Kristijan Dražil, viola
Eva Dolinšek, čembalo

1. koncert mednarodnega glasbenega cikla

18. oktober 2018
19.30
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačen vstop

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert Mladih virtuozov si zagotovite na blagajni Križank in na spletni strani www.ljubljanafestival.si

1. koncert mednarodnega glasbenega cikla 

KRISTIJAN DRAŽIL, viola

JELENA BOLJUBAŠ, klavir

EVA DOLINŠEK, čembalo

Na sporedu 

J. Brahms: Sonata v f-molu št. 1, op. 120

***

D. Scarlatti: Sonata v E-duru, K. 206 in Sonata v D-duru, K. 492

L. Couperin: Preludij na imitacijo teme gospoda Frobergerja

F. Couperin: Vingt-cinquième ordre

C. B. Balbastre: La D’ héricourt, La Boullongne, La Lugeac iz Prve knjige skladb za čembalo

J. N. P. Royer: Le vertigo: Rondeau (Modérément), iz Prve knjige skladb za čembalo

Kristijan Dražil je začel igrati violino s šestimi leti. Najprej ga je učila mati Plamenka Dražil, ki je profesorica violine na Glasbeni šoli Ljubljana Moste-Polje. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja J. Brenceta. Prva dva letnika je igral violino, nato ga je profesor preusmeril na violo. V zadnjem letniku je na državnem tekmovanju zmagal v svoji kategoriji. Prejel je zlato plaketo in prvo nagrado. Za izvedbo slovenske skladbe je dobil posebno nagrado, ki mu je prinesla tudi solistični nastop z Orkestrom Slovenske filharmonije. Naslednje leto je zaradi posebnih glasbenih dosežkov prejel Zoisovo štipendijo. Leta 2013 je bil sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani v razred doc. M. Kosija. Po njegovi smrti je študiral pri doc. M. Rome. Marca 2018 je na državnem tekmovanju v svoji kategoriji dobil zlato plaketo in prvo nagrado.

Pianistka Jelena Boljubaš je leta 1995 diplomirala na Državnem konservatoriju v Kijevu, kjer je nato delovala v tamkajšnji državni operi. Od leta 1997 deluje v Sloveniji, sprva kot korepetitorka v Operi SNG Maribor in od leta 1999 v SNG Opera Ljubljana. Od leta 2016 je zaposlena kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Sodelovala je pri pripravah številnih opernih projektov. Koncertirala je med drugim z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, zborom Consortium Musicum, Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič ter s pevci, kot so Ana Pusar Jerič, Juan Vasle, Marko Kobal, Slavko Savinšek, Marcos Fink idr. Redno poustvarja samospevno literaturo; leta 2005 je z Markom Kobalom posnela zgoščenko s slovenskimi samospevi.

Leta 1992 rojena Eva Dolinšek je študirala čembalo na ljubljanski Akademiji za glasbo pri E.  Mihajloviću. Za izjemne umetniške dosežke in izkazano odličnost magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude in postala magistrica akademska glasbenica čembalistka. Svojo aktivnost v oživljanju stare glasbe nadaljuje s številnimi solističnimi in komornimi koncerti, predavanji ter sodelovanjem na mednarodnih dnevih stare glasbe Malborghetto v Italiji in na mednarodnem festivalu stare glasbe Academia Musicae Antiquae Labacensis v Ljubljani. Leta 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko z naslovom Barok. Na zaključnem koncertu International Campus Musica Udine 2016 ji je strokovna žirija podelila prvo nagrado, na mednarodnem tekmovanju Svirél 2016 je prejela srebrno priznanje, leto kasneje pa je kot solistka osvojila zlato priznanje in se uvrstila med deset najboljših. Od leta 2011 je umetniška vodja baročni komorni skupini Musica nucis, s katero je na mednarodnem tekmovanju Svirél 2017 prejela srebrno priznanje.

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji