LALITA SVETE, violina
LOVORKA NEMEŠ DULAR, klavir
NINA PREŠIČEK LAZNIK, klavir
TOMAŽ SEVŠEK, orgle
Dirigent: DAVORIN MORI
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE

 
 
 
 
 
17. april 2024
19.30
Slovenska filharmonija
12 €, 15 €, 18 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Vse obiskovalce obveščamo, da bomo zaradi neposrednega radijskega prenosa začeli s koncertom točno ob 19.30, zato vas vljudno naprošamo, da na prizorišče pridete prej.

Program:
Aldo Kumar: Strastra
Tomaž Svete: Koncert za violino in orkester*
***
Uroš Rojko: Odtekanje časa VII – Koncert za dva klavirja in orkester**

*krstna izvedba
**noviteta

Glasba kot umetniško delo obstaja v dveh pojavnih oblikah: kot glasbeni zapis na papirju, ki določa njeno identiteto, in v zvočni upodobitvi, ki osmisli njen pomen. Glasbena partitura je potemtakem nemi prikaz dela, ki potrebuje tolmača, posrednika in prevajalca, da jo zvočno preoblikuje. Izvajalca, torej, ki glasbeno delo oživi ter gradi most med skladateljevimi intencijami in poslušalcem.
Glasba kot interpretativna umetnost, ki je osrednja tema 38. Slovenskih glasbenih dnevov, je kompleksen in raznolik umetniški proces, ki zahteva uravnoteženost med tehnično brezhibnostjo in ekspresivno poglobljenostjo interpreta: zvestoba skladateljevemu zapisu je zato le podlaga, na kateri gradi svojo vizijo o izvajanem delu ter mu vliva edinstvenost, neponovljivost in osebno noto.
Otvoritveni koncert prihajajočega praznika glasbe osvetljuje slovensko glasbeno tvornost 21. stoletja, v soj žarometov pa postavi tri velika imena povojne generacije skladateljev. Prejemniki Kozinove nagrade Aldo Kumar, Tomaž Svete in Uroš Rojko so ustvarjalci t. i. mlade avantgarde, nadaljevalke naprednih tehnik in metod, ki so s stoletji izoblikovali lastne glasbene govorice, spoštljive, a samosvoje v odnosu do tradicije.
Bogati in žanrsko pestri opus Alda Kumarja pritegne z značilno komunikativnostjo glasbenega izraza, ki se kaže v skladateljevi priljubljenosti na domačih in tujih odrih. Med najodmevnejše se je zapisalo gostovanje v Sankt Peterburgu, kjer so Slovenski filharmoniki izvedli njegovo kompozicijo za orgle in orkester Strastra.  Zvočno barvno sliko, ki zažari v energiji oranžne topline, bomo slišali v interpretaciji enega najvidnejših slovenskih organistov Tomaža Sevška.
Vsestranski je tudi opus Tomaža Sveteta, prvaka slovenske operne ustvarjalnosti, čigar izjemna glasbena kreativnost se zrcali v močno poudarjeni ekspresivnosti, bogati glasbeni teksturi, kompleksnosti harmonskega stavka in čustveni poglobljenosti. V izvedbi mednarodno priznane violinistke Lalite Svete bo krstno zazvenel Koncert za violino in orkester,  ki je interpretki tudi posvečen.
Izviren in globoko premišljen je tudi razvejeni opus Uroša Rojka, čigar tehtne, arhitektonsko grajene kompozicije so podčrtane z nezmotljivo individualnostjo. Noviteta Odtekanje časa VII,  še ena v nizu skladateljevih istoimenskih skladb, ki črpajo iz minljivosti življenja, je ustvarjena za novi glasbi zavezani pianistki Lovorko Nemeš Dular in Nino Prešiček Laznik.

  • Aldo Kumar je avtor glasbe za številne celovečerne in dokumentarne filme, kot sta Pod njenim oknom  (Metod Pevec) in Trst je naš  (Žiga Virc)
  • glasba Uroša Rojka je odzvanjala pod taktirko svetovno znanih dirigentov, kot je Claudio Abbado
  • Davorin Mori je nase prvič opozoril na Salzburger Festspiele (Salzburškem festivalu) leta 2016
  • Davorin Mori deluje kot asistent zborovodje Thomasa Langa v Wiener Staatsoper (Dunajski državni operi)
  • Nina Prešiček je svojo študijsko pot končala na prestižni univerzi Sorbona v Parizu
  • Lalita Svete je nastopala na priznanih odrih po svetu, v dvorani Musikverein na Dunaju in v Teatro La Fenice v Benetkah (Gledališče La Fenice)

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Sorodni dogodki

72. Ljubljana Festival (20. 6.-3. 9. 2024)