LAIBACH IN SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

Dirigent: Simon Dvoršak

2. september 2016
20.30
Križanke
39 € (sedišča), 29 € (stojišča)

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Dirigent: Simon Dvoršak

Po uspešnem nastopu v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija 9. februarja v znameniti bruseljski dvorani Henry Le Boeuf  v Palači lepih umetnosti (BOZAR) bo skupina s simfoniki in mešanim zborom 2. septembra v Križankah pripravila razširjen koncertni program. V prvem delu nastopa bo premierno predstavila popolnoma novo delo, 30-minutno avtorsko kompozicijo po motivih Krsta pri Savici Franceta Prešerna, kjer dogajanje poteka v času pokristjanjevanja Slovencev in bojev med kristjani in pogani. Ta skladba bo odigrana v povezavi z Laibachovo interpretacijo odlomka iz nedokončane Griegove opere Olaf Trygvasson, ki tematizira krvavo rojstvo krščanstva na Norveškem in Švedskem. Skupina je to delo premierno izvedla na festivalu sodobne glasbe Ultima v Oslu 2014, ljubljanska izvedba obeh del pa se ujema s 30. obletnico postavitve retrogardističnega dogodka Krst pod Triglavom Gledališča sester Scipiona Nasice, za katerega je zvočni »libreto« takrat prav tako prispeval Laibach.

V drugem delu koncerta bo Laibach predstavil še nabor skladb, ki jih je v Bruslju odigral z RTV simfoniki, vendar bodo v Ljubljani aranžmaji dodelani za večji orkester (Eurovision, Now you will play, Smrt za smrt, Vor Sonnen-Aufgang, We are Millions and Millions are One, Whistleblowers, Resistance is Futile, Opus Dei/Leben heisst Leben).

Kot vsi koncerti skupine Laibach bo tudi tokratni nastop multivizijski, opremljen z bogatimi filmskimi projekcijami.

Orkestracijo za orkester bo izdelal mladi slovenski skladatelj Anže Rozman, dirigent pa bo Simon Dvoršak.

 

Pomembno :

Snežne padavine so aprila poškodovale streho poletnega gledališča Križank. Prireditve se bodo nadaljevale, del prizorišča, ki je namenjen občinstvu, je trenutno nepokrit. 

 

 

 

Video

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji