Kjoka Macujama, violina
Maja Vrbnjak, kitara

9. koncert mednarodnega glasbenega cikla

14. februar 2019
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert Mladih virtuozov si zagotovite na blagajni Križank in na spletni strani www.ljubljanafestival.si

9. koncert mednarodnega glasbenega cikla 

KJOKA MACUJAMA, violina     
MILANA ČERNJAVSKA, klavir

MAJA VRBNJAK, kitara

Na sporedu 

F. Schubert: 3 Sonatine za violino in klavir, op. 137
F. Schubert: Fantazija v C-duru, D. 934

***

M. de Falla: Poklon grobnici Clauda Debussyja
E. Granados: Poetični valčki
W. Walton: Pet bagatel, op. 23

Kjoka Macujama se je rodila leta 1994 na Japonskem, študij violine pa je začela pri šestih letih. Zmagala je na številnih velikih glasbenih tekmovanjih na Japonskem, in med drugim prejela prvo nagrado na 63. in 65. japonskem glasbenem tekmovanju študentov ter regionalnem tekmovanju v kategorijah nižje srednje šole in srednje šole, peto nagrado na 22. japonskem tekmovanju v klasični glasbi, nagrado Avenir na 12. mednarodnem glasbenem tekmovanju v Osaki v starostni kategoriji H, prvo nagrado na 10. mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél (Slovenija) v kategoriji mojstrov. Marca 2018 je na koncertu izvirnih projektov za mlade glasbenike v Nagoji prejela nagrado Agencije za promocijo kulture mesta Nagoja ter nagrado župana Nagoje, ki jo je podelila Japonska akademija komorne glasbe. Kjoka Macujama je študirala pri Mihu Kamiji, Mizukiju Katohu, Takaju Urakavu in Kotu Nagahari. Študirala je na Glasbeni šoli Toho Gakuen pri Šizuku Išiju, od oktobra 2017 pa študira na Visoki šoli Roberta Schumanna v Düsseldorfu pri prof. A. Bjelovu.

Milana Černjavska, nemška umetnica ukrajinskih korenin, se je uveljavila kot ena vodilnih pianistk našega časa, ki ima za seboj že osupljivo kariero. Pri sedmih letih je odigrala svoj prvi koncert v Filharmonični dvorani v rojstnem Kijevu. Leta 1990 je diplomirala z odliko na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovskega, kjer je bil njen učitelj prof. V. Sagajdačni. Leta 1994 je prejela največje priznanje v domovini, za zaslužno umetnico Ukrajine. Njena diskografija trenutno zajema dvajset zgoščenk, izdanih pri vodilnih založbah. V svoji doktorski disertaciji o vrednotenju in pedagoških pogledih na teorijo interpretacije se ukvarja z razumevanjem vidika muzikologije. Milana Černjavska je iskana učiteljica mednarodnih mojstrskih tečajev in članica žirij na različnih uglednih klavirskih tekmovanjih, kot sta ARD v Münchnu in Bluethner Goldawald na Dunaju. Njeni študentje redno osvajajo prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih.

Maja Vrbnjak, rojena leta 1994, se je začela izobraževati na glasbeni šoli v Mariboru leta 2003 pri A. Pirjevec. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu V. Vešligaja, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu T. Rajteriča leta 2015 diplomirala z odliko in leta 2018 z odliko končala magistrski študij. En semester podiplomskega študija je opravila na mednarodni izmenjavi Erasmus+ na Dunaju pri A. Sweteju. Že v nižji glasbeni šoli se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2012 je na Dnevih kitare Krško osvojila prvo mesto in prvo nagrado. V koncertni sezoni 2017/2018 je nastopila v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Leta 2018 je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju Temsig. Istega leta je zmagala v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirél in na mednarodnem festivalu v Sarajevu osvojila tretjo nagrado. Redno obiskuje kitarske festivale v Sloveniji in tujini (Sarajevo International Guitar Festival, Koblenz International Guitar Festival, Forum Gitarre Wien, Guitar Festival Mikulov, Mednarodni festival kitare Postojna) in se dodatno izpopolnjuje pri priznanih profesorjih. Je redna članica kitarskega kvarteta Muliers, s katerim je v letu 2016 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško, ter članica dua Claro (z Urško Kočar).

 

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji