Obveščamo vas, da se opereta Netopir zaradi napovedi slabega vremena prestavi na torek, 7. julija 2020, ob 21. uri na Kongresni trg. Vsem imetnikom vstopnic sporočamo, da menjava vstopnic ni potrebna. Če vstopnice še nimate, jih je nekaj še na voljo. Nakup lahko opravite na Blagajni Križanke, na spletni strani ljubljanafestival.si in na vseh prodajnih mestih mojekarte.si

Opereta Grofica Marica je prestavljena na torek, 8. septembra 2020, ob 20. 30 uri na Kongresni trg. Glede možnosti menjave vstopnic spremljajte aktualne informacije na ljubljanafestival.si.

Beethovnove sonate za klavir in violino – I.

Lana Trotovšek, violina
Maria Canyigueral, klavir

3. avgust 2020
20.00
Viteška dvorana, Križanke
19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Koncert I:
L. van Beethoven:
Sonata za klavir in violino št. 1 v D-duru, Op.12
Sonata za klavir in violino št. 3 v Es-duru, Op.12
***
Sonata za klavir in violino št. 4 v a-molu, Op.23
Sonata za klavir in violino št. 5 v F-duru, Op.24

Talentirana violinistka Lana Trotovšek, ljubljenka poslušalstva, mednarodnih koncertnih odrov in svetovno uveljavljenih orkestrov, in Maria Canyigueral, najsijajnejša španska pianistka nove generacije, sta se 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna poklonili z izvedbo vseh njegovih desetih Sonat za violino in klavir. Lepoto njegovih umetelno zasnovanih violinskih sonat bosta glasbenici, ki ju vežejo prijateljstvo in odmevni pretekli projekti, predstavili na treh večerih. Z njimi pa bosta koncertirali tudi v Španiji in Belgiji.

Prvi večer bo razgrnil začetek ustvarjalnega procesa Beethovna na področju violinskih sonat, ki se še spogleduje s tradicijo klasicizma, Haydna in Mozarta ter s prelomom te tradicije. Obe Sonati iz opusa 12 sta bili ob premierni izvedbi sprejeti zadržano, saj sta vključevali že napredne ideje, ki jih poslušalstvo konec 18. stoletja še ni moglo razumeti. Sonati iz opusa 23 in 24 je Beethoven načrtoval izdati skupaj, vendar se je zgodila napaka v tisku. Opus 24 je znamenita Pomladna Sonata, ki prekinja klasicistično tristavčno formo sonate z dodanim, sicer le minuto dolgim Scherzom, ter s sproščeno liričnostjo.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/