Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, če bi bil posamezni dogodek zaradi epidemije odpovedan, bomo vsem kupcem vstopnic povrnili kupnino.

 

Beethovnove sonate za klavir in violino – III.

6. avgust 2020
20.00
Viteška dvorana, Križanke
19 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/

Lana Trotovšek, violina
Maria Canyigueral, klavir

Program:
L. van Beethoven 
Sonata za violino in klavir št. 8 v G-duru, Op.30/3
Sonata za violino in klavir št. 7 v c-molu, Op.30/2
***
Sonata za violino in klavir št. 10 v G-duru, op.96

Violinistka Lana Trotovšek in pianistka Maria Canyigueral živita in ustvarjata v Londonu. Violinistka je po študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo nadaljevala izobrazbo na kolidžu Trinity in kraljevem glasbenem kolidžu v Veliki Britaniji, kjer je študirala tudi pianistka. Obe sta nagrajenki glasbenih tekmovanj. Lana Trotovšek je tudi prejemnica študentske Prešernove nagrade.

Zadnji večer, posvečen Beethovnovim violinskim sonatam, bosta odprli sonati iz opusa 30, ki sta nastali leta 1802, v travmatičnem obdobju, ko se je skladatelj boril s priznanjem, da postaja gluh. Ta neizogibna resnica ga je skorajda pahnila v smrt, spogledoval se je namreč s samomorom. Čustvena bolečina ga je priganjala k ustvarjanju; poleg violinskih sonat, op. 30, je napisal še klavirske sonate, op. 31, bagatele, op. 33, in drugo simfonijo. Opus 96 je napisal leta 1812 in to je njegov zadnji poskus v tem žanru. Sonata zaključuje njegovo srednje ustvarjalno obdobje, prežemata jo razmišljujoče razpoloženje in gostota tematskega materiala.

Pomembne informacije

Splošni pogoji: https://ljubljanafestival.si/o-nas/pomembne-informacije/