Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija

9. februar 2016
20.00
Bozar, dvorana Henry Le Boeuf, Bruselj
42, 34, 20 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Laibach je petintrideset let po svojem nastanku v Jugoslaviji mednarodno najbolj priznana glasbena skupina, ki izhaja iz nekdanjih komunističnih držav vzhodne in srednje Evrope, ter je ena najskrivnostnejših, najbolj preroških in najpristnejših skupin na svetu. Ustanovljena je bila v letu Titove smrti v industrijskem mestu Trbovlje, ki je v tako imenovanem revolucionarnem rdečem predelu Slovenije, zaslovela pa je v času, ko se je Jugoslavija podala na pot samouničenja. Laibach je dosledno nasprotoval vsakemu etiketiranju ter še vedno zavrača oznake, kot so »rock«, »pop«, »tehno« ali »industrijski«. Laibach je avgusta 2015 postal prva takšna skupina, ki je nastopila v nedostopni Severni Koreji, samotarski garniziji, znani po vojaških koračnicah, množični gimnastiki in hvalnicah velikemu voditelju ter po kljubovalnem upiranju zahodni popularni kulturi.

Program sta skupaj pripravila Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija. Mladi slovenski skladatelj Anže Rozman je skladbe pripravil za orkester, ki mu bo dirigiral Simon Dvoršak. Občinstvo bo lahko prisluhnilo novim interpretacijam že priznanih skladb skupine Laibach, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre, pa tudi z albuma WAT iz leta 2003, ki se ukvarja z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Samooklicani »inženirji človeških duš« vas z isto glasbo lahko popeljejo v razmišljanje ter spodbudijo k plesu in korakanju. Tokrat pa vas bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija prikovali na sedeže.

OCENE NASTOPOV V ŽIVO:

 »Zdi se, da ima ta najprivlačnejši, najvztrajnejši in najzabavnejši kolektiv še vedno veliko povedati o naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.« (The Quietus, ocena nastopa v živo)

 »Laibach nam ponovno ponuja prepotreben razmislek o politiki in ideologiji ter, seveda, stopa še korak naprej. Brez pretiravanja lahko rečemo, da so se ponovno izumili. Kar ni preprosto za skupino, ki bo kmalu praznovala 35-letnico « (The Peek A Boo, ocena nastopa v živo)

 »To je bil vsekakor veličasten večer! Uporabiti moram presežnike. Izredna predstava izredne skupine. Številni oboževalci so popolnoma evforični in z nasmehom na obrazu. Prepričali so celo dvomljivce. V celoti. Kakšna veličastna glasbena skupina!« (Nocturnal Hall Magazine, ocena nastopa v živo)

»Laibach so bili kot zloščen ideološki vlak, pod katerim se je tresla zemlja, s svojim humorjem pa so se med občinstvom širili kot pomirjajoče poživilo z razponom od hardcore totalitarnih do raznolikih pesmi, ki so kot koničasti zvoniki počivale na črni, temni in zlovešči konstrukciji plesnega neudobja.« (Dagavisen, ocena nastopa v živo)

»Laibach z albumom Spectre in spremljajočo turnejo stopajo iz svojega kotička ter dokazujejo kakovost kot popularni estradni umetniki – vendar pazite, ker vas bodo začarali, zapeljali, zavedli in morda zabodli v hrbet! In pri tem boste popolnoma uživali! (…) ena od predstav letošnjega leta, ki je ne smete zamuditi!« (Reflection of Darkness, ocena nastopa v živo)

Video

Pomembne informacije

Splošni pogoji