Laibach in Filharmonični orkester iz Lvova

Filip Rathé, dirigent

7. september 2018
20.30
Križanke
39 € (sedišča), 29 € (stojišča)

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Laibach in Filharmonični orkester iz Lvova

Filip Rathé, dirigent

Laibach se vrača na oder poletnega gledališča Križank, tokrat v sodelovanju z enim večjih orkestrov v Ukrajini, ki je poznan tudi daleč prek njenih meja, Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Zasedba je na pobudo Inštituta Adama Mickiewicza, v okviru mednarodnega kulturnega programa Polska 100, ki spremlja 100. obletnico poljske neodvisnosti, pripravila edinstveno interpretacijo Simfonije št. 3 poljskega skladatelja Andrzeja Panufnika, imenovane tudi Sinfonia Sacra. Slovi kot eno najbolj dostopnih in priljubljenih skladateljevih del in temelji na prvi znani poljski himni, Bogorodici. Na sporedu bo tudi orkestralna predelava njihove avtorske glasbe za predstavo Tako je govoril Zaratustra, novomeškega Anton Podbevšek teatra, v režiji Matjaža Bergerja; uspešno so jo izvajalina razprodani dvomesečni turneji po Evropi. Najbolj znamenita glasbena interpretacija Nietzschejevega dela je istoimenska poema Richarda Straussa iz leta 1896, ki je zaslovela z uporabo v Kubrickovem filmu Odiseja 2001. Skupina Laibach se v interpretiranju Zaratustre ni oprla na Straussa, ampak se je odločila za povsem lastno glasbeno branje. Nastop Laibacha bo pospremljen z bogato vizualnoscensko podobo, tokrat pod taktirko flamskega dirigenta Filipa Rathéja.

Projekt je organiziran v sodelovanju z Inštitutom Adam Mickiewicz, ki deluje pod blagovno znamko Culture. pl v okviru mednarodnega kulturnega programa POLSKA 100, ki spremlja 100-letnico polne neodvisnosti Poljske. Financira ga Ministrstvo za kulturo in narodno dediščino Republike Poljske v okviru večletnega programa NIEPODLEGŁA 2017–2021.

Invalidna oseba na invalidskem vozičku ima prost vstop, spremljevalec vstopnico kupi. OBVEZNA predhodna najava: Blagajna Križank, 01 241 60 26/28.

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji