Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, če bi bil posamezni dogodek zaradi epidemije odpovedan, bomo vsem kupcem vstopnic povrnili kupnino.

 

Beethovnove sonate za klavir in violino – II.

4. avgust 2020
20.00
Viteška dvorana, Križanke
19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Lana Trotovšek, violina
Maria Canyigueral, klavir

Program:
L. van Beethoven 
Sonata za violino in klavir št. 2 v A-duru, Op.12
Sonata za violino in klavir št. 6 v A-duru, Op.30/1
Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, Op.47

Violinistka Lana Trotovšek prihaja iz Ljubljane in danes živi v Londonu, kjer gradi uspešno glasbeno kariero. Pri sedemnajstih jo je odkril Ruggiero Ricci, ki jo je nato mentorsko usmerjal na Akademiji Mozarteum v Salzburgu. Leta 2012 je debitirala z Orkestrom Marijinega gledališča pod taktirko Valerija Gergijeva, od takrat jo strokovna kritika in poslušalci občudujejo kot »bleščečo violinistko, ki poslušalstvo osvaja s toplim zvokom, prefinjenim tonom in brezhibno tehniko«.

Na drugem večeru bosta violinistka Lana Trotovšek in večkrat nagrajena španska pianistka Maria Canyigueral predstavili Beethovna kot neukročenega dediča klasicizma, ki drzno posega v tradicijo z novimi skladateljskimi prijemi in polaga vedno večji pomen v part violine kot samostojno virtuozno glasbilo. Violinske sonate opus 30 je napisal v njegovem najtežjem življenjskem obdobju, ko je spoznal in se pripravljal, da bo svetu v Heiligenstadtskem testamentu priznal svojo gluhost. Opus 47 pa je znana Kreutzerjeva sonata, za katero je Beethoven napisal, da je zelo zgoščena, slogovno podobna koncertu, in prav ta dramatski vrtinec jo uvršča med zelo priljubljena dela.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/