Koncert profesorjev godal

Jens Peter Maintz, violončelo
Keiko Tamura, klavir
Latica Honda-Rosenberg, violina
Han Wen Jennifer Yu, klavir

Mojstrski tečaji Festivala Ljubljana
24. julij 2019
20.00
Narodna galerija
9 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Jens Peter Maintz, violončelo
Keiko Tamura, klavir
Latica Honda-Rosenberg, violina
Han Wen Jennifer Yu, klavir

Program:
J. S. Bach: Suite št. 3 v C-duru za solo violončelo, BWV 1007
D. Šostakovič: Sonata v d-molu za violončelo in klavir, Op. 40
***
J. S. Bach: Partita v d-molu za solo violino, BWV 1004
C. Franck: Sonata v A-duru za violino in klavir

Violončelist Jens Peter Maintz je iskan koncertant in cenjen profesor. Prihaja iz Hamburga, študiral pa je pod mentorstvom Davida Geringasa. Njegov študij komorne glasbe sta zaznamovala profesorja Uwe-Martin Haiberg in Walter Levin. Po letu 1994, ko je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju ARD, je postal prvi violončelist orkestra Deutsche Sinfonie Berlin. Leta 2006 je na povabilo Claudia Abbada zasedel položaj prvega violončelista v Festivalnem orkestru v Luzernu. Kot solist je nastopal s simfoničnimi orkestri Radia Berlin, Radia Stuttgart, Leipzig MDR, rezidenčnimorkestrom Den Haag in Tokijskim simfoničnim orkestrom, in sicer pod taktirko dirigentov, kot so Vladimir Aškenazi, Herbert Blomstedt, Marek Janowski, Dmitri Kitajenko, Reinhard Göbel in Bobby McFerrin. Od 2004 je profesor na Univerzi za umetnost v Berlinu, kjer vodi uspešen razred violončelistov, prejemnikov nagrad na prestižnih tekmovanjih, ki zasedajo mesta v največjih orkestrih. Je rezident prestižnega cikla Spectrum Concerts Berlin, kjer nastopa z Janine Jansen, Borisom Brovcinom, Torleifom Thedéenom, Hélène Grimaud, in godalnimi kvarteti Artemis, Carmina in Auryn. Bil je član slovitega Cello Duello in Tria Fontenay. Za posnetke za Sony Classical CD je prejel nagrado Echo-Klassik. Igra na violončelo Ex-Servais Giovannija Grancina iz 1697.

Keiko Tamura je po opravljeni srednji glasbeni šoli iz klavirja in kompozicije v Tokiu študij klavirja nadaljevala na Visoki šoli za glasbo v Lübecku in ga končala z odliko. Študij komorne glasbe je poglabljala pri Walterju Levinu in Vladimirju Aškenaziju. Z violončelistom Thomasom Grossenbacherjem sta leta 1990 postala nagrajenca mednarodnega tekmovanja za komorno glasbo Vittorio Gui v Firencah. V letih 1998 in 2002 je prejela nagrado za najboljšo klavirsko spremljavo na mednarodnem tekmovanju Čajkovski v Moskvi. Koncertira po vsej Evropi in gostuje na festivalih. Raznorazni posnetki za radie, televizije in zgoščenke pričajo o njenem velikem talentu. Z violinistom Primožem Novšakom in violončelistom Thomasom Grossenbacherjem se predstavlja v Triu Caleidoscopio.

Latica Honda-Rosenberg, hči hrvaške violončelistke in japonskega pevca, se je z violino prvič srečala pri štirih letih v Nemčiji. Pri devetih je postala najmlajša študentka na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu pri Tiborju Vargi. Študij jo je peljal na Visoko šolo za glasbo Reina Sofia v Madrid in Visoko šolo za glasbo Lübeck. Kot solistka je debitirala z orkestrom Deutsche Sinfonie Berlin leta 1989 v Berlinski filharmoniji v ciklu »Debi na nemškem radiu«. Srebrna medalja, ki jo je osvojila leta 1998 na moskovskem tekmovanju Čajkovski, ji je omogočila mednarodno kariero. Kot solistka nastopa z orkestri, kot so Beethovenhalle Bonn, NDR Radiophilharmonie Hannover, MDR Leipzig, Stuttgartski in Praški komorni orkester, Chambre de Lausanne, Luzernski in Tokijski simfonični orkester, Belgijski in Ruski državni orkester. Koncerti z Vladimirjem Aškenazijem so ji leta 2002 prinesli povabilo Češke filharmonije, s katero v Pragi pogosto nastopa. Koncertira na festivalih v Salzburgu, Rheingau, Schwetzinger, Schleswig-Holstein, na Festivalu za komorno glasbo v Jeruzalemu, v Gstaadu in Kuhmu. Njen repertoar obsega dela od baroka do romantike, rada izvaja Bartóka, Šostakoviča, Korngolda in Loussierja. Z velikim uspehom snema za Oehms Classics. Od leta 2003 je profesorica violine na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu, od 2009 je tudi docentka na Univerzi za umetnost Berlin.

Pianistka Han Wen Jennifer Yu je z odliko diplomirala na Univerzi Tunghai v domačem Tajvanu, magisterij iz klavirske spremljave je opravila na Konservatoriju New England. Nadaljnje študije solo in klavirske komorne igre je opravila na HMT Leipzig. Nastopa po ZDA, Tajvanu in v mnogo evropskih državah. Je prvonagrajenka mednarodnih klavirskih in komornih tekmovanj, med njimi velja omeniti zmage na mednarodnih klavirskih tekmovanjih na Dunaju, v Lepzigu in na Poljskem ter nagrado za najboljšega korepetitorja na tekmovanju George Enescu v Romuniji. Deluje kot korepetitorka in uradna pianistka na tekmovanjih, festivalih in konservatorijih tako v Evropi kot v ZDA. S klavirjem spremlja več najvidnejših opernih pevcev Metropolitanske opere ter soliste orkestrov Gewandhaus in Berlinske filharmonike. Živi in ustvarja v Berlinu.

Pomembne informacije

Splošni pogoji