Koncert profesorjev pihal

Felix Renggli, flavta
Emanuel Abbühl, oboa
François Benda, klarinet
Eckhart Hübner, fagot
Zora Slokar, rog
Elina Gotsouliak, klavir

Mojstrski tečaji Festivala Ljubljana
23. julij 2019
20.00
Narodna galerija
9 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Felix Renggli, flavta
Emanuel Abbühl, oboa
François Benda, klarinet
Eckhart Hübner, fagot
Zora Slokar, rog
Elina Gotsouliak, klavir

Program:
W. A. Mozart, F. Poulenc, M. Musorgski

Komorna zasedba povezuje uveljavljene glasbenike, izkušene v ansambelski igri. Švicarski flavtist Felix Renggli je deloval kot prvi flavtist v orkestrih Festivala Luzern, Tonhalle iz Züricha, Gulbenkian v Lizboni, Camerati Bern, Simfoničnem orkestru iz St. Gallena, Evropskem komornem orkestru. Kot solist in komorni glasbenik je nastopil na številnih pomembnih prizoriščih po Evropi, Braziliji in na Japonskem. Redno sodeluje s Heinzem Holligerjem, ki je močno zaznamoval njegovo izoblikovanost v koncertnega umetnika. Leta 1994 je zamenjal Petra-Lukasa Grafa na položaju profesorja flavte na glasbeni akademiji v Baslu, v letih 2004–2014 je poučeval v Freiburgu, leta 2014 je postal profesor na Konservatoriju italijanske Švice v Luganu.

Emanuel Abbühl je bil prvi oboist Simfoničnega orkestra iz Basla, Rotterdamskega filharmoničnega orkestra in Londonskega simfoničnega orkestra. Sodeloval je z orkestri, kot so Evropski komorni orkester, Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, Simfonični orkester mesta Birmingham, Bostonski simfonični orkester, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Simfonični orkester Bavarskega radia, Budimpeški festivalski orkester, Amsterdam Sinfonietta, Orkester Sanktpeterburške filharmonije. Bil je profesor na Rotterdamskem konservatoriju, Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu in gostujoči profesor na več ustanovah; od leta 2005 je profesor na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Mannheimu in na Visoki šoli za glasbo v Baslu.

François Benda je v Gradcu in Ženevi končal študij klarineta, kompozicije in dirigiranja. Koncertira na najuglednejših koncertnih prizoriščih, občasno tudi dirigira. Kot solist je nastopil z orkestri, kot so Simfonični orkester Bavarskega radia, Simfonični orkester Zahodnonemškega radia v Kölnu, Simfonični orkester iz Basla, Dunajska komorna filharmonija. Dejaven je tudi v komornem muziciranju in sodeluje s Heinzem Holligerjem, Paulom Baduro-Skodo, Brunom Giuranno, Isabelle Faust, Josefom Silversteinom in Brunom Caninom. Njegova diskografija zajema ves Brahmsov opus za klarinet in vsa dela za klarinet in orkester Nielsena, Debussyja, Busonija, Rossinija ter zgoščenko s francoskimi avtorji. Ob koncertni karieri je profesor na Univerzi za umetnosti v Berlinu, poučuje tudi na Visoki šoli za glasbo v Baslu.

Zora Slokar je svojo glasbeno pot začela kot violinistka, pri 16 letih je začela igrati rog. Prve lekcije je prejela od očeta Branimirja Slokarja, nato se je izobraževala pri Erichu Penzlu in Radovanu Vlatkoviću ter leta 2008 diplomirala na Visoki šoli za umetnosti v Zürichu. Bila je prvi rog v Orkestru Tonhalle iz Züricha, Ensemblu Modern, Nemškem simfoničnem orkestru iz Berlina, Simfoničnem orkestru iz Melbourna, GMYO in pri Göteborških simfonikih. Danes je prva rogistka v Orkestru italijanske Švice v Luganu. Kot solistka je igrala s številnimi evropskimi orkestri, rada se predaja tudi komorni igri in nastopa z imenitnimi glasbeniki, kot so Martha Argerich, Eduard Brunner, Alexander Lonquich, Maurice Bourgue in drugi.

Eckart Hübner je končal študij fagota in dirigiranja ter postal prvi fagotist Filharmoničnega orkestra iz Dortmunda ter simfoničnega orkestra Badische Staatskapelle iz Karlsruheja, od leta 1990 pa je prvi fagot Simfoničnega orkestra Jugozahodnega nemškega radia. Je profesor za fagot in komorno igro na Univerzi za umetnosti v Berlinu. Že vrsto let je član Pihalnega kvinteta Alberta Schweitzerja, sodeluje pa tudi z drugimi komornimi sestavi. Posnel je številne koncerte in komorna dela za fagot. Dirigiral je več komornim orkestrom, Jenski filharmoniji, Radijskemu orkestru iz Bukarešte, Riga Sinfonietti, Rotterdamskemu filharmoničnemu orkestru in drugim.

Latvijska pianistka Elina Gotsouliak je študirala na Akademiji za glasbo v rojstni Rigi in v razredu Rudolfa Buchbinderja na glasbeni akademiji v Baslu. Izvaja širok repertoar od baroka na čembalu do sodobnih del. Predstavila se je v več evropskih državah, kot solistka je nastopila med drugim z Latvijskim komornim orkestrom in Simfoničnim orkestrom iz Basla. Ob 200. obletnici Chopinovega rojstva je izdala solistično zgoščenko, s Françoisem Bendo pa zgoščenko, posvečeno Robertu in Clari Schumann. Od leta 2010 poučuje na Visoki šoli za glasbo v Baslu.

Pomembne informacije

Splošni pogoji