadaljeval in končal na AG Ljubljana v razredu prof. Mateja Šarca.  Že od začetka svoje glasbene poti se je udeleževal regijskih in državnih tekmovanj, na katerih je dosegal visoke uvrstitve: 3. nagrado in zlato plaketo TEMSIG leta 2007 v kat. 1. b, 1. nagrado in zlato plaketo TEMSIG leta 2010 v kat. 1. c, 1. nagrado in zlato plaketo TEMSIG leta 2016 v kat. 3. a in 1. nagrado in zlato plaketo TEMSIG leta 2019 v kat. 3. b. Sodeloval je tudi na mednarodnih tekmovanjih: leta 2007 se je udeležil tekmovanja Davorin Jenko, kjer je osvojil zlato plaketo in 1. nagrado. Večkrat je sodeloval na tekmovanju Svirel ter dosegel zlato (leta 2012) in srebrno plaketo (v letih 2010, 2014, 2015 in 2016), nastopal je tudi na tekmovanjih v Trstu in na Emoni. Leta 2014 se je udeležil mednarodnega pihalnega tekmovanja Stevan Mokranjac v Požarevcu, kjer si je priigral zlato plaketo, 1. nagrado, leta 2016 pa je na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu dosegel 1. mesto v kategoriji F. Leta 2018 je na tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu osvojil 1. nagrado in zlato plaketo ter 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju Oskar Rieding za izvedbo kompozicije Lare Oprešnik.  Kot solist je večkrat nastopil z različnimi orkestri, redno pa sodeluje v naslednjih: Policijski orkester, Slovenska Filharmonija, Celjski godalni orkester, Orkester Cantabille, AG Ljubljana, Simfonični orkester srednje glasbene šole Celje, Koper, Velenje in Maribor. Izkušnje pridobiva tudi v pihalnih orkestrih (Ravne, Slovenj Gradec, Velenje, Mežica, Trbovlje, Pošta Maribor, KGBL Maribor, AG Ljubljana, Celje, Koper). V letih 2016 in 2017 je uspešno opravil avdiciji za solo z orkestrom na AG Ljubljana. Za nagrado je igral v SF z Ljubljanskimi solisti (2017) in Baročnim orkestrom AG (2018), za kar je prejel študentsko Prešernovo nagrado.  Znanje nadgrajuje pri različnih profesorjih doma in v tujini, ob tem pa se izobražuje tudi na področju servisiranja oboe. Trenutno je zaposlen v orkestru Slovenske policije.

Beata Ilona Barcza (Madžarska) je svojo glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertődu na glasbeni šoli Josepha Haydna. Študij je nadaljevala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Večkrat je sodelovala na različnih tekmovanjih, kjer je osvojila pohvalno število prvih nagrad.
Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogih festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani, Konstantina Bogine, Zoltána Kocsisa in številnih drugih, kot korepetitorka pa je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. V letu 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in en semester obiskovala razred Jasminke Stančul, istega leta pa uspešno nastopala z violončelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom. Sodelovala in nastopala je že z mnogimi slovenskimi glasbeniki, na primer s Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami, ki so tipična za zgodnjo glasbo. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila tudi mojstrskega tečaja Fortepiana. Trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Lara Oprešnik, rojena l. 1997, je z igranjem klavirja začela pri sedmih letih v razredu prof. Monike Vehovec v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje. Hkrati je igrala tudi violino v razredu prof. Igorja Ulokina. Srednjo stopnjo je začela v razredu prof. Jožice Grebenšek in z odliko zaključila v razredu prof. Jerneje Grebenšek. Trenutno je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu dr. Milane Černjavske. Kot solistka je nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije  in s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Fran Korun Koželjski. Za izvedbo 1. Beethovnovega koncerta je prejela Študentsko Prešernovo nagrado. Samostojno je nastopila na različnih festivalih in koncertnih ciklih (Festival Lent, Pianissimo, GML – Ob klavirju, Hiša kulture Celje, Festival Ljubljana – Mladi virtuozi) in sodelovala pri raznovrstnih projektih doma in v tujini  (EPTA, Spevslam, Izmenjalni koncert AG LJ – MA ZG, Izmenjalni koncert AG LJ – Liszt Academy, Snemanje zgoščenke  Zlati pianisti…) Redno nastopa tudi v klavirskem duu in klavirskem triu. Je prejemnica številnih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. V  zadnjih dveh letih je dosegla 4 absolutne prve nagrade (Dunaj -Feurich competition, Varallo Sesia– Kawai prize,  državno tekmovanje TEMSIG, Radlje ob Dravi – Mednarodno Koroško klavirsko tekmovanje – v klavirskem duu) in dve drugi nagradi (Ljubljana – mednarodno tekmovanje Janez Matičič, Rim – Roma international competition). Na mednarodnem skladateljskem tekmovanju Oscar Rieding 2018 je za svojo skladbo Modrina prejela absolutno 1. nagrado. Svoje znanje je izpolnjevala pri prof. Laszlu Baranyayu, Rubenu Dalibaltayanu, Jasminki Stančul, Lovrotu Pogoreliću, Riti Kinki, Olegu Marshevu, Nataschi Kudritskayi…

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/