ARIS VEHOVEC, oboa
LARA OPREŠNIK, klavir

10. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

27. februar 2020
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

ARIS VEHOVEC, oboa  
BEATA ILONA BARCZA , klavir  

LARA OPREŠNIKklavir 

Na sporedu:

G. Ph. Telemann: Fantazija v a-molu št. 2, TWV 40:3
A. Doráti: Koncertantni duo za oboo in klavir
L. Oprešnik: Sonata za oboo in klavir*

***

C. Debussy: Sanjarjenje, L. 68
J. Brahms: Šest klavirskih skladb, op. 118:
Intermezzo v a-molu
Intermezzo v A-duru
Intermezzo v F-duru
S. Rahmaninov:
Preludij v d-molu št. 3, op. 23
Preludij v Es-duru št. 6, op. 23
Preludij v c-molu št. 7, op. 23
Preludij v h-molu št. 10, op. 32
S. Prokofjev: Sonata v f-molu št. 1, op. 1

* krstna izvedba

Oboist Aris Vehovec (1995) je po končani nižji in srednji glasbeni šoli v Velenju pri Tanji Mršnjak Petrej, ob igranju klavirja in obiskovanju solopetja, študij oboe nadaljeval in končal na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Mateja Šarca. Na regijskih in državnih tekmovanj TEMSIG je dosegal visoke uvrstitve: 3. nagrado in zlato plaketo leta 2007, 1. nagrado in zlato plaketo v letih  2010, 2016 in 2019. Na mednarodnih tekmovanjih je dosegel: zlato plaketo in 1. nagrado (Davorin Jenko, Beograd, 2007),  zlato plaketo (Svirél, 2012), srebrno plaketo (Svirél, 2010, 2014, 2015 in 2016), zlato plaketo in 1. nagrado (Stevan Mokranjac, Požarevac, 2014), 1. mesto v kategoriji F (Woodwind & Brass, Varaždin, 2016), 1. nagrado in zlato plaketo (Davorin Jenko, Beograd, 2018) in 1. nagrado za izvedbo kompozicije Lare Oprešnik (Oskar Rieding, 2018). Sodeloval je v več orkestrih po Sloveniji in z njimi nastopal tudi v solistični vlogi. V letih 2016 in 2017 je uspešno opravil avdiciji za solo z orkestrom na AG Ljubljana. Za nagrado je igral v SF z Ljubljanskimi solisti (2017) in Baročnim orkestrom AG (2018), za kar je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Znanje nadgrajuje pri različnih profesorjih doma in v tujini, ob tem pa se izobražuje tudi na področju servisiranja oboe. Trenutno je zaposlen v Policijskem orkestru.

Madžarska pianistka Beata Ilona Barcza je na glasbeni akademiji Univerze v Pécsu leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa še kot profesorica klavirja. Študij je nadaljevala kot doktorska študentka. Na številnih tekmovanjih je osvojila prve nagrade. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na festivalih, mednarodnih tekmovanjih in mojstrskih tečajih. V letu 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in semester obiskovala razred Jasminke Stančul. Sodelovala je z mnogo slovenskimi glasbeniki, na primer z Jako Stadlerjem, Miho Haasom, Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču v Pécsu s sopranistko Marianno Váradi. Zanima jo tudi starejša izvajalska praksa na inštrumente s tipkami, zato se je na Madžarskem tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila mojstrskega tečaja na fortepianu. Trenutno je korepetitorka na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Lara Oprešnik (1997) se je klavir učila pri Moniki Vehovec na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju, hkrati je igrala tudi violino pri Igorju Ulokinu. Srednjo stopnjo je začela pri Jožici Grebenšek in jo končala pri Jerneji Grebenšek. Trenutno je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu Hinka Haasa in na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Milane Černjavske. Svoje znanje je izpolnjevala še pri Laszlu Baranyayu, Rubenu Dalibaltayanu, Jasminki Stančul, Lovru Pogoreliću, Riti Kinki, Olegu Marshevu, Nataschi Kudritskayi … Kot solistka je igrala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in s simfoničnim orkestrom velenjske glasbene šole. Za izvedbo Beethovnovega Prvega klavirskega koncerta je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Samostojno je nastopila na več festivalih, koncertnih ciklih in raznovrstnih projektih doma in v tujini; redno nastopa tudi v klavirskem duu in klavirskem triu. Je nagrajenka številnih tekmovanj, v zadnjih dveh letih je dosegla absolutne prve nagrade na tekmovanjih Feurich na Dunaju, nagrado Kawai na tekmovanju Varallo Sesia, na državnem tekmovanju TEMSIG, Mednarodnem Koroškem klavirskem tekmovanju v Radljah ob Dravi (v klavirskem duu) in dve drugi nagradi na mednarodnih tekmovanjih Janez Matičič v Ljubljani in Rimu. Na mednarodnem skladateljskem tekmovanju Oskar Rieding 2018 je za svojo skladbo Modrina prejela 1. nagrado.

Pomembne informacije

Splošni pogoji