Kraljevi orkester Concertgebouw

Solist: Yefim Bronfman, klavir
Daniel Harding, dirigent

Vrhunci 69. Ljubljana Festivala
1. september 2021
19.00
Kongresni trg
69, 49, 39 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Program:
L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 3 v c-molu, op. 37
***
A. Bruckner: Simfonija št. 7 v E-duru, WAB 107

V času predprodaje, ki traja od 4. 6. do 4. 7. so člani Kluba Festivala Ljubljana upravičeni do 20% popusta, v redni prodaji pa do 10% popusta na nakup vstopnic. V klub se lahko včlanite tukaj.

Na prizorišče Ljubljana Festivala se Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama vrača že četrtič, tokrat pod taktirko britanskega dirigenta Daniela Hardinga. Eden najbolj melodičnih orkestrov navdušuje kritike po vsem svetu, uravnoteženost ter vrhunskost posameznih sekcij glasbil pa ga naredita za glasnika koncertne ekstaze. Sloves orkestra, ki deluje že 133 let, so utrdili mnogi znani dirigenti, od Willema Kesa, Willema Mengelberga, Bernarda Haitinka do Riccarda Chaillyja, Marissa Jansonsa in Daniela Gattija, sestavlja ga kar 120 glasbenikov iz več kot 25 držav. Orkester domuje v znameniti koncertni dvorani Concertgebouw. Orkestru, ki vsako leto izvede številne koncerte tako na domačem prizorišču kot tudi na vodilnih svetovnih odrih, se bo tokrat kot solist z Beethovnovim Koncertom za klavir in orkester št. 3 v c-molu pridružil pianist Yefim Bronfman. Uzbekistanski umetnik je pri 15 letih z družino emigriral v Izrael in leta 1989 postal ameriški državljan. Leta 1975 je začel mednarodno kariero v Montrealu pod vodstvom Zubina Mehte, tri leta kasneje pa so sledili prvi koncerti z Newyorško filharmonijo. Od takrat je Yefim nastopal z vodilnimi mednarodnimi orkestri in sodeloval s številnimi uglednimi umetniki. Na ta večer bo na programu zazvenela tudi veličastna Brucknerjeva Simfonija št. 7 v E-duru, najbolj priljubljeno simfonično delo, posvečeno Wagnerjevemu zaščitniku kralju Ludwigu II. Bavarskemu. Daniel Harding je dirigentsko kariero začel kot asistent sira Simona Rattla pri Simfoničnem orkestru mesta Birmingham, kasneje pa svoje znanje izpopolnjeval kot asistent Claudia Abbada pri Berlinskih filharmonikih.

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 73/2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom določena merila. Več informacij tukaj.